Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kovošrot - jak nejefektivněj třídit

Od: neon* odpovědí: 12 změna:

Prosimvas, rad bych velice dobre porozumel jak presne tridit kovy, tak abych z toho mel v kovosrotech co nejvice penez. Potreboval bych manual, vysvetleni tech jednotlivych druhu zeleza.

Napriklad v garazi nalezam tyto:

1. Kdyz mam treba drobne sroubky, hrebiky, kam s tim?

2. Kryt od pocitace?

3. Kov + plast (tezko jde oddelit).

4. Kliky od oken, kde klika je nemagneticka, ale je v ni sroub, ktery jde tezko vydelat a nebo je to dost casove narocne.

5. Trubka od vodovodu, nemagneticka cast + magneticky zavit.

6. Obycejna trubka

7. Plna kovova tyc o prumeru 1 cm.

8. Prevodovka z auta.

9. Motor z auta.

Dekuji moc za vysvetleni.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tr
hodnocení

0x

Zdravím

1.-7. směsný kovový šrot drobný

8.-9. rozdělat na kovový šrot a automobilní hliník, možná při větším množství i bronz

neon*
hodnocení

Dekuju, ale jste si jisty, ze to nejde rozdelit jeste lip? Jde mi o to, ze kovosroty maji spoustu kategorii kovosrot-alba.cz/...

cepagis*
hodnocení

0x

Neone, podruhé za pár dní podobný dotaz, kolik toho doma máte?*smich* Protože stovky kg, tak se třídění zase až tak nevyplatí. Co separovat: Cu čistou, Cu kabely, ostatní barevné kovy, Al, Fe plechy, Fe silné, litina, elektromotory a spalovací motory. Za hliník se dnes moc nedává (zlaté časy pominuly), takže se nevyplatí separovat magnetický nýtek třeba z Al kliky. To samé vyřezávání železa z plastu, rozřezávání kovů z celků. Je s tím děsně práce, stojí to kotoučky do flexy, hrozí riziko zranění... a toho času. Mnohem důležitejší je vybrat sběrnu, kde Vás neokradou, kde šmahem neprohlásí, že tohle je do "tenkého" a hlavně kde kloudně platí. Příklad: loni jsem odvážel motor z mlátičky, nějakých 100kg. Ve městě nejvyšší cena 7kč za kg, pět kilometrů za městem dvojnásobek. A těch 700 na motoru je znát...

neon*
hodnocení

Diky za postrehy. Ja mam zase informace, ze se na tom da vydelavat - umerne tomu, jak se clovek snazi, jako se vsim. Ano, jiz druhy dotaz a jiz podruhe mi prijde, ze dostavam mylne informace. Ohledne pocitacu, radili ste mi (nejenom vy), at je dam zadarmo a pritom je spousta vykupen jako tato klimakomenergy.cz/... Z monitoru jiz taham med, z pocitacu procesory apod. Ohledne vaseho motoru z mlaticky, proc ste z nej nevykuchal med?

tr

Na asi vás sklamu, měl jsem najité info že za autohliník dají v kovo 40,-Kč, ale reál byl 20 i míň, protože jou to prý tabulky pro velkovozitele.

cepagis*

Vždyť to říkám - záleží kolik toho máte. Já to beru podle sebe - ještě z dob školy jsem měl několik počítačů, řekněme deset, vesměs bezcenných 386 a 486. Uznávám, vyhazovat mi to bylo líto, skladovat jsem to taky nechtěl. Abych každý z nich zkoušel a popisoval závady a pak stejně vydělal jen pár desetikorun, to se mi nevyplatí. Tak jsem je rozebral a prodal po banánových krabicích, bez záruky na n.d. Abych to prodával nějaké firmě k recyklaci, to by mě s tak malým množstvím asi vyhodili. A z těch třech banánových krabic tisícovka byla. To samé to železo. Pokuď toho budu mít tuny, vyplatí se to. Ale abych vyndával nalisované plasty ze železa (nebo to opaloval), to fak ne. I s tím motorem. Jasně, kdybych to separoval, měl bych možná víc. Ale zase bych nad tím strávil víc času, spotřeboval bych kolečko flexy a výsledná hmotnost Cu by byla menší. Znám takové lidi - měli jsme nájemníky a ti na půdě nožíkem vyřezávali měď z kabelů. Znám i člověka, který pracuje v kovošrotu, kabely si kupuje, doma má na cirkulárce udělátko a to mu kabel a měď separuje samo. A když jsem ho viděl při práci, asi bych si to hodně rychle rozmyslel. Prostě pro mě to není rentabilní, dokáži vydělat peníze jinak a bezpečněji. Takže pokud se tím živíte tak ano, ale pokud uklízite půdu a garáž, tak je to ztráta času...

neon*
hodnocení

Jo, chapu. Ja zase kolem sebe mam lidi, kteri nejsou lini sbirat elektromotory, vysavace, mikrovlnky, plechovky od piva apod. a rocne par tisic navic ziskaji. Ono, kdyz nekteri delaji za 50-70/hod, tak vyjde zajimave i separovani medi z ruznych moturku. Ja rad veci zkusim, nez se o nich rozhodnu, takze ted potrebuju vedet, jak to v kovosrotu presne tridi, tech kategorii je spousta.

cepagis*

Neone, promiňte, ale abych "oblejzal" kontejnery a příkopy, za den naplnil igelitku plechovek od piv a pak za to v kovošrotu dostal dvacku, k tomu přidal jeden vysavač od popelnic a táhnul se s tím přes celé město... není lepší nelézt bezdomovcům do zelí a být rád, že si ty peníze dokážete vydělat jinak? Jasně že se tak pár tisícovek vydělat dá. Vykupuje se i papír. Ale raději to vyhodím do modrého kontejneru, než bych to skladoval a pak s tím někam jezdil...

neon*
hodnocení

Moznosti jsou dost jine. Premyslim a posloucham a hned jeden znamy potrebuje vyhodit chladaky z firmy, jeden ve firme meni komplet pocitace, druhy vymenuje vodovodni trubky. Vidim na zahrade zrecle mbcko, zazvonim a zeptam se, jestli panimama se nechce zadarmo toho srotu zbavit - nastoupim s flexou, roztridim na dily a 5000,- z toho padne. Soused duchodce a spousta dalsich ma v garazi stary kotel, ktery nevedi jak vyvezt apod.

cepagis*

Brát Vám to nebudu. Ale má to svá úskalí - staré chlaďáky mají jako nosné médium nebezpečné těkavé látky, takže chlaďák Vám nikdo nevykoupí. Oni i kovošroty většinou neberou lednice. Krom toho, jestli toho je větší množství, mohou po majiteli požadovat potvrzení o ekolikvidaci, které mu samozřejmě nedáte. Počítače - aby se to vyplatilo, musel by obměňovat celou školu (a to si ta škola dokáže prodat sama). To samé ty trubky. Embéčko na zahradě a kotel jsou samostatná věc. Jasně, něco se s tím vydělat dá, budete chodit od zvonku ke zvonku a ptát se, zda nemají nějaké staré železo. Tak to dělají "nepřízpusobiví". Myslím si ale, že trh už je zaplněn, kdo se chtěl čeho zbavit se už zbavil a zbytek Vás spíš vypakuje. Nehledě na to, že z Vás nebudou mít radost sousedi, když si ze zahrady uděláte mezisklad a budete rozřezávat flexou auta a třídit... takže jako jednorázovka od známého, který Vám přenechá pár počítačů by to asi šlo, ale tenhle pramen hned vyschne...

neon*
hodnocení

Diky za podnetne postrehy. Tak jeste jinak. Dostal jsem se k tomu pres chlapa, ktery se tim zivi spoustu let. Dostal se v Pardubicich na nejlepsi vykupni ceny (domluvili sme se, ze med si budu vozit s nim tam a cena je v zime kolem 170-180) a ma tolik prace, ze nestiha, ale ma problem sehnat nekoho, komu se da verit. Ja mam treba zase jeepa, ctyrkolku a on zna spoustu zapadlych vraku, takze je s nim zacinam vytahovat a casem me to klidne za provizi bude nechat cele delat. A televizi a monitoru ma takove mnozstvi, ze to vubec nestiha a nebere je. Toz tak. Ja se akorat snazim dopatrat k informacim jeste rychlej, nez mi je on poskytuje (je porad v trapu), tak se ptam i tu.

cepagis*

No, má poslední reakce - všechno něčí je a když budete objíždět parkoviště a odtahovat autovraky, objíždět opuštěné průmyslové areály a plenit staré technologie, musíte si uvědomit, že všechno někomu patří. Je jen otázka času, kdy z toho můžete mít problémy. Ale na druhou stranu máte pravdu, že když budete objíždět černé skládky, vždycky něco najdete. Ale to je Vaše volba...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]