Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli můžu obestavět krbovou vložku normalníma cihlama s normální maltou (multibat). Myslel jsem, že bych bych tu spodní část udělal z normálních cihel a malty, to bych potom natáhl flexi lepidlem na dlažbu a polepil kamenem. Tu horní část nad římsou (sopouch) bych udělal ze SILCA desek 4 cm tlustých, slepil bych je tím jejich lepidlem, ale potáhnul taky normálním flexi lepidlem a normální perlinkou.
A je nutné izolovat nahoře strop z panelu a zadní cihlovou zeď, kde je komín?
Těch obyčejných cihel bych se nebál - před měsícem jsme stavěli komín pro krbová kamna z cihel z rozbourané příčky v pokoji.
Samozřejmě, s "posvěcením" kominíkem, který bude dělat revizi!
V naší rodině máme s obezdíváním krbové vložky takovéto zkušenosti: Bratr obezdil červenými cihlami těsně okolo vložky a po prvním zatopení poprasly cihly. Předělal to, nechal okolo vložky 2cm prostor a funguje mu to už 10 let. Já s mužem jsme to obezdívali Ytongem, nechali okolo 2cm a po jedné topné sezoně nám celý krb popraskal. Když jsme ho bourali, tak se nám ten Ytong rozpadal v rukách na prach a tudíž jsem přesvědčena, že Ytong a podobné porobetonové tvárnice na krb nejsou vhodné. Teď to máme obložené speciálními deskami, myslím že Silca. A jsme velmi spokojení.
Idealní řešení je YTONG Tl 5 ,flexi lepidlo k tomu určené . Spodní i horní průduch pauza je nutná k proudění vzduchu .
No právě že YTONGEM ani sádrokartonem se to nemá dělat kvůli teplotě. Prý to časem degraduje O průduchách samozřejmě vím.
V CH,i SRN se to YTONGEM běžně dělá .V česku se taky nikdo nebaví o nevýhodách plastů ve stavebnictví,v zemích zmíněných je pokud to jde ,dřevo!
Já jsem si k obestavění vložky přímo v tom kamnářství koupil několik přímo k tomu určených "cihel". Je to z nějakýho lehkýho, křehkýho a především tepluvzdornýho materiálu, dobře se s tím dělá. A až za tenhle matroš budu dělat stěnu z Ytongu.
no a tomu bych se chtěl právě vyhnout, protože ten tepluvzdornej materiál je pěkně drahej a cihel mám fůru...
No ono se běžně dělá věcí, které nejsou tak úplně v pořádku...No ale to je fuk, mě jde o ty normální cihly a normální maltu z multibatu. Takže to by mělo asi být OK, ne? Stejně tak to normální flexilepidlo na dlažbu.
Vzpomněl jsem si ,tak se podívejte na
Itong nedoporucuji, ten pouzijte pod vlozku. Od vlozky vyse uz jen k tomu urceny material, nebo to budete muset nejak vyvlozkovat. Kamnar me upozornoval, ze tad usetrim par kacek a itong se potom rozpada a prasi. Teply vzdych Vam vydoune jemny prach do obytne mistnosti a to hadam nechcete.
Ale já tam nechci dávat Ytong. Ptal jsem se na normální cihly a normální maltu. To už vím, že je OK, tak teď mi už jde jen o to, jestli můžu použít normální flexilepidlo na dlažbu na ty cihly a s normální perlinkou na ten sopouch ze Silca desek...
A jestli je nutné odizolovávat zadní stěnu. Připadá mi to zbytečný když je tam stejně komín.
Podle navodu co jsem nasel se zadni stena odizolova a jeste tam nechavaji mezeru na prouseni vzduchu. Ja to mam ze Silka desky a odrezky pridelane na komine, na ne plna deska. Tak vznikla ta mezera. Nemam bohuzel zkusenosti s pouzitim normalni prelinky, ale asi by jsem se bal, ze se roztece.
Tu zadní stěnu bych určitě odizolovala. Nejlépe těmi Silca deskami. Bratr to neudělal a při poslední kruté zimě, kdy šel krb furt naplno, mu popraskala obvodová zeď v místech kde je napojená příčka s komínem. Jak se prostě rozhicovala zeď od krbu , tak ten teplotní šok udělal své.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.