Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na vrácení vratné kauce

Od: misuge* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Měla bych otázku ohledně vrácení vratné kauce. Jde mi o to, že v garsonce bydlíme sotva půl roku a teď nedávno jsem v jedné z vestavěných skříní, které jsou součástí té garsonky objevila hromadu plesnivého oblečení (větráme co to de, uklízíme, byt udržujeme,...) takže si myslím že problém bude nejspíš někde v konstrukci možná i celého baráku, což mi potvrdila i jedna kamarádka, která tam před námi bydlela. Tak jsme před týdnem podali výpověď, s nájemcem je supr domluva, je mladý, chápavý a snaží se vyjít vstříc. Přesto bych ale chtěla vědět, jaké jsou nároky na vrácení vratné kauce? Dal by se eventuelně jako argument na vrácení použít fakt, že nám tam plesnivělo oblečení a že by to byla finanční náhrada za škody? Slyšela jsem, že spousta nájemců si ´vždy něco najde´ aby se nemusela vratná kauce vracet...? Nerada bych se nechala třeba něčím napálit...Moc prosím o radu. M.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

0x

Trošku Váš dotaz nechápu. Vy jste nájemník, najemce drží Vaše peníze (kauci). Tu většinou nájemce požaduje z obav o zničení bytu. Máte to ve smlouvě? Takže když byt vrátíte v dobrém stavu, není důvod pro to, aby Vám nájemce zadržoval Vaše peníze. Ještě s tím může zamíchat to, že dáváte výpověď z nájmu "narychlo", tzn. není žádná výpovědní doba a nájemce tak rychle nesežene jiné nájemníky a ujde mu zisk. Nicméně, Vy píšete že s tím souhlasí...

misuge*
hodnocení

Děkuji za odpověď, spíš mám prostě jen strach z toho, abych tu kauci dostala zpět, nevím, co všechno může být překážkou. Jsem mladá a nemám s tímto zkušenosti... ale dle Vaší odpovědi by mělo být vše v pořádku. Výpovědní smlouvu máme na 3 měsíce, máme dohodu, že se budeme snažit přizpůsobit nastěhování nových nájemců... Ve smlouvě máme, že je to vratná kauce... Snad to bude v pořádku, děkuji za upřesnění..:)

rewq
hodnocení

0x

Nájemce a nájemník jsou synonyma. Vy jste nájemce, on je pronajimatel. To jen tak pro poradek. Kauci jste slozila proto, ze kdyz neco poskodite, nebo nebudete platit najem, tak se z toho zahoji pronajimatel. Pokud vam nebude chtit vratit kauci, musi dolozit duvod - ze mu vznikla nejaka skoda. Takze pokud k tomu dojde, trvejte na pisemnem protokolu, ze kauce propada z toho a z toho duvodu. Reknete, ze to chcete pisemne, protoze to budete konzultovat s pravnikem. Rovnou reknete, ze doufate, ze pronajimatel z najmu platil dan z prijmu, protoze ted kdyz se v tom zacnou hrabat pravnici, by bylo neprijemny, kdyby vysel najevo nejaky danovy unik... To by ho melo schladit...

rostanda10r
hodnocení

0x

dobry den my bydleli v narychlo opravenem a radne nevysusenem byte v bytove jednotce.pronajimateli slo jen o zisk z pronajmu.meli jsme vsechno plesnive (obleceni,postel,dokonce noviny,...vlhlo bylo i v potravinach...z cukru byla po tydnu jen cukrova voda) jeste stesti ze sme s tama pryc.vsechno znicene slo vyhodit,a co zbylo do ted nejde vyvetrat,oprat...

majitel tvrdil ze mame vetrat a topit soucasne...asi topeni panu bohu do oken,nebyla s nim zadna komunikace.kauce vracena castecne pry sme mu znicili byt.na druhou stanu nemelo cenu k vuli 2tis se tahat po soudech...

uz mame konecne svy vlastni a z nikym se dohadovat o nicem nemusime

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]