Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektřina v domě

Od: rendule odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,poradil by mi někdo s problémem - elektřinou? Bydlím v domě po rodičích,v poslední době když rozsvítím světlo (kdekoli v domě) tak se rozsvítí jen na 50% a za chvíli pak naplno. Stalo se i to,že u světla se 4 žárovkami se rozsvítili nejdřív 2 a za 5sec. ty ostatní 2. Může mi prosím někdo poradit, co to může způsobovat popř. na koho bych se měla obrátit? Děkuji mnohokrát za příspěvky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Obraťte se na elektrikáře... nejlepší by byl opravdový... je pravda, že i šikovný kutil se znalostmi z oboru by také mohl pomoci...

Podle popisu závady, pokud to opravdu kdekoliv funguje, vlastně nefunguje, začal bych s kontrolou na přípojném bodu. Není jasné, jak je dům připojen, jestli vzdušným vedením ze sloupu na střechu a dolů do rozváděče, nebo zemí, jednofázově nebo troj, ale je to jedno.

Zaměřil bych se na nedotáhnuté, uvolněné spoje, kde je velký přechodový odpor, velké procento takových poruch má na svědomí nedotáhnutý nulový vodič. Takže vizuální kontrola, někdy také stačí i poslouchat, při zapnutí silnějšího spotřebiče je jiskření na spoji dost slyšitelné. Sem tam je vidět na drátech opálená zčernalá izolace, to je neklamnou známkou zahřívání na špatném spoji. Pomůže také měřící přístroj, který ukáže úbytky napětí... pokud bude přívod v pořádku, pokračovat po jednotlivých větvích, podotahovat, co se dá, pojistky, pokud ještě máte, všechna šroubová spojení...

Elektřina je potvora, nebezpečná, svěřte se do rukou odborníka!

Co se týká toho lustru, to je zajímavé, chybí ale více podrobností, např. jestli se celý ovládá jedním vypínačem, nebo více, jestli jsou všechny žárovky stejně silné, stejné konstrukce a pod.

jabraka*
hodnocení

2x

Problém bude v připojení zemnícího vodiče.Skutečně je nutná revize vedení odborníkem.

JABRAKA

cyril*

Zemnící vodič u světel? Nějaká novinka?

michalkolesa*

ke světlům se normálně dává 3 žilový kabel (hnědá, modrá, žlutozelená) CYKY 3C x 1,5 mm2 protože existují třídy elektrospotřebičů.

Třída 1 má kovovou kostru a potřebuje tzv ochranný vodič, který odvede fázi na ochranou přípojnici, které je uzemněna, defakto se tak vytvoří zkrat, na který zareaguje jistič. Pokud spotřebič probijí jen nepratrně (do 30 mA) tak by mě zareagovat proudový chránič. Do nových instalací je poviností jej dávat, hlavně tam kde jsou laici, tedy normální lidi. Ve starších instalacích bohužel není a dát ho tam je někdy dost problematické, protože je potřeba drát navíc.

Třída 2 Zařízení má dvojitou nebo zesílenou izolaci a stačí 2 vodiče a nemá kovovou kostru, tudíž ochranný vodič není potřeba

Třída 3 Zařízení je napájeno z napájecího zdroje o nízkém napětí (do 24 V střdavých/48 stejnosměrných). Jedná se např. o napáječe hraček

Ke světlům se tahá právě tří žilový kabel, protože se neví, zda si ubytovaný zda bude mít lustr s kovovou kostrou (třídy 1) nebo izolovaný (třídy 2)

Snažil jsem se to vysvětlit jednoduše a pokud možno netechnicky a pro laiky srozumitelně, pokud mě někdo doplní/upřesní budu rád, rád se něco nového dozvím.

hop®

Michale, standardní proudový chránič má vybavovací proud a čas 30mA a 30ms. Takže s Vaším tvrzením, že "Pokud spotřebič probijí jen nepratrně (do 30 mA) tak by mě zareagovat proudový chránič" nesouhlasím, na rozdílový proud (mezi fází a nulou) do 30mA chránič nezareaguje. Pokud se mýlím, opravte mne, prosím!

michalkolesa*

Máte pravdu, nějak blbě jsem se vyjádřil, omlouvám se.

Ono těch 30 mA, je mezní hodnota 0,3 sekundy jsou mezní hodnoty, kvalitní chrániče, např. od Moelleru (dnes EATON) reagují asi v polovině.

hop®

V pohodě! ;)

Ano, uvedené mezní hodnoty jsou hranice, nad které výrobce nesmí prodat a revizák nesmí schválit. Ovšem citlivější chrániče občas padají častěji než je praktické a potřebné...

Ještě si dovolím upřesnit, standardní vybavovací doba je 30ms, tedy 0,03s.

michalkolesa*

To se mi zase zdá moc rychlý, moc rychlý nějakých tranzistorových spínačů je to čas OK, ale u mechanických spínačů se mi to zdá moc rychlý

Zítra se kouknu na nějakou specifikaci (tedy spíš už dneska ráno/dopoledne)

doplněno 30.08.11 00:02:

Něco jsem našel, ale teď to fakt číst nebudu
eatonelektrotechnika.cz/...

hop®

Jen namátkou: mountfield.cz/... ...

standam*
hodnocení

1x

rendule:

ohledne vedeni to nebude nic jineho nez volny, upaleny apod. vodic bez ohledu zda se jedna fazovy nebo nulovy, chce to elektrikare a proverit krabicky, vypinace

a nebo coz muze byt pricinou jsou usporky, vem obyc zarovku a testni to

mkat*
hodnocení

0x

Pokial sa ti to prejavuje len na žiarovkach,(zasuvky su v poriadku?) tak prezri svetelny okruh.Od poistiek podotahuj všetky spoje až po žiarovky,vypinnače nezabudni.Ale stejne by som zavolal elektrikara,lebo môžu byt uvolnene spoje v "škatuliach" ktore su v stene ,môžu byt pod omietkou a tie treba najst.

rewq
hodnocení

0x

A nemate tam stare usporky? Ty maji pomalejsi start. Delaji to opravu i klasicke zarovky s vlaknem? Pokud ano, pak to vypada na problem s vedenim a staci zmerit odpor mezi pripojnym mistem a zarovkou. To za par stovek udela kdejaky elektrikar...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]