Nejste přihlášen/a.
Původní majitelé bytu měli v kuchyni elektrický sporák (takže jističe jsou 16A a do kuchyně je zavedených 400V) ale vyměnili ho za plyn. Asi proto odmontovali ze stěny u kuchyňské linky vypínač pro bezpečnostní odpojení sporáku ("sporákovou kombinaci") a je tam jen prázdná montážní krabička s dráty uloženými v "čokoládě"aby se zabránilo případnému zkratu.
Sporák měníme zpět za elektriku a tak tam chci zpátky sporákovou kombinaci zapojit. Co jsem ale koukal, tak tohle www117.abb.com/... má podle schématu zapojení na 5 drátů. Já mám ale v krabičce jen 4 dráty (zelený + fáze 2x černý a hnědý). Můžete mi poradit jak mám na ty 4 dráty vypínač zapojit aby bylo vše ok? Nebo mám koupit nějaký jiný vypínač než ten odkazovaný? Kdyžtak prosím o nějaký konkrétní odkaz. Díky.
PS: jde mi jen o zakoupení a základní zapojení vypínače, samotný sporák do něj pak zapojí "kvalifikovaná osoba".
Elektrikáři nespí ani po půlnoci... Jak zapojit? Vypínat se budou jen fáze (3 kontakty), zelený který bude pokračovat dál ke sporáku přes propojovací svorku (použít PE) jako žlutozelený (nové značení) se vypínat nesmí. Jestli má sporák na své připojovací svorkovnici propojku PE-N, bude vhodné ji použít a provést tak to "rozdělení zeleného na dva vodiče" až ve sporáku (tedy přivést na svorku PE a odtud propojkou na N, bude-li tedy přívodní kabel 5žil tak modrý vodič nepoužijete), sporáková kombinace k rozdělení příliš vhodná není, protože její svorky jsou zřejmě určeny pro připojení jen jednoho vodiče. Trochu ale zaráží že výrobci už uvádí pro připojení pouze Cu vodiče a ty přívodní jsou Al takže je otázka jak se to spolu snese. Pravděpodobně je jejich použití také možné.
Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o připojení spotřebiče k stávajícímu rozvodu, tak nebudete potřebovat žádnou revizní zprávu ( jištění zůstává stejné a ani hlavní jistič měnit nebudete). Výměna stávajících vodičů Al za 5žil Cu (správně dimenzovaných) by ale zvýšila bezpečnost i spolehlivost.
Napojení v čokoládě by mělo být bez problémů (pokud vůbec může hliníková instalace být bez problémů). Taky bych dal přednost mědi, ale tyhle kabely ke sporákům bývaly často ukládány do omítky a ne v trubce - a to by znamenalo sekat. Vzhledem k tomu, že budou kupovat novou sporákovou kombinaci, současné mají propojovací svorky N i PE a tak by mělo být možné PEN rozdělit už na sporákové kombinaci.
Ten zelený se rozdělí na dva dráty (modrý a žlutozelený). Správně by se to mělo ještě přizemnit (z hlavního rozvaděče, kde je připojenu uzemnění by se měl přivést žlutozelený vodič a typuji o průřezu 6 mm2), což je někdy dost těžce realizovatelné.
Podle mě to chce vyměnit kabel za CYKY 5Cx 2,5 (nebo 4 pokud je vedení delší a nevyhověla by impedance smyčky - hodnotu z hlavy nevím nejsem revizák a teď o půlnoci se mi to nechce hledat), protože se obávám, že podobná vylepšenina (rozděleí PEN (rozdělení zeleného vodiče na modrý a žlutozelený) ) by Vám neprošla revizí.
Zdar,
lepší by bylo použít www117.abb.com/... po monzáži ti zbyde krabička co je teď ve stěně.
Ve vypínači zozdělíš PEN na PE a N to znamená že na přívodní žlutozelený vodič zapojíč zlutozelený a modrý od sporáku.
nebo rozdělení provedeš ve sporáku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.