Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jedna známá nás požádala, abychom jí u nás nechali zapsat trvalé bydliště. Sama bydlí po podnájmech a byt, kde dosud měla TB se prodává, takže samozřejmě nemá možnost si jinde trvalý pobyt zařídit. Ačkoli se jedná o bezproblémovou osobu, máme s manželkou přirozeně obavy, co kdyby... Zajímalo by mně, jestli je možné se vyhnout případnému riziku exekuce a jaké poplatky tato změna navíc přinese - náš byt je v os.vl.
Nedělal bych to. Proč je pro ni tak důležité mít u vás trvalý pobyt? Jak již bylo řečeno, může ho mít na radnici!
Už jsem sám vystřídal několik podnájmů (v Brně) a ještě jsem se nesetkal s majitelem, ktreý by byl ochoten s tím souhlasit.
Mno tak to bych nedělal už z toho důvodu že se dotyčné osoby už nebudete moci nikdy zbavit je to tak jako by jste ji dali váš byt.Před případnou exekucí se ani náhodou neubráníte na co nemáte papír to vám seberou jako by jí to patřilo.Je možné jako je výše uvedeno si zřídit tralé bydliště na uřadě ve vašem městě kam ji i bude chodit pošta.Nikdy nevíte co se může stát a tak to nedělejte.
No já bych teda taky ani náhodou nedoporučovala. Ikdyž je to dobrý známý ... dělala jsem na soudě na exekučním odd. a zkušeností mám dost, a na tohle bych si dávala pozor. Žila jsem dokonce několik let s přítelem, nedovolila jsem mu u sebe trvalý pobyt, ačkoliv bylo hodně hádek kvůli toho... a po letech jsme se rozešli, ne zrovna v dobrém a mohla jsem děkovat Bohu, že jsem mu to nedovolila. Taky bych do něj kdysi neřekla že to bude takové, vztah fungoval do jisté doby, solidní muž, solidní rodina. Dopadlo to tak že ho ode mě museli vyvést policajti, má zákaz vstupu na pozemek a to vše jen díky tomu, že ten trvalý pobyt tu neměl. Jinak by to nešlo a vím že bych se ho nezbavila a dělal by jenom problémy. Takže po zkušenostech ve všech směrech- NE.
Dobrý den, musela jsem se "pousmát" nad Vaší reakcí. Zažívám to samé, můj přítel po mě požaduje neustále trvalé bydliště v mém RD. Sám má RD 50 km od mého bydliště kam týdne jezdí i několikrát. nechápu jeho důvody! Nejsme manželé, nemáme spolu děti .. nic. Nedám mu jej, ale mrzí mne, že to vůbec požaduje. Mám obavy ,a by nešel po " majetku" i když trv.bydl. mu nic nezaručuje. Spíš mám obavy z nějaké "šikany" je žárlivý a zřejmě má pocit , že trv. byl. si mě "pojistí". Je mi z toho smutno, když spolu můžeme být v klidu i bez tr.bydl. Asi jsme prostě každý jiný.
Souhlasím s předřečníky, tj. rizikem je, že jednou přijde k vám exekutor a vy budete muset mu prokazovat, že co máte doma, je vaše a ne té vaší známé.
Dodám ještě jedno riziko, které tu zatím nebylo uváděno, a to kdybyste ten byt chtěli prodat (to nikdy nevíte): dnes je již poměrně standardem, že v kupních smlouvách na nemovitosti se dává povinnost odhlásit si trvalé bydliště pod smluvní pokutou.
Tady se vám může stát, že tuhle povinnost nebudete schopni splnit, protože tam budete mít zapsanou tuhle dámu, a bude vám to komplikovat život. Sice se to vyřešit dá, ale v takovém případě má člověk toho na řešení dost jiného, než aby si ještě přidělával práci.
Jestli nemá bydlení, ať se přihlásí na magistrátu.
Pokud pobíráte nějaké sociální dávky, nebo příspěvek na bydlení atp., tak by se vám počítala do společné domácnosti. Před pár lety jsme řešili podobné s příbuzným, který měl t.b. u nás,ale víc jak 50 let se tam neobjevil. Přesto nám z úřadu vystavovali lístky na placení popelnic i za něj, mohli jsme posílat jakákoliv čestná prohlášení, že s námi nežije, nic nepomohlo. Přepis t.b. na radnici nebylo bez jeho souhlasu také možné. Nakonec se nám po dlouhém vyřizování podařilo domoct alespoň to, že se přestal počítat do společné domácnosti, t.b. mu však nikdo nezrušil. Je to smutné, ale vše se "vyřešilo"až jeho smrtí.
V žádném případě...Věřit nemůžete nikomu a samozřejmě jak již bylo všemi psáno, bude to pro vás dost problémů a rizik navíc..Placení poplatků za popelnice atp. je samozřejmost a nikoho nezajímá, jestli tam ta osoba opravdu žije nebo ne..Možnost exekuce mám pocit, že ta mluví za všechno...Jestli vám ta známá stojí za to žít v neustálém strachu a nejistotě, tak šup do toho, ale já bych to v žádném případě nedělala. Navíc už proto, že se mi zdá přinejmenším divné to, že tohle vůbec chce...Podle mě to není životně důležité,aby měla TB v nějakém bytě, pokud teda k tomu ona nemá už nějaký důvod..Není žádný problém si zapsat trvalé bydliště na magistrát...Vyjde jí to úplně nastejno..Takže mi to nejde do hlavy, proč to po vás chce..
Nedoporučuji. Proto, co už bylo napsáno přede mnou mými kolegy. Těch nebezpečí je více, než bylo zmíněno. Trvalý pobyt může mít známá i tam, kde ho má doposud, nebo na úřední adrese, tj. na adrese úřadu. Trvalý pobyt je na jedné straně administrativní věc. Na straně druhé se od něj odvíjí spousta záležitostí, některé z nich už byly zmíněny v odpovědích mých kolegů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.