Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Horkovzdušná pistole, nástavce jak použít?

Od: marenka* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den. Opaluji starý lak na okenních rámech. (ne ten rám u skla, ten na zdi - omlouvám se za špatný popis). Manžel mi přinesl horkovzdušnou pistoli a jsou k ní nějaké nástavce. Nevím, s kterým to půjde nejlépe. Je tu jakoby úzká krátká špachtle, pak širší špachtle a delší, do tvaru U, pak takový co vypadá jak spláclá trubka. Který z nich?

Prosím pomozte. Jde to nějak pomalu. *zed* Moc předem děkuji všem.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

2x

ty nástavce slouží k tomu,aby byl žár usměrněn dle potřeby na určené místo a neohříval zbytečně, nebo nechtěně něco jiného. to, že to jde pomalu je možné, já bych se s tím nedělal a radši bych dal nová okna;)

marenka*
hodnocení

Jj, nová okna by byla parádní, ale je to starý barák, musela by se použít ta samá a navrch nejsou peníze. *nevi* Každopádně díky.

doplněno 27.08.11 15:36:

Já nejdřív právě myslela, že s určitým nástavcem to půjde třeba líp.

ann*

Já právě doopalovala, dobrousila a donatírala :) vypadají jako nová, fakt :) perfektně těsní . Opalovala jsem taky horkovzduškou. Ještě mě čekají dvě okna do ulice, ale ty nechám na příští rok, jde to opravdu pomalu a je to namáhavé! Výsledek stojí za to, ale člověk musí být trpělivý. Já použila na natření lazurit - barva kaštan, takže zůstala jako by prosvítat struktura dřeva, v podstatě povrch vypadá úplně stejně, jako vedlejší nové drevěné dveře. O to to opalování a broučení bylo náročnější, muselo to být tip ťop ... Na rám u stěny jsem používala ten nástavec jako by tu spláclou trubku, jen pozor pak u rámu se sklem na sklo, rádo horkem a ťuknutím praská! Na to lze pak použít i jako by ten tvar špachtle, nejde na sklo pak tolik tepla :)

marenka*
hodnocení

DÍÍÍKY MOC *pusa* Je to fuška a ještě ten binec. Ten mi vadí snad nejvíc. Co si budeme povídat. ;)

ann*

Jo jo, dělala jsem to na dvorečku, a ty rámy na rdi *ee* abych si to nezašlapala do podlahy, tak jsem si ji pečlivě zakryla igelitem *palec*

doplněno 27.08.11 16:08:

A ještě není dobré dlouho nahřívat jedno místo, pak dřevo může i černat, ale fakt záleží na tom, kolik vrstev a jaký nátěr opalujete ... tak přeji, ať to dopadne pěkně :)

marenka*
hodnocení

Ann, moc moc děkuju. Je to starý barák, myslím jeden z nejstarších v našem městečku. Vrstev je tam snad milion. Dělám to poprvé v životě, manžel řekl, že to udělá, protože toho budu mít plné kecky a nezvládnu to. Jenže to je pro mě výzva a tak prostě musím. *smich* Na okně je přesně vidět, kde jsem začínala. Spálené, s flekama laku, dál už jsou vidět i tahy, pod kterými se rýsuje krásné světlé dřevo. Za týden už budu mazák a půjde mi to od ruky, no ne? *frajer*

doplněno 27.08.11 17:05:

Stejně mi místo poklepání na rameno řekne, že to dělám blbě, ale zas ho znám, vím že to uznání se pak někde bokem dozvím. ;)

doplněno 27.08.11 18:20:

Ann, oni jsou fakt skoro všichni stejní. *haha* ... s jeho radou ... to mě dostalo, protože to moc dobře znám. *placni*

ann*

Přesně tak, to znám, partner taky nejprve frfle a pak se okolí chlubí jak jsem to a ono nakonec "s jeho radou" zvládla :D On ten grif pak dostaneš opravdu do ruky (teda občas i křeč :)) ale to půjde a výsledek pak budte oceňovat v podstatě denně *slunce*

hodnocení

0x

Mařenko právě taky mám v celým baráčku pouze vnitřní křídla a venkovní opaluju. Jelikož budou barvou, tak mě nevadí když to náhodou někde opálím do černa a opaluju propan-butanovým hořákem. Proti horkovzdušce to jde asi o tisíc procent líp. Ale pak to přetmelit a přebrousit, to dá víc práce než opálit.

marenka*
hodnocení

Jenyku, díky, ale to se bojím. Na práci s hořákem jsem přeci jen ženská a to hrozí, že bychom vyhořeli. *hi* Z broušení mám hrůzu, bože to bude binec. *plac*

Neboj, já taky nevyhořel, křídla už mám všechny hotový, ještě tři rámy a bude to. Já tedy u rámů, kde to jde tak špaletový prkna vyndávám a opaluju na zemi a pak obrousím na velký brusce.

Hlavně to broušení jde snad ještě pomaleji než opalování. A po prvním nátěru ještě jednou přetmelit a znova brousit. Přeji ti pevný nervy a výdrž. Jenom taková rada skrzevá broušení, brusný papír moc nevydrží, hnedle je zalepenej a pořád kupovat nový leze zbytečně do peněz. Zkus zajít někam do truhlárny, zdali by ti nenechali nějaký starší už nepotřebný, nebo přetržený pás do brusky. Vůbec nejlepší je sehnat starší pás do širokopásový brusky. Kraje pásu bývají ještě vcelku v pohodě a když si ho ustřihneš tak na broušení oken to je akorát.

marenka*
hodnocení

Wau, to moc moc díky. Truhlárna tu je, v pondělí tam zajdu a budu dělat moc hezký kukuč. *frajer* Rada k nezaplacení. *ua*

Ta vibrační bruska taky není k zahození, jde to přeci jen trochu líp. Ale stejně ve falci to budeš muset doladit rukou.

Tak na hezkej kukuč jistě nějakej starší pás dostaneš. Jinak znám truhlárnu, kde za takovýhle drobnosti kromě hezkýho kukuče zabírá i krabice chlebíčků nebo zákusků. *smich**smich*

marenka*
hodnocení

No,jestli je falc to nad čím jsem tu proklela toho kdo ty okna vymyslel, tak bruska by mi byla fakt k ničemu. To je 3 cm rovina, pak oblouček dolů, oblouček nahoru, oblouček dolů a rovinka. *zed* Na rovinku špachtle, na oblouček šroubovák. Našla jsem jeden dokulata. *smich*

olaf71*

vibrační bruska za pár stovek to zmákne za chvíli

eulalie*
hodnocení

0x

Já jsem horkovzdušnou pistolí opalovala barvu na staré židli. Nasadila jsem ten nástavec bez jakékoli špachtle, takový ten úzký, delší a pak špachtli v ruce (špachle na opalování s různými zářezy - špičatý, rovný, polokulatý) jsem tu opálenou barvu stírala. Byla to dost veliká dřina,

marenka*
hodnocení

No, dřina to je pěkná. *sok* Otevřela jsem k tomu *pivo*, tak uvidím co mě zmůže dřív. *jasne*

raadek*
Já okna brousil ocelovým kartáčem na vrtačce. Musí se brousit opatrně, aby se nepoškodilo dřevo. Na dveře jsem použil chemický odstraňovač barev a taky to fungovalo. R.
marenka*
hodnocení

Raadku, kolik a za kolik přibližně se toho odstraňovače spotřebuje? *modla* Díky.

cocinkamichalka*

A už máš hotovo, Máří? Já bych to s tebou hned vyměnila - ležím s horečkou, zimnicí... tak u opalování oken by mi zima nebylo ;)

marenka*
hodnocení

Mám hotové 2/3 z jednoho okna, ještě mám jedno. A Míšo, s horečkou se možná budu prát taky. Protože od pistole teplíčko, okno otevřený a já v tílku. Fičel na mě studený vítr, chvílema i pršelo. Doma kosa a já v zápalu práce nevnímala. *smich*

Tak uvidím, co imunita.

cocinkamichalka*

Dej si frťana :) Já nemůžu. Kdoví, co by to udělalo s práškama... Ale dej si na naše zdraví :)

Mařenko to děláš jen dvě okna? To skoro nestojí za řeč. *smich* Já pro letošek jedenáct a většinou je v každým okně šest křídel.

raadek*
Spotřeba je skoro stejná jako u barvy. Někdy se musí natřít a seškrábnout víckrát. Podle počtu vrstev. Já to natřel a seškrábnul dvakrát. Doporučil bych vám barvu, která časem zprašiví a stačí ji pouze přetřít, protože s těmi různými emaily si to za dvacet let můžete zopakovat znovu. R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]