Nejste přihlášen/a.
Mel bych dotaz na zde pritomne. Planuji zatepleni maleho domku polystyrenem 100mm tloustky. Vsichni pouzivaji k nalepeni na vlastni zed domku lepidlo na bazi cementu(?), baleno v pytlich po 25-ti kg. Onehda jsem videl lepit polystyren.desky na zed jakousi penou, pouzivala se, vypadala a balena byla jako klasicka montazni pena, nastrikla se v pruzich na desku a hned se deska prilozila na zed. Na muj dotaz mi fasadnik odpovedel, ze je to sice podobne montazni pene, ale je to lepidlo na tento ucel urcene, lepici pena neexpandovala. Cena na m2 je priblizne stejna jako u klasickeho cement.lepidla, evidentne se s tim lepe a rychleji pracuje. A zde muj dotaz: ma nekdo ze zdejsich zkusenost s timto zpusobem lepeni polystyrenu a podelil by se o pripadna pozitiva i negativa? Dekuji za reakce...
Lepil jsem penou EPS, sice jen malo, ale lepil na EPS naneses cca 2-3cm od hrany PUR o prumeru cca 4cm, pak jeste pruh ve stredu desky, nechas cca 5min. a nalepis na stenu, zde si stim muzes cca 20min. hrat a rovnat, EPS mirne plave, ale drzi na svem miste.Navic mas cas na doladovani roviny pomoci late a stena na kterou lepis EPS nemusi byt super rovna
a PUR drzi na vsem suchem a nezaprasenem.
Po teto zkusenosti az budu delat fasadu tak jedine PUR.
Stejne ji potrebujes na vystriknuti spoju desek a hlavne zadne mychani apod. jen menis kartuse
udelej to jak ja, nejprve si to testni nekde na nejake desce a uvidis
ja mel na PUR napsano cekat cca 2-3min., kdyz jsem dodrzel tento cas PUR cca o 1mm jeste nabyla, proto jsem u dalsi cekal radeji 5min. Asi je to jedno, ale budes pak z pocatku vice doladovat. PUR urcite nezmeni tvar navic po stlaceni desky se celoplosne rozmazne po celem EPS na par mm az film.
remeslnici se nechteli zdrzovat a na vysledek to nema vliv nebo meli jinou PUR, dulezite je co pise vyrobce (ja mel DenBraven)
Uz je mi jasno, proc se musi cekat par minut pred prilipnutim na podklad ikdyz se to v navodech nekterych PU lepidel nepise(mysleno to kratke vyckani pred prilepenim), dojde k tomu kazdy sam po par prilepenych deskach. To cekani je nezbytne z duvodu lehke expanze lepidla, protoze kdy to prilozime na podklad hned po naneseni na desku polystyrenu, sice to chytne bez problemu, i to drzi, ale tim, jak prece jen malinko lepidlo expanduje, vytlacuje desku polyše a je s tim pak vice prace pri vyrovnavani konecne plochy. Takze resume, ikdyz v navodu neni psano: nanest, vyckat, dokud lepidlo viditelne expanduje(malo, ale prece) a po skonceni expanze prilozit k podkladu a vyrovnat.
Lepení speciální pěnou(STYROTRADE)je to jednosložková pěna s nízkou expanzí.
Podrobnosti na odkazu. centrum-zatepleni.cz/...
JABRAKA
ano, to vim, ale jak je psano"...s nizkou expanzi"-tzn.ze tam nejaka je hned pri vypusteni z aplikacni pistole, nasledne vsak behem cca dvou tri minut dochazi jeste k malem zvetsovani objemu a je pak snaha desku polystyrenu odtlacit od podkladu. Tudiz i kdyz vyrobce v navodu nepise, ze je treba cekat(viz Tytan), tak je potreba vyckat, aby si lepidlo odexpandovalo sve potrebne a pote prilozit-nalepit k podkladu. Usetri se pak cas na nasledne vyrovnavani odtlacenych desek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.