Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytažení kabelu z husího krku

Od: paja17* odpovědí: 14 změna:

Prosím poraďte, jak vytáhnout kabel z husího krku i když nemám příslušné nářadí a nechci kvůli toho volat drahou firmu, je nějaký fígl? Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

1x

to paja17:

na to je nejlepsi pero, ale muselo by se nekde pujcit.

je to tak 14dni a i kdyz pero v praci mam nechtel jsem cekat a vzal jsem vazaci drat, kde jsem konec ohnul aby nedrel v krku a podarilo se me protahnout 7m + 3x odbocka. Vazaci drat je lepsi nez CY apod. a maji ho v kazdem hutaku, ale porad bez pera to neni 100%.

beri49*
hodnocení

1x

Jak už někteří psali, konec kabelu omotat izolačkou, natřít silikonovou vaselinou a v momentě, kdy se kabel dostane ke kritickému místu, tak sním otáčet kolem své osy

troja*

... doplňuji a shora dolů a příště dělat husí krk oblouky, asi je to moc ostrý ohyb ... trpělivě otáčet, jako když čistíte odpad ... jinak správně: zatažení kabelu husím krkem

stirecek*
hodnocení

1x

Jestli zedníci zlomili krk v ostrém úhlu, půjde to horko těžko i perem. Krk musí být do oblouku. Když to nepůjde, jak vám kluci radili, nezbyde než v ohybu vysekat a protáhnout kabel dál.

hodnocení

0x

Jaký fígl? Proč?

Prostě kabel chytnete za jeden konec...druhý konec povolíte a vytáhnete.

paja17*
hodnocení

Asi jsem se špatně vyjádřila, zedníci mi natáhli krk směrem nahoru, takže jednoduše řečeno krk jde "do kopce" a tam se kabel zasekává, drát jsem nezkoušela...

doplněno 25.08.11 11:53:

Jde rovně a pak v pravém úhlu nahoru

paaja*

Tak teď jsem z toho jelen - chcete ho zatáhnout do trubky nebo vytáhnout ven?

zakus*

- protahovat "s kopce"

- pořídit "péro" na protahování

- použít drát CY 1,5

- izolačkou přelepit konec kabelu aby neměl ostré hrany

- použít lubrikant

paaja*
hodnocení

0x

Můžou nastat potíže, když je v krku kabelů (drátů) více. Vždycky se dle zákona schválnosti zakroutí do sebe. Pak nezbyde, než vytáhnout celý svazek, rozdělit a co má zůstat vrátit zpět. Když to opravdu nejde, může pomoct nalití trochy oleje do trubky :) i když se tento fígl používá spíš pro zatahování kabelů do trubek.

paja17*
hodnocení

Ne ne, je to televizní kabel a půjde tím krkem jedinný, žádný jiný kabel tam není, jde rovně a pak když dojde k místu, kde se husí krk stáčí nahoru, zasekne se o vroubky na krku a není možné ho vytáhnout

zdá se, že ten koaxiál tam strkáte do kopce, v té zatáčce zachytává... běžná věc! je několik možností, jak už dříve někdo napsal... nejběžnější je použít pružné protahovací pero s kuličkou a pružinkou na konci, tam je velká pravděpodobnost, že pero prostrčíte a za ním i koaxiál... pokud nemáte pero, škoda ho na jeden případ kupovat, zkuste strkat do trubky drár, který má je konci jako by ohnutý nazpět, teda do zatáčky půjde oblouk, který by neměl zachytit o vroubky. další možnost je z jedné strany přiložit k trubce zapnutý vysavač a z druhé strany do ní strkat nit, až proud vzduchu protáhne nit, navážete na ní provázek a potom na provázek kabel... když je tenký pevný provázekm dá se tahat vysavačem rovnou.

koaxiál na konci zatočte izolační páskou jakoby do špičky a můžete ji namydlit nebo dát i Indulonu...

doplněno 25.08.11 12:08:

opravuji, promiňte...drát, který je na jednom konci jako by...

paaja*

viz zakus ... kabel vytáhnout, z druhé strany trubky prostrčit něco tenčího co půjde protáhnout až na dolní konec (protahovací pero nebo obyčejný drát). Na to něco navázat váš TV kabel, spoj omotat izolačkou aby nebyl moc široký a byl hladký. A pak by to mělo jít. Když ne znovu vytáhnout a kabel namazat třeba indulonou nebo olejem. A když ani to ne, nezbývá, než kritické místo s ohybem vysekat.

doplněno 25.08.11 12:01:

A ať jeden nahoře táhne za protahovací pero (nebo drát) a druhý zespoda tlačí - hodně to pomůže

pecenkav*
hodnocení

0x

A hlavne kabel pokud mozno strkat dolu z kopce a ne ho vytlacovat do patra, to vetsinou nejde!

cepagis*
hodnocení

0x

Poradím jinou věc. Zkuste polystyrénovou "skorokuličku", na ni navázat tenký provázek a protáhnout pomocí výkonějšího vysavače nebo z druhé strany kompresorem. Až budete mít natažený "zaváděcí provázek", stačí navazát finální vodič...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]