Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
rád bych Vás požádal o radu a to ač jistou (ne zcela ostrou) představu mám. Jedná se o nepodsklepený 9x8 barák na pískovcovém soklu, který je podřezaný (nově) plechy. Podlahu mám momentálně vyhloubenou cca 10cm pod plechy ( jsem přibližně 15 cm nad úrovní terénu) a otázka zní co teď? Je lepší se vydat suchou a nebo betonovou cestou? Mohl by někdo přiložit foto, popř. postup prací?
Byl bych vděčet.
Ja bych udělal pískové lože, na které bych vyberonoval podkladní beton, na který natavil hydroizolační pás, který by byl také nataven na sanační plechy ( přerušení kapilarity po celé ploše místnosti ). Na tuto izolaci bych vybetonoval novou podlahu proloženou kari sítí a na to povrchovou úpravu. ( místo betonu lze použít andydrit, ale bez kari sítě )
Dle únosnosti či stlačitelnosti zeminy podlahu ještě vyhloubit nebo nechat takto. Případný výkop zasypat štěrkem frakce 0-32 -> zhutnit. Na to 100 mm podkladní betonovou mazaninu - beton C 12/15 (většinou vyztuženou karisítí KH 01 6/150 x 6/150). Pak penetrační nátěr a natavení asfaltového hydroizolačního pásu ( s napojením na plechy) Případné nerovnosti vyrovnat mirelonem nebo vrstvou jemného suchého písku frakce 0-1. Položit tep. izolaci v podobě EPS 100 Z tl. cca 100 mm. Na to PE separační folie z důvody zamezení TM (zatečení záměsové vody z betonu mezi desky) a poté betonová mazanina C 15/20 vyztužená karisítí. No a třešničkou už je nějaká nášlapná vrstva.
Děkuji za reakce.
Rád bych upřesnil, nad plechy mohu jít max 25cm včetně finální podlahy. Někde jsem četl že dilatační spára se dělá z polystyrenu, jinde zas miralonu a nebo z PE ... mám udělat dilatační spáru mezi kamenným soklem a zásypem ze štěrku ( je tam třeba?) a nebo jen mezi betonem a soklem? Nevadí, že soklové kameny nejsou rovné? Bojím se aby ta dilatační páska plnila svou funkci .. a jak řešit detail s EPS a zdí? Dilatace a nebo jen přiložit - nebude mezera, mezi zdí, v tomto případě kamenem vadít?
Dilatační spáry se dělají kvůli rozpínavosti a smrskávání použitého materiálu. Tedy zásyp, který zhutníte, mít dilataci nemusí. Beton by ji měl mít, stačí síla miralonového pásu cca 3 mm (a na výšku betou) u podkladového betonu bych nerovnosti kamenného soklu neřešila?! pokud je ale řešít chcete, tak na kamennou podezdívku, z vnitřní strany, naneste vrstvu mazaniny či omítky a k ní pak můžete vše do "roviny" přikládat. U EPS se dilatace nedělá na ní mám 2x12 QSB tam mám dilataci z 1 cm EPS pak hobru, poté jsem EPS seřízla a s volnou mezerou ke zdi položila palubky
mili, bohužel dnska mám již málo času, dokonce jsem nepochopil Váš dotaz a detail, ale pokud to stihneme do večera vyřešit nějakým obrázkem fotkou či namalováním detailu jak to u Vás vypadá, bude to ok.
Určitě najdete způsob, jak mě sehnat on line , poslat obrázka atd... ale jen do 22 hod, nebo až 12.9.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.