Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se poučila od někoho, kdo má s tímto sporákem zkušenosti. Četla jsem zatím jenom samou chválu o tom, jak je indukční sporák bezkonkurenční, v oblasti úspory energie a rychlosti úpravy pokrmů. To říkají ovšem prodejci, a já bych to však raději slyšela od někoho, kdo už na něm vaří. Vím, že se všechno začne vařit daleko rychleji, než na normální sklokeramické plotýnce, ale když bych chtěla něco dusit na mírném ohni, a delší dobu, tak jak to je? Odebírá plotýnka menší množství elektřiny, nebo to je v tom, že se podstatně zkrátí doba vaření. Vím, moje otázka je asi trochu přihlouplá, ale lépe to vyjádřit neumím. Tak všem děkuji předem za ochotu vysvětlit mi to. Suzy. Trochu mě totiž zmátl jeden pán, v pořadu "Prostřeno". Ten si na tu událost koupil indukční vařič, aby to měl jóó dokonalé, a pak tu rybu úplně spálil. Tak s tím buďto neuměl zacházet, nebo v tom bude nějaký háček.
no měli jsme a už je fuč,po 3 kusech jsem vyhodil a jedem na plynu,1 odešla nějaká kostka-značka elektrolux,druhej umřela jedná plotýnka,tedy varná zona.vždycky doba při reklamaci,maj na to měsíc,ale pokaždé dojel servisák díky bohu a do několika dní.max 3 dny. pak jsem vyreklamoval za fagor ten vydržel 2 roky,pak prsk zas nějaká elektronika.po domluvě se servisákem koupě plynu a bez problému,jako pokud ta možnost je tak plyn je plyn. a někdo řekne levé desky nebo špatná elektřina, ani jedno,jak 3 nezávislý servisáci řekli desky jsou náchylné na podpětí a přepětí v síti a to je u nás v čr klasika,kolikrát tam teče 210v-248v.a pokud indukci tak kvalitní nádobí ne to za 1000kč ale řádově 10tis a výš za sadu
Velké díky. Tak to je další úskalí, o kterém jsem neměla ani tušení. Kvalitní nádobí mám, to už jsem dostala od kámošky, bohaté, , z Německa. Já bych na takové neměla. Ona má totiž ten sporák taky, ale je to značka "Miele", nebo tak nějak, a stál ten její na naše peníze 40.000kč. Já bych si bývala koupila tak kolem deseti tisíc. Teď mi ho nabízeli v obchodě, kam chodím leta nakupovat, že je v nějaké akci, ani značku nevím. Ale Elektrolux já znám z Francie a bývala to jedna z nejlepších a nejsolidnějších značek, ale dnes je všechno jinak. Bohužel tady nemám plyn zavedený a mám tu sklokeramickou desku od "Mory". A to je ten největší sajrajt, jaký jsem viděla. A to jsem za ni před pěti lety dala 12.000Kč. Stalo se mi to, co Vám. Bouchla jedna pltýnka a něco tam vyhořelo. Taky tři dny před vypršením záruky. Vyměnil to, ale za dva měsíce to bouchlo znova. Teď hřejí jen tři plotýnky, a abych pravdu řekla, skoro ho nepoužívám. Koupila jsem si ten plynový vařič na dvoukilové bomby, ale to je také otravné, a mimo jiné to je divné. Na sklokeramické desce trůní plechový plynový vařič, jako bych byla v kempu. A také ty dvoukilovky, ty někdy nevydrží ani měsíc. Tak proto jsem bádala po něčem lepším Ještě jednou děkuji za ochotu. Suzy.
Zdravím,
tak my máme indukční desku třetím rokem - whirpoolku za cca 16tis (tenkrát) a absolutně bez problému (musím zaklepat ) . Ze začátku to byl malinkej souboj s tím jak se vše vaří rychleji - a jak to říct, intenzivněji, ale jde fakt o zvyk a teď si to nemůžeme vynachválit, co se týče mírnýho varu, tak dneska už každá má krom funkci boost - tedy max. výkonu- i přerušovaný ohřev (neodborně řečeno) což se perfektně hodí na dlouhodobý vaření - jenom to tak probublává. Dřív jsem na plyn taky nedal dopustit, ale tohle je fakt skvělé. Naše zkušenost.
Díky i Vám. Docela jste mo zodpověděl otázku toho pobublávání. Ano, určitě se s tím člověk musí naučit zacházet. A co energie, jestli se mohu zepatt. Pozorovali jste, že by se to skutčně vyplatilo? V tom případě bych měla možná investovat do dražšího výrobku. Děkuji za odpověď. Suzy.
Také máme indukční varnou desku. První akce byla vytřídění nádobí - pokud na něm drží magnet, je vhodné pro indukci. Tedy hliníkové a jiné hrnce letěly do sběr. dvora. Je však třeba pochopit, že indukce reguluje intenzitu ohřevu tím, že topí pořád naplno, ale s pauzami. Tedy čím menší nastavená intenzita, tím delší pauza mezi jednotlivými úseky topení. Proto je nejvhodnější nádobí se silným dnem, to dno akumuluje teplo a tak uvnitř hrnce teplota kolísá minimálně. Pokud máte např. pánev sice z ocelového, ale tenkého plechu, je téměř jistota, že to připálíte, tenký plech se totiž rychle rozehřeje a tak dochází k velkému kolísání teplot. Ale třeba na vaření vajec, těstovin a pod není tenký hrnec na překážku, vodě kolísání teplot nevadí. Každopádně je vaření např. vody mnohem rychlejší, tam lze použít naplno maximální výkon a voda vaří velmi rychle. Úspora energie je také jasná - ohřívám jen hrnec s pokrmem, teplo nikde neuniká jako při vaření plynem.
Ano, Promone, to bylo to první, na co jsem se informovala, nádobí. Jak už jsem zhora uvedla, nádobí mám s magnetickým dnem a velice vysoké kvality. Také jsem zlistila, že se dá velice lehce identifikovat takzvanou magnetickou kartou. Třeba i to nádobí, které máte doma delší dobu koupené a to ještě v době, kdy nebyl systém indukce tak populární, jak tomu je dnes. O nádobí mi nešlo, ale o to, zdali je pravda, že je rozdíl v používání sklovarné, normální desky. Nedovedla jsem si to ve své hlavě logicky zdůvodnit, nejsem odborník, ani elektrikář. Vy jste mi řekl jednu zásadní věc, a to, že plotýnka hřeje vlastně naplno pořád, ale s pauzami. Takže to funguje asi jako termostat, třeba v troubě. Taky se vypíná a zapíná podle teploty, kterou nastavíte. A v tom je tedy ten úsporný fígl? Protože příkon je přece stále stejný. Takže Vy mi koupi indukční desky doporučejete. Ještě bych se zeptala, jakou značku máte Vy. Aby to nedopadlo jako v první odpovědi, teď si nevzpomenu kdo to byl, Ale ten pán koupil Elektrolux, a přesto se mu to rozbilo a nakonec to vyhodil, a vrátil se k plynu. Já tu plyn nemám, jen ten vařič, jak jsem popisovala. Takže hledám náhradu za obyčejnou sklovarnou desku, před pěti lety tady ještě nebyla indukce tak známá. Děkuji za radu. Suzy.
U naší induční desky jsem měl pocit, že vaří přerušovaně při stupních 1-4 a při 5-9 jede trvale, ale různým výkonem. Mezi stupni 4 a 5 se dá vysledovat zřetelně odlišné chování. Ale možná se mi to jen zdá. Domníval jsem se, že existuje hranice, do které není technicky možné regulovat výkon, proto se používá impulsní regulace a od této hranice to pak reguluje přímo výkon.
No já nevím, ale ještě jsem nikde neviděla jednoplotýnkový indukční vařič za jednu korunu. Co já viděla, stojí kolem patnácti set. Proto jsem uvažovala o tom, že bych to vyřešila zakoupením nové desky, ale indukční, a tu sklovarnou, rozbitou, se kterou spokojena nejsem, vyhodila. Ale jelikož to neznám a také mi jde o úsporu energie, která je čím dále, tím dražší, tak pátrám mezi Vámi všemi, a loudím z Vás rady.
Úsporu energie neberte jako argument. Dovolím si tvrdit, že vařením spotřebujete naprosto zanedbatelné množství vzhledem k topení, svícení a běžnému provozu domácnosti. Tím pádem i ta úspora nebude nijak zásadní.
Opravdu kovisi? Tak myslíte, že dělám hloupost s tím plynovým vařičem? Jak se mi totiž rozbila ta varná deska, tak jsem si ho musela pořídit, abych mohla vůbec jíst. No, a jelikož to trvalo skoro dva měsíce, než mi přivezl ten, co tu desku roztřískal kladivem, jinou, tak jsem si na vařič zvykla. A pak, také jsem neustále slyšela, že plyn je lacinější a mně to tak také přišlo. Jednu dvoukilovou bombu jsem měla na měsíc.tenkrát stála 80kč. Dnes je už za 100kč a co je zajímavé, měsíc mi nevydrží. Nějak jinak ty bomby plní, nebo čím to je. Jsem stále jeden a týž člověk, který ji používá. Tak jsem si spočítala, že za rok, zaplatím průměrně 1.800kč za ten plyn, ale mám tu "vopičárnu" postavenou na sklokeramické desce, kterou jsem přestala používat. Tak se Vás nyní ptám, nejsem tak trochu paranoidní? Ráda si nechám poradit. Třeba bych ani tolik na tom elektrickém sporáku "nepropálila". Tedy myslím na to vaření. Vy jste chlap, a asi tomu i rozumíte. Tak poraďte prosím. Mám ten plynový vařič vyhodit a neblbnout? Díky Suzy.
Taky jsme jeli "na bombu", i když ne na malou 2kg ale na větší 10 kg. Bylo to řešení původních majitelů bytu. Cena vycházela super, ale pokud se déle nevětrá tak i přesto že nikde nic neuchází tak je plyn prostě trošku cítit. Navíc je tady pořád riziko, že se "něco" stane a v extrémním případě pokud nemáš bombu na opravdu dobře větraném místě tak dojde k výbuchu.
Nám se třeba jednou stalo, že jsme si koupili novou láhev a až doma při zapojení ke sporáku jsem zjistil že lehce uchází samotný ventil na láhvi! A řeknu ti že když jsem tu lehce ucházející plnou bombu vezl autem zpět kde jsem jí koupil tak jsem z toho neměl moc dobrý pocit i když jsem měl všechna okna v autě otevřená... I proto raději elektriku, když si mám vybrat nižší cenu nebo riziko výbuchu tak si radši připlatím.
1kKč je 1000Kč, no jsou to čínské výrobky a je toho plné aukro. Má to spoustu funkcí, včetně programů pro vaření rýže, držení teploty, časovače atd. Dnes si říkám, že by mi ta dvouplotna za necelé 3 tis. taky stačila, jenže kupujeme si tyhle věci na dva roky?
Indukce je skvělá na rychlost ohřátí, naopak rychle reaguje i na vypnutí, setrvačnost jak plyn. Ohledně té regulace - asi je různá, rozhodně moje deska nesepne jednou za chvilku naplno, na minimální stupeň skutečně jemně hřeje i malou vrstvu bez připalování. Slabinou je skutečně elektronika a vlastnosti sítě. To co odporová ploténka překousne, elektronika odmítne desku spustit, nebo v horším případě něco shoří. Důležité je odvětrání pod deskou.
Sice se dá koupit 4plotýnka Candy za 6tis. ale já bych bez prodloužené záruky do indukce nešel - to měl třeba akci Fagor - 5 let záruka a 10 tis. Mám kombinovanou fagor po opravě tranzistorů - servisy většinou mění celé desky, což je několik tisíc, bastlíři tranzistory, jenže ty stojí přes 500,- jeden.
K té Mora - pokud máte starší, 4vývodová hnízda, tak ta se skutečně kazila a náhrada je ze stejné série a dopadne stejně. Prakticky všichni výrobci (dnes i Mora) používají dvouvývodové plotýnky a ty přežijí sporák. Zřejmě chtěli využít své regulátory pro litinové plotýnky a možnost záměny desek u trub. Každopádně, sklokeramika má delší náběh a setrvačnost, v tom je indukce úplně super. Kvůli nádobí jsem koupil kombinaci 2 indukce a 2 sklokeramiky a bylo to zbytečné, vůbec sklokeramiku nepoužívám.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Tak já asi raději počkám ještě dva-tři roky, až to bude "vymakanější", myslím tím ten systém. Ta Mora je pět let stará, ale prasklo to v ní za necelé dva roky. Má ovládání s knoflíky nahoře a pod nima je obyčejné gumové těsnění, nebo pryžové, nevím. Asi mi tam zatekla voda, ale tak by tomu přece nemělo být. Na sporáku vaříme, a neubráníme se nechtěnému vzkypění a následnému přetečení. Taky u něho nestojím jako voják na vartě, s vařechou v ruce. :D
Ohledně energie - co jsem zjišťoval já tak se elektrikáři shodují že spotřeba u indukce a "klasické sklokeramiky" je velmi podobná. Indukce rychleji dosáhne požadované teploty, ale pak potřebuje trošku více energie na její udržení. Takže při vaření na indukci ušetříš "jen" čas.
Třeba my nakonec zvolili HiLight sklokeramiku, už i proto aby na plotně šel třeba ohřát i skleněný pekáč s masem upečeným v troubě a tak. Indukce je super technologie, ale myslím že tomu co nabízí navíc neodpovídá její cena.
Takže, milý Petře, asi se na tu indukční desku vykašlu. Mně nejde o čas, to si zařídit mohu, dle libosti, mně šlo o spotřebu energie. Navíc, jelikož mám všechno na elektriku, mám také tarif nočního proudu na dvacet hodin za den. Ale nejsou zase tak hloupí, protože na plný tarif to samozřejmě vychází v momentech, kdy oni dobře vědí, že vaříř oběd, či večeři. Ale jak říkám, i to mám už vychytané, a jelikož jsem v důchodu, tak si uvařím dříve, nebo později, až to holt zapnou. Ale stejně bych chtěla tu rozbitou desku vyměnit. HiLight neznám, ale myslíš, že když to takto zadám do počítače, tak uvidím co nabízí? Díky za dpověď, Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.