Nejste přihlášen/a.
Hezkou neděli všem, ráda bych se zeptala, zda někdo nevládne zaručeným receptem na vybělení záclon? Savo ani jiné bělicí prostředky použít nemůžu. Záclony jsou z "uměliny", tudíž by zežloutly. Inkoustem sice "zbělají", ale je to pouze optický klam - "zmodrají". Zkoušela jsem několikeré máčení, ocet, Vanish, apod... Ale pořád to není ono. Pak už mě jen napadá obarvit je třeba nabéžovo a mít tak komplet "nové" záclony.
Díky za rady.
Je dobré před praním dát záclony do vany,nasypat na ně kilo soli a polít vlažnou vodou ,aby byly namočené.Sem tam je promíchat,nechat je v té slané vodě tak půl dne a pak vyprat.Hezky se vybělí.
To bude asi problém.Zkuste odbarvovač,ale musí obsahovat dithioničitan sodný.Rozpuste ho tak v té 30°C teplé vodě a namočte do něho záclony.Čím déle bude působit tím lépe(klidně přes noc). Jen bacha,může se uvolňovat nepříjemně zapáchající plyn(je jedovatý),takže pokud máte možnost tak tu nádobu s lázní dejte na verandu či na půdu.
Ono s tou umělinou to je problém.Provozovali jsme před časem profi prádelnu a umělá vlákna jsou taková,...no jak to napsat,na houby.No zkuste to uvidíte.Ten dithioničitan funguje při vysokých teplotách,ale u záclon to je samozřejmě nejde ohřát na 90°C. Zkuste i tu sůl,jak tu doporučuje arwi. Ono to praní je taková alchymie.Ledacos jde,ale také jsou skvrny či změny na tkanině,které jsou trvalé a nehnete s nimi.Leda ,že byste měla kouzelnou hůlku.Vzpomínám,že jsem se pokoušel vybělit jednou takový bílý dámský svršek,ale neúspěšně.Dělali jsme s tím psí kusy a nešlo to.Zůstal zašedlý i přesto,že jsme na to měli profi detergenty. Nejlepší je bavlna.Ta vydrží všechno.Vysoké teploty žehlení i praní,když pominu některé problematické barvy.
" hankauk", nemyslete si, že jsem rozhazovačná, ale než vyzkoušíte všechny možné čisticí prostředky, tak utratíte majlant. Já bych jednoduše starou šedou záclonu vyhodila. V Ikea je záclona na okna, je 145 cm široká a 3m dlouhá a jsou v balení dva kusy za 79,- Kč: ikea.com/...
Koukněte se i na jiné: ikea.com/...
Na blešáku v Praze, v Kolbenové ulici prodávají z auta záclony od 20,- Kč za bm. Pokud nejste z Prahy a nemáte blízko Ikea, tak klidně u Vietnamců.
Udělejte si radost a dopřejte si nové. - stařenka
doplněno 21.08.11 16:40:Ještě Vám řeknu, že jsem klidně staré záclony vyprala na 90 st. a pak poctivě napařovačkou vyžehlila, ale stejně není nad nové, krásně bílé.
Stařenko, díky za radu. Rozhazovačná určitě nejste. Já bych už je dávno koupila taky. Ale... Okno máme 2,5m široké, takže Ikea mi nepomůže.
Záclony od metru bych koupit mohla, to je pravda. Opět ale... bydlím teď v Anglii a mně se tu záclony moc nelíbí. Buď se mi podaří vybělit ty stávající nebo si pak koupím záclony, až pojedu k rodičům.
24.10.09 jsem stejnou otázku, pod nadpisem Jak perete záclony, položila také. Nejte mi zkopírovat link, ale když zadáte do vyhledávače, najdete. Záclony jsou pro mě smutným příběhem. Ale ještě musím dodat, že v otázce zmiňuji koupi nových. Oprava: I nové po 2, 3 vypráních dopadnou stejně. Zešednou, zežloutnou.
Díky za info. Mrkla jsem tam. Bylo doporučováno použít chloritan sodný. Našla jsem, že se používá v průmyslu na bělení papíru či textilu. OVŠEM... našla jsem zajímavou věc, tzv. MMS. Je to chloritan sodný, který se aktivuje kyselinou citronovou. Bude to pěkný driák, ale také dosti "zázračná" substance. Docela mě to zajímá... optám se na to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.