Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístřešek na auto vs souhlas sousedů?

Od: augustajaroslav odpovědí: 11 změna:

Pěkný den,chtěl bych se zeptat,potřebuji souhlas sousedky,když si chci postavit přístřešek na vlastním pozemku?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michal958*
hodnocení

2x

pokud to není na jejím pozemku nebo to nebude přistavovat k její baráku atd tak myslím,že ne;)

cepagis*
hodnocení

1x

Souhlas majitele sousední nemovitosti potřebujete v případě, že s ním parcela, na které bude přístřešek stát, bezprostředně sousedí. A je úplně jedno jak je to daleko, jestli 2m nebo 100m. Jinými slovy, když máte třeba mezi tím zahradu s jiným parcelním číslem (klidně pruh metr široký), soused účastníkem stavebního řízení nebude. A s tím souhlasem i na sousedícím pozemku - i tak to nemusí být nutně souhlas, ten to pouze zjednoduší. Když nepodepíše, bude soused bude účastníkem stavebního řízení a musí své námitky odůvodnit. Námitka proti stavbě 2m od plotu možná projde (stínění), ale 100m od něj už sotva...

cyril*

Mám za to, že se jedná o souseda, který se mnou přímo sousedí a ne souseda z druhého konce vesnice. Navíc přístřešek, pokud nebude stavbou dle zákona, nepotřebuje žádné povolení. I tak je však lepší se sousedy komunikovat a zbytečně si nekomplikovat vztahy.

cepagis*

Přístřešek na auto pevně spojený se zemí, tedy ne třeba stan (předpokládám, že na to se tazatel ptá) bude vždy předmětem stavebního řízení, podobně jako třeba pergola. A soused z druhého konce vesnice není soused, myslel jsem tím možnost, kdy vlastním pozemek, který je dále rozdělen na několik parcel (tak to mám třeba já). Takže ač mám souseda, od kterého mě dělí pouze jeden plot, není nutné na některých parcelách chtít jeho vyjádření. Moje parcela vevnitř je obklopena zase jen mými parcelami, musel bych tedy chtít vyjádření sám po sobě:-D

hodnocení

0x

stavba je něco, co je pevně spojeno základem se zemí a není to jednoduše odstranitelné. Pokud bude přístřešek vypadat jako přístřešek a ne jako vyloženě stavba, sousedy bych neřešil. Hm. Když si na zahradě zaparkujete karavan délky 6m a výšky 3m budete se ptát souseda . . . Samozřejmě měl by o tom být soused spraven a nemělo by to na jeho práva mít žádný dopad, například stínění, sníh, voda kapající k jeho stěně a podobně.

cepagis*

Karavan nebo mobilhaus není stavba a lze jej na svůj pozemek umístit i bez souhlasu (a vědomí) souseda nebo dokonce stavebnho úřadu (toho to zajímat nebude, když to není stavba). Jiná věc je stínění, sníh, voda - ale to také není věc stavebního úřadu, ale neobtěžování souseda nadmíru... Takže pro tazatele: už když to bude mít jen patky v betonu, je to stavba a je jen na Vás, jak se s tím poperete, jaké máte sousedy...

viděl jsem i přístřešky bez betonových základových patek, takže se vracím zpet mé odpovědi, není pravda, že přístřešek musí být stavbou tudíž není co řešit pokud neznáme přesné technické řešení.

cepagis*

Nechci se s Vámi hádat, ale nemáte pravdu, že "přístřešek nemusí být stavbou, když neznáme technické řešení", doporučuji nastudovat stavební zákon, 183/2006 Sb., paragraf 2, kde se říká: "(3) Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání." Takže i kryté stání na "zapichovacích" patkách je stavbou. Jedině že by se jednalo o přístřešek, který by byl celý nesen přilehlou budovou (ale to by zase podstatně měnilo vzhled té přilehlé budovy...)

aaaaaaaaaa
a co pojízdné stání?

pecenkav*
hodnocení

0x

A co v pripade, ze si na zahradu polozim velky kontejner, co vozi na kamionech, ten ma vzadu velka dvoukridla vrata a do nej si budu zajizdet autem? To je prece jenom vetsi bedna, kterou sem si jenom na cas uskladnil na sve zahrade. Na to taky musi byt povoleni?

cepagis*

Jak psal miramira výše - laicky bych se držel toho, že co není pevně spojeno se zemí, není stavba. Takže stavbou NENÍ: kontejner položený na zahradě, jakožto i vyřazený autobus, trolejbus, tramvaj, železniční vagon, maringotka, stavební buňka, ale i plechová bouda nekotvená k zemi, nekotvený prodejní stánek, nekotvená plechová garáž a dokonce ani nekotvená prefabrikovaná betonová garáž. Jenže - přístřešek pro auto nelze většinou udělat bez kotvení (základ, základová deska, betonové patky, zapichovací patky...), protože by konstrukce byla nestabilní. I když - já takto vyřešil přístřešek na dřevo. Takže jsem na zpevněnou plochu položil paletu a z ní vynesl 4 latě držící střechu. Šíleně nestabilní, i jednou rukou se to poroučelo k zemi. Ale když jsem takových "buněk" postavil šest vedle sebe a vzájemně spojil, naplnil dřevem (do každé buňky se vejdou necelé 2m3), je to tak stabilní, že s tím jen tak něco nehne. Není to stavba a slouží to už třetím rokem... Ale realizovat tak přístřešek pro auto, to si nedovedu představit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]