Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na chalupě máme bývalou zděnou prádelnu (za svých 21 let si pamatuju, že se tam pralo jenom párkrát, navíc v el. pračce, takže uvnitř vlhkost minimální). Zvenku začala na rohu cca do výšky 50cm odpadávat omítka. Udělala se vzduchová kapsa a když se o to zavadí, tak kus upadne. Jde to až na cihly. Pokud by to bylo možné, chtěl bych to před zimou nahodit. Vzhledem k tomu, že to je celkem malý kousek a já jsem student, chtěl bych to zkusit zlvádnout sám, než někoho na to shánět.
Předpokládám, že to budu muset oklepat a očistit, ale nevím, jak potom. Jakou hmotu použít a jaký postup.
Četl jsem, že se dají koupit již hotové omítky v pytlích, nevím ale, jak moc jsou kompletní. Nerad bych nějaký vrstvy vynechal a na jaře mi to opadalo znova. Nějaké základní zednické nářadí bych našel.
Děkuji za rady
To zvládnete.Oklepat na cihlu, vyškrábat-zahloubit spáry.Pak to našpricovat řídkou-až tekutou cementovou maltou 1 :3.(Tenká vrstva). Už další den můžete omítat. Nechcete-li dávat pak ještě jemnou, pak omítku řádně utáhněte hladítkem, nechte zavadnout a pak povrch zatočte hladítkem z pěnové gumy. Na omítku lze doporučit hotovou maltu fasádní M K 2.
Děkuji za odpověď
Jestli jsem to dobře pochopil, tak teda:
1) "Oklepat na cihlu, vyškrábat-zahloubit spáry."je jasný.
2) Pak si koupim třeba Ceresit CT 29 ceresit.cz/... (Nebo je něco podobného, levnějšího?) To naředim vodou tak, aby z toho byla tekutější kaše. V tenké vrstvě to nahážu na cihly a zarovnám největší hrboly třeba nějakou latí. Počkám do druhého dne.
3) Koupim Profi MK2 stavospol.cz/... To naředim vodou tak, aby to bylo hustější a opět nahodim na zeď, zarovnám a uhladim hladítkem.
Ještě mi není jasný pojem "povrch zatočte". Zedníka ve svém okolí nemam, proto jsou mi tyhle termíny neznámé. A proto mam tak hloupé dotazy :D
Nebo místo toho Ceresitu v bodu 2) můžu použít Profi MK2, jenom to víc naředit?
Ještě jednou děkuju
Ještě jsem při hledání na netu objevil výrobky weber.
Můj dotaz zní, jeslti je tedy možné na cihly nanést
1) weber.dur podhoz ( weber-terranova.cz/... )
a až podhoz dostatečně zatuhne, použít
2) weber.dur klasik RU ( weber-terranova.cz/... )
Podle toho co píšou, budu potřebovat navíc jenom vodu, míchačku a nějaký nářadí (lžíci, hladítko, lať).
Díky
encore:
kup co mas v miste bydliste je to temer jedno, ktereho vyrobce vyberes, jen se drz pro vnejsi pouziti
zatocenim je mysleno po naneseni zatocit lehce hladitkem aby se jadrovka uzavrela, pak ji lze i zafilcovat, ale bude mit hrubsi povrch
jadrovku vyber dle potrebne tl.! jsou vesmes tri druhy, hruba, normal, jemna zde je rozdilna zrnitost, jemnou lze zafilcovat a hrubost se vyrovna vnejsimu stuku
doporucuji zed nepenetrovat
doplněno 09.09.11 22:15:jinak na omitani a pripravu malty ti staci, lzice, plast. vedro nebo kalfas a plastove hladitko
michat muzes lzici, krabema nebo si kup michadlo za 100,- a upni do silnejsi vrtacky
jinak pokud fasadu povrchove nedoladis fasadnim naterem a bude ti na takto neosetrenou fasadu prset muze se v zime roztrhnou a zase casem opadat
K té první části, zkusím něco vybrat, záleží taky na rozumné ceně, takže podle toho budu hledat, případně podle stavebnin na cestě mezi domovem a chalupou.
A teď k doplnění:
Použití míchadla na vrtačku mě nenapadlo, to je dobrý nápad, vzhledem k malému množsví. Přiznám se, že jsem se trochu bál použití starší 380V míchačky na chalupě, 10 let se s ní nemíchalo a netroufnu si odhadnout, v jakém může být stavu. Vyzkoušim jí radši až za asistence zkušenějšího elektrikáře :D
Fasádní nátěr tedy nanesu jako poslední vrstvu na hotovou omítku a tím tomu dodám barvu a ochranu před počasím? Z rychlého hledání jsem našel například Ceresit CT 42 ( ceretherm.cz/... ) Nátěry tohoto typu a podobné mohu použít?
Opět děkuji za další užitečné informace, nakonec by ta oprava mohla dopadnout dobře
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.