Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vnější omítka - jak opravit?

Od: encore odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

na chalupě máme bývalou zděnou prádelnu (za svých 21 let si pamatuju, že se tam pralo jenom párkrát, navíc v el. pračce, takže uvnitř vlhkost minimální). Zvenku začala na rohu cca do výšky 50cm odpadávat omítka. Udělala se vzduchová kapsa a když se o to zavadí, tak kus upadne. Jde to až na cihly. Pokud by to bylo možné, chtěl bych to před zimou nahodit. Vzhledem k tomu, že to je celkem malý kousek a já jsem student, chtěl bych to zkusit zlvádnout sám, než někoho na to shánět.

Předpokládám, že to budu muset oklepat a očistit, ale nevím, jak potom. Jakou hmotu použít a jaký postup.

Četl jsem, že se dají koupit již hotové omítky v pytlích, nevím ale, jak moc jsou kompletní. Nerad bych nějaký vrstvy vynechal a na jaře mi to opadalo znova. Nějaké základní zednické nářadí bych našel.

Děkuji za rady

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

2x

To zvládnete.Oklepat na cihlu, vyškrábat-zahloubit spáry.Pak to našpricovat řídkou-až tekutou cementovou maltou 1 :3.(Tenká vrstva). Už další den můžete omítat. Nechcete-li dávat pak ještě jemnou, pak omítku řádně utáhněte hladítkem, nechte zavadnout a pak povrch zatočte hladítkem z pěnové gumy. Na omítku lze doporučit hotovou maltu fasádní M K 2.

encore
hodnocení

Děkuji za odpověď :)

Jestli jsem to dobře pochopil, tak teda:

1) "Oklepat na cihlu, vyškrábat-zahloubit spáry."je jasný.

2) Pak si koupim třeba Ceresit CT 29 ceresit.cz/... (Nebo je něco podobného, levnějšího?) To naředim vodou tak, aby z toho byla tekutější kaše. V tenké vrstvě to nahážu na cihly a zarovnám největší hrboly třeba nějakou latí. Počkám do druhého dne.

3) Koupim Profi MK2 stavospol.cz/... To naředim vodou tak, aby to bylo hustější a opět nahodim na zeď, zarovnám a uhladim hladítkem.

Ještě mi není jasný pojem "povrch zatočte". Zedníka ve svém okolí nemam, proto jsou mi tyhle termíny neznámé. A proto mam tak hloupé dotazy :D

Nebo místo toho Ceresitu v bodu 2) můžu použít Profi MK2, jenom to víc naředit?

Ještě jednou děkuju :)

encore
hodnocení

Ještě jsem při hledání na netu objevil výrobky weber.

Můj dotaz zní, jeslti je tedy možné na cihly nanést
1) weber.dur podhoz ( weber-terranova.cz/... )

a až podhoz dostatečně zatuhne, použít
2) weber.dur klasik RU ( weber-terranova.cz/... )

Podle toho co píšou, budu potřebovat navíc jenom vodu, míchačku a nějaký nářadí (lžíci, hladítko, lať).

Díky

standam*

encore:

kup co mas v miste bydliste je to temer jedno, ktereho vyrobce vyberes, jen se drz pro vnejsi pouziti

zatocenim je mysleno po naneseni zatocit lehce hladitkem aby se jadrovka uzavrela, pak ji lze i zafilcovat, ale bude mit hrubsi povrch

jadrovku vyber dle potrebne tl.! jsou vesmes tri druhy, hruba, normal, jemna zde je rozdilna zrnitost, jemnou lze zafilcovat a hrubost se vyrovna vnejsimu stuku

doporucuji zed nepenetrovat

doplněno 09.09.11 22:15:

jinak na omitani a pripravu malty ti staci, lzice, plast. vedro nebo kalfas a plastove hladitko

michat muzes lzici, krabema nebo si kup michadlo za 100,- a upni do silnejsi vrtacky

jinak pokud fasadu povrchove nedoladis fasadnim naterem a bude ti na takto neosetrenou fasadu prset muze se v zime roztrhnou a zase casem opadat

encore
hodnocení

K té první části, zkusím něco vybrat, záleží taky na rozumné ceně, takže podle toho budu hledat, případně podle stavebnin na cestě mezi domovem a chalupou.

A teď k doplnění:

Použití míchadla na vrtačku mě nenapadlo, to je dobrý nápad, vzhledem k malému množsví. Přiznám se, že jsem se trochu bál použití starší 380V míchačky na chalupě, 10 let se s ní nemíchalo a netroufnu si odhadnout, v jakém může být stavu. Vyzkoušim jí radši až za asistence zkušenějšího elektrikáře :D

Fasádní nátěr tedy nanesu jako poslední vrstvu na hotovou omítku a tím tomu dodám barvu a ochranu před počasím? Z rychlého hledání jsem našel například Ceresit CT 42 ( ceretherm.cz/... ) Nátěry tohoto typu a podobné mohu použít?

Opět děkuji za další užitečné informace, nakonec by ta oprava mohla dopadnout dobře :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]