Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebovala bych poradit co dělat když mě můj muž už nechce doma. Již po několikáte jsem se pohadala s manželem a přechodně bydlím u syna, jelikož mi znemožnil po odchodu přístup do domu. Mám tam neustále své věci a k synovi se neodstěhovala. Všimla sem si, že si tam nastěhoval nějakou přítelkyni a já bych se ráda vrátila, ale neustále na mě nadáva. Potřebovala bych poradit jak tuto situaci vyřešit. Předem děkuji za odpověd.
doplněno 18.08.11 15:14:Ještě malý dotaz. Jsem už 8 měsíců na úřadu práce, pobírám jen 2600,- měsíčně. Zajímalo by mě jestli mi manžel má a nebo nemá dávat nějaké peníze, když z tolika penězi nevystačím. Ještě nejsme rozvedený a tak nevím co dělat nebo kam jít. Předem děkuji za odpověd.
Důležité je, kdo je vlastníkem nemovitosti. Pokud je to manžel a jestli tam máte i třeba trvalý pobyt, tak je to skutečně na jeho rozhodnutí, zda tam můžete i nadále bydlet a nebo ne. Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, který nezakládá žádné vlastnické nebo jiné právo. Pokud je dům v SJM, máte tam právo bydlet stejně jako on a pokud se nedohodnete, bude majetek po případném rozvodu vypořádán soudně. Takže je potřeba, abyste upřesnila, kdo je vlastníkem domu. Ale v každém případě vám nemůže zadržovat vaše věci. Nemohl by vám pomoci syn?
doplněno 16.08.11 17:19:Podle tazatelky ona sama odešla bydlet k synovi, i když si tam nechala nějaké věci. Ty samozřejmě budou asi spadat do SJM, pokud si je pořídili ze společných financí za doby trvání manželství. Myslím, že chyba byla v tom, že paní se odstěhovala k synovi. Podle mého názoru měla posečkat do rozvodu a vypořádání SJM. Ale možná se mýlím, budu ráda, když to doplnite vy nebo někdo jiný.
Pokud je to manžel a jestli tam máte i třeba trvalý pobyt, tak je to skutečně na jeho rozhodnutí, zda tam můžete i nadále bydlet a nebo ne.
Lze to doložit nějakou normou jak vystěhovat manžela(ku) když si přivedu někoho jiného? Co případný nárok na finanční, bytovou náhradu? Lze manžela vystěhovat tak, že mu dám kufry přede dveře? Jak by rozhodl soud?
Co tak žaloba na vyklizení bytu... a důvod mám tam jiného?
Medinko, bolestné téma, ale Lidka již mnoho napsala.
Pokud je byt manžela, sice Vám nemůže nechat na ulici, ale bydlíte u syna, takže proč by Vás měl pouštět do svého. Vaše Vám musí vydat, jinak se musíte brátit. Společné věci se musíte dohodnout. nebo soud. Můžete požádat soud, aby nařídil maželovi Vám přispívat.. ale je to složitá bitva právníků..
viz zdroj internet
Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost. Neplní-li jeden z manželůtuto povinnost, určí soud na návrh některého z nich její rozsah, přičemž přihlédne k péči o společnou domácnost. Rozsah vyživovací povinnostistanoví tak, abyhmotná a kulturní úroveň obou manželů byla zásadně stejná.Tato vyživovací povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí, které mají rovněž podle zákona o rodině povinnost zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže to rodiče potřebují a jestliže jsou děti schopny se samy živit.:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.