Nejste přihlášen/a.
Prosimvas, kdyz mi doma kvas merunkovice klesl jiz na cukernatost 1 a v palenici me vezmou az ve ctvrtek, tak jak je to velky problem? Prej se to ma palit pri 2ce, i 3ce? Teoreticky, kdyz by to bylo na nule a ja to jeste par dnu nepalil, tak co me pak ceka? Budu mit min koralky a nebo bude horsi kvalita? Dekuju
Dokud tam je cukr, tak se tomu nic nestane. My jsme bečky s kvasem nikdy nezavíraly,jen se to nesmí míchat, aby se na tom vytvořila taková čepice, v podstatě bariéra proti baktériím. U meruněk samotných není problém v tom, že by zoctovatěly, ale v tom, že pokud nejsou loupané, tak pálenka může zhořknout, proto se doporučuje pálit už při 3-4% cukernatosti.
Já vložím do nádoby,ve které ovoce kvasím,PE pytel-na odpadky-a po naplnění ho nahoře zavážu.Nedostane se tam hmyz - mušky -
a oxid uhličitý uvnitř zabrání oxidaci.Ovoce by mělo být rozmělněno.Pecky nechám jen tak polovinu,aby to zbytečně nezhořklo.A hlavně zákvas nenechávám dlouho stát.Jak říkám,po 8 týdnech při 17 st C už musí být obsah vykvašen..
JABRAKA
Přečtěte si co radí Jabraka, uzavřít aby tam nemohly mušky, popřípadě dát do chladnější místnosti. Podívat se po jiné palírně, všude je jich víc než dost.
Určite dát do chladu. Kvasiky kyslík potřebují pouze pro množení. Bez kyslík Vám stejně budou cukr "požírat", takže zamezením kyslíku si nepomůžete. Včera jsem to zrovna studoval, protože můj tchán nechava kvas na slunícku venku a pořád mi nevěří, že nedělá dobře. Zoctovatění vznikne tehdy, když to chytne druhé kvašení.
Zákvas z ovoce má samozřejmě nejnižší obsah cukru ,když je všechen přeměněn na alkohol.Ovšem nesmí přejít na kvašení octové.To se děje při znečištění kvasu octovými kvasinkami.Většinou se tak děje,když je nádoba s kvasem nedostatečně uzavřená,.Po naložení ovoce je optimální doba kvašení (podle teploty)5 - 7 týdnů.Pak se kvalita zhoršuje.Obsah alkoholu by se měnit neměl,pokud je nádoba dobře utěsněná proti vnikání okolního vzduchu.V otevřené nádobě se znehodnotí kvas za několik dní.
JABRAKA
Dekuju, ale s prominutim, je to pro me zatim jeste porad nedostatecne. Ja mel merunky (plus cukr) v teplote 17*C 3 tydny a maji hodnotu cukernatosti 1. Zkusim je teda dostatecne uzavrit, ale nejsem si jisty jak to nejlip udelat. Dam na tu 120ku becku, pod dekl jeste igelit a zmacknu tim deklem, jestli to bude stacit. Ale nejspis nebude, protoze to tak mam jiz od vcera a cukernatost klesla o 0.5
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.