Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jste spokojeni se sprchovym koutem?

Od: stavitel* odpovědí: 19 změna:

Dobry den chtel bych se zeptat,rekonstruujem koupelnu v RD a chcem sprchovy kout bez vanicky,pouze vykachlickovany s odtokovym kanalkem a samozrejme zahrnovaci dvere.Mate nekdo zkusenosti treba na co si dat pozor,nebo radeji volit vanicku?diky za odpovedi

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

4x

Souhlas-také říkám, že klasická izolace z IPY není dodnes překonaná. S vaničkou jsou jen problémy, viděl jsem už tolik promáčených zdí, až to už unavuje.Do spáry se do nekonečna cpe silikon, za chvíli to teče zas. Na vykachlíkovanou koupelnu s IPOU dám klidně 10 let záruku.

hop®

Kjanik: IPA nebo hydroizolační nátěr - při dobrém obložení a poctivém zaspárování kvalitní spárovačkou je to jedno, k té izolaci by se voda NIKDY dostat neměla, hydroizolace je pouze pojistka...

ppl

Ona existuje nějaká spárovačka speciálně na sprchové kouty? Nám voda okolo vaničky neusále prosakuje, silikon už je přes každou spáru, ale prdlajs platné. Tak to budu muset zase rozebrat .

hop®

Zděné sprchové kouty spárujeme spárovkou Ultracolor od Mapei, je to opravdu kvalitní materiál. Sice horší na práci, ale výsledek funguje!

pecenkav*

A na to si prisel kde, ze sparovacka nepusti vodu?

kjanik112*

Milý pane kolego, jistě. Nakonec- hlavní je výsledek, cesty mohou být odlišné.

hop®

Kjanik: ANO, výsledek. Právě proto používám materiály, které mne k tomu rozumnému výsledku pomohou nejlépe a spolehlivě! :)

hodnocení

2x

My máme takový sprchový kout již 20 let, tenkrát ještě vaničky u nás nebyly. Nesmíte pod dlažbou podcenit dobrou izolaci. Tenkrát se to dělalo IPOU, nevím, čím dnes, ale nám každodenně slouží dobře. Jen jsme vyměnili koupelnový závěs za zatahovací dveře z plastu. To je naše zkušenost v rodinném domě.

hop®
hodnocení

1x

Celozděné sprcháče jako firma běžně realizujeme, zákazníkům i doporučujeme. Zakázníci spokojeni...

lidka*
hodnocení

0x

Mám rekonstruovaný byt před 4 roky. Sprchový kout vyzděný a obložený, neklouzavý povrch s odtokem, skleněné dveře otevírací. Mám ve sprcháči dostatek místa pro mou urostlou postavu. Mohu se pohodlně předklonit. Prostě když to shrnu, maximální spokojenost.*palec* Stěna dovnitř koupelny je dostatečně vysoká, ale ne samozřejmě až ke stropu, takže nemám problém s plísní. Technicky to nedokážu popsat, pouze konstatuji, že nejen mně vyhovuje, ale líbil se i návštěvám, když okukovali můj nový byteček. *hej*

lm®

Také se přidám k těm,co vám radí to vyzdít a dát tam IPU.

My stavěli v r 1991,to všechno jako vaničky a rohové vany byly novinky ze západu,buď to tu nebylo nebo to bylo šíleně drahé.Takže máme zděný,odizolovaný IPOU.Nikdy jsem nad tím moc nedumala,ale letos jsme byli na dovče a spali jsme v hotelu,tam měli tu vaničku ve sprchovém koutě a já měla srovnání.Vaničku bych nechěla,protože to duní když do ní jdete a je -li někdo těžší ,možná bude mít i strach ,aby se pod ním nepromáčkla.Jedna paní v mém okolí podobnou "nehodu" prodělala. Taky je kluzká oproti dlaždicím.

Pozor si dejte na správný spád ve sprch.koutě,aby tam nestála po osprchování voda,.Jinak my máme zatím závěs,ale kdyby byly zbytečné penízky ,koupila bych ty dveře,je to hezčí,snáž se to udržuje a lépe to zachytí stříkající vodu. Lenka

Lenko, dnes se delaji vaničky třeba z litého mramoru, ktere nemají ditinu a tudíš neduní. Také pochybuji,že by je někdo prošlápnul. Levne akryl vaničky bohuel odpovídají svým výkonem, mizerným. Takže by jsem řekl, že je to podle vkusu každého soudruha.

hop®

Lidko, mohu poprosit o někaké foto? Zděné sprcháče děláme, preferujeme a doporučujeme, ale nejsme sami. Z Vašich i amatérských fotek bychom mohli třeba načerpat inspiraci! Předem díky za odpověď i zamítavou! *nevi*

...klidně na mail...

lidka*

Hope, protože k tomu budu potřebovat asistenci, nebude to hnedka. :D Ale pokusím se. Pošli mi na vnitřní poštu emailovou adresu. *placni*

hop®

Lidko, rád počkám, mail je poradte_hop@volny.cz, předem díky! *slunce**pusa*

hope, měl bych na Vás dotaz jako na odborníka. Ve spodní koupeně jsem nechal vylít anhydrid i do sprcháče s tím, že je tam podlahové topení a teplo na nohy. Mám vynechané místo na odtokový žlab. Až sem je to snad bez problému, ale na co jsem zapoměl je počítat se spádem. Tudíš jaký je minimální spád a jak ho udělat? Plánujeme použít skleněnou zástěnu, čtvrtkruh. Jak zajistím to, aby zástěna dosedla do roviny? S hranatou zástěnou je mi to jasné, tak se dá spád dobře pohlídat, ale co s tou oblou, vzlášt, když chci pokládat dlažbu na koso a mám obklady 30*30? To se ten čtvrtkruh do dlažby vyřízne?

Poslední otázka, je lepší použít tekutou izolaci např. Den Braven + rohovou pásku, nebo se spolehnout raději na IPU?

pecenkav*

Mas udelanou z ty izolace vanu?

Jestě jsem izolaci vůbec nedával, přemýšlím, jak to udělat i se spádem. Jinak v druhé okupelně a v kotelně mam udělanou vanu s té dvousložkové tekuté lepenky zvedlou as o 8-10cm

hop®

Dakone, souhlasím s názorem, že IPA je IPA. Hydro od "vlaštovky" neznám, ale třeba Mapei umí kvalitní hydroizolaci, případně viz obrázek. Ale opakuji názor, že při dobrém zaspárování kvalitní spárovací hmotou je izolace pouze pojistka, voda by se k ní neměla dostat.

Co se týká spádu, záleží na velikosti sprcháče, chce to předem vymyslet jak bude položena dlažba a kde utvoříme zlomy ve spádu. Pokud je to sprcháč 90 a menší , tak většinou dělám spád až při dlažbě, stačí 1cm na metr, takže ke guli či žlabu to vyjde asi na půl centimetru výškového rozdílu - to rozumné lepidlo umí.

Pokud zdíme sprcháče, děláme obdélníkové (čtvercové) podle dispozice místnosti, rozhodující je pouze šířka vstupu kvůli zástěně. Ve vstupu zdíme jakýsi práh, soklík o výšce 5 až 8 cm, aby voda netekla až k zástěně, většina zástěn netěsní na 100%. Tento soklík je obložený, s rohovými lištami nebo kamenickými rohy, dle zákazníka. Určitě by šel tento soklík udělat i pro čtvrtkruhovou zástěnu, obkládáme i podezděné čtvrtkruhové vaničky.

Dobrý nápad, který úspěšně nabízíme, je vyzděné sedátko (výška přibližně jako WC), aby si člověk mohl pohodlně umýt nohy. Buď v rohu, (min. 40x40cm), nebo u obdélníkových sprcháčů klidně přes celou kratší stěnu (stačí šířka 25cm). Rozměry vyhovují i "prdelatějším" zákazníkům.

doplněno 17.08.11 20:06:

Jo, ten obrázek:

Jste spokojeni se sprchovym koutem?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]