Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový zákeřný dotaz. Tedy, zákeřný vůči mě, kdo mě bude chtít rozcupovat, rozcupuje.
Rekonstruujeme 200 let starou poloroubenku a až na konec jsme si nechali střešní krytinu. V rámci rekonstrukce jsme realizovali také přístavbu. Na staré chaloupce je klasika: prkenné bednění, na něm asfaltová lepenka a ethernit. Na přístavbě zatím jen jutadach zastrkaný v místě spoje pod ethernit. Když prší a hodně fouká, musím to sem tam srovnat, zatéká.
Protože už nezbývá moc peněz, hledali jsme nějakou ekonomickou variantu. Další omezení jsou technického rázu: sklon střechy přístavby je jen 10° a krov starého domu není z žádných extra tlustých trámů, takže hmotnost krytiny hrála také svou roli. Vybrali jsme nakonec asfaltový šindel IKO.
A to už se dostávám k jádru problému. Myslel jsem si, že by mělo stačit shodit ethernit, ošetřit zbylé hřebíky (vytahat nebo zatlouct), na starou lepenku položit folii určenou pod šindele a pak samozřejmě šindele. Pokrývač o tom ale nechce slyšet, prý neví, co by to mohlo udělat. Na dotaz "co by to například mohlo udělat" neví. Preferuje položit na starou lepenku bednění z OSB desek a na něj folii a šindele. Mě se to nelíbí ze tří důvodů:
1. střecha není rovná, dřevěná část poloroubenky je za ty roky trochu níž, než kdysi bývala, a střecha je i po stažení kleštinami do luku, obávám se, jak tam ty desky porovná;
2. vyšší hmotnost, nevím, zda to krov (zimy jsou u nás celkem kruté) unese;
3. samozřejmě vyšší cena
Je mi jasné, že ideální by byl nový krov a vše načisto, ale na to už prostě nemáme. Myslíte si také, že můj návrh je nesmysl nebo "by to šlo"? Neočekávám řešení na věky, řádově třeba na 20 let, počítám, že jednou mě ten krov stejně nemine, ale aktuálně to není reálné.
Přikládám fotku pro bližší představu o celkové dispozici.
Díky za vaše názory,
Dušan
Tak trošku se musím pokryvače zastat,šindel musí být položen na dost rovné ploše.Nevím,jak tomuto požadavku odpovídá plocha se starou ipou.Já bych také neustoupil od požadavku podkladu z OSB desek,nebo podobného materiálu,obzvláště proto,že nerovnosti se určitě protlačí do šindele a mohou až nadzvednout v některém místě okraj šindelů,kudy by pak mohlo i zatékat.Je potřeba správně vyhodnotit situaci a podle toho se rozhodnout.Ona malá strmost střechy moc neláká.
JABRAKA
máte několik možností, ukázat pokrývači, toto:
směr jiná stavba...
doplněno 15.08.11 20:10:Je jasné, jak píše Jabraka, že nemůžou být prkna rozdílné výšky, takže doufám že to tak máte.
šindel na rovnou i když prohnutou střechu...
klidně to podlepíte lepenkou V60S40
Pánové, oběma moc děkuji.
Beru si z toho toto:
1. návrh s OSB deskami rozhodně není blbost
2. pokud bez OSB, pak: odkrýt a zkontrolovat staré bednění, pokud bude perfektní (o čemž pochybuji), položit folii a šindele, pokud bude trochu horší, tak V60S40 a pak folii a šindele, pokud bude stát za prd, viz 1.
Lze s tímto souhlasit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.