Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
reším jakým vhodným způsobem zateplit půdní prostor v rodiném domku, který bude primárně neobytný. Potřebuji jen zajistit občasný přístup k anténě a ke komínum, do budoucna se naplánuje využití pro obytné účely. Celková plocha je cca 140 m2.
Nynější stav: provedena rekonstukce střechy, nová vazba, pod krytinou instalovana folie, vyska od podlahy k jednotlivým trámům cca 35 cm, podrobejší foto viz. rajce.net/...
Složení stropu: malba, omítka, hurdis, škvarobeton (pravděpodobně v obvyklé výšce),
Před rekonstukcí střechy bylo "zateplení"provedeno z části pomocí polystyrenu (viz. prvni foto, polystyren mame stále uskladněn na půde, stari cca 20-25let, ), dále část půdy zateplena skelnou vatou (ta byla již odstraněna a zlikvidována), případně na část půdy byly použity staré koberce, případně jíné věci, které dům dal. Nyní bych rád provedel zateplení stropu, tak aby odpovídalo současným požadavkům-
Po přečtení dotazů z poradny jsem nabyl dojmu, že nejlepší by bylo zateplení pomocí minerální nebo skelné vaty. Nebo lze celý prostor i s ohledem na možnou finanční stránku zateplit pouze PS? Případně je-li možné tyto 2 možnosti nějak kombinovat? Jde mi také o to zda-li tam má smysl vracet původni polystyrem? Připadně nemá smysl o něm vúbec uvažovat (problémy s kondezací par)?
Jaké byste navhovali ideální (minimální) provedení zateplení (kolik cm vaty, EPS)? Pripadne jak vyresit instalaci zatepleni. (rost, volne lozeni, atd.) Planuji instalaci nejlépe svépomocí.
No co se tyka EPS, tak je to nějaky stary polysteren, ktery je tam uz celkem dlouho (pres 20 let - takze tam asi tezko neco zjistim), ,tlouštka polystyrenových desek je cca 7,5cm. Polystyren je v souvislých pásech dlouhých cca 3m. Kromě toho muj stryc, natahal doma spoustu polystyrenových kousku, které zbyly jeho bratrovi po dělání fasády. (EPS je šedý, tlouštka 10cm, ale jsou to kousky, které by se normálně vyhazovaly, ale je toho cca 21 velkých pytlů). Podle mě nemá vylný smysl tam cokoliv takového instalovat? Nebo je možné i třeba takový polystyren tam dát a pak řešit jeho zakrytí minerální izolací?
Pokud bude polystyren položen jako průchozi lávka a kolem minerální vata, asi není nutné se obavat nejaké kondenzace pary pod polystyrenem
Dobrá co se tyka vaty, tak bych po precteni diskuzi do niceho vetsiho nez lambda 0,039 nesel. Muze te mi neco primo doporučit? Připadně do jakévýšky izolovat - pokud se budeme bavit o mimimu, případně o nějakém rozumném standardu.
milý pane, nežli sdělím jakou vatu, řeknu proč. Jsem zatížen na čedičovou vatu v deskách, je to tužší izolace. Nesmíte jí ale znehodnotit pošlapáním. Již nikdy se nevrátí a poláme se vlákno, Slekné je řidší lépe (na menší ploše) skladovatelná. je řidčí..
Doporučuji Orsík s lambdou 0,039, jelikož máme každý svůj rozumný standard (ale podle toho se neposuzuje tlouška) já volím od 24 do 40 cm dle ostatních izolací a matrošem jakým topíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.