Nejste přihlášen/a.
Dobry den. Chtel bych pozadat o radu. Urizl jsem z futer nepotrebne panty, ale po odrezani mi zbyl kousek te patky (nebo jak to nazvat - viz. obrazek) - na vysku asi 2-3 mm. Zkousel jsem to zarovnat rucne pilnikem, ale po hodine jsem to vzdal. Flexu nemam, proto bych se chtel zeptat, jestli je mozne sehnat nejaky brusny kotouc nebo nastavec, ktery by se dat prichytit do vrtacky, resp. jaky konkretne a jak postupovat (nemam moc zkusenosti). Dekuji predem za kazdou odpoved. Kuba
A jak jste to bez flexy uřízl? Ručně? Já to dělal flexou s velkým řezným kotoučem (230mm) a zbytek brusným. Do vrtaček se prodávají stopkové brusné nástroje, ale nevím jestli Vás výsledek uspokojí. Dříve se to hodně používalo, dneska už méně, přece jenom vrtačka ztratila punc univerzálního nástroje... Já bych byl pro to tu flexu někde půjčit...
Kubo, buď si koupíte brusné nástroje na vrtačku a pracně zbrousíte shop.brustech.cz/...
nebo si koupíte za 400-600Kč flexu. (stejně se bez ní neobejdete)
zkuste počítat náklady...
Brousky do vrtačky samozřejmě existují aukro.cz/... , ale efektivita nic moc. Rozbrušovačkou je to otázka vteřin.
Osobně bych do vrtačky upnul frézu pro ruční frézování a tou bych výčnělek odstranil. Prodávají se na Aukru za pakatel. Měl by to mít i každý lepší zámečník, takže by se dalo i ev. zapůjčit. Mít to doma k vrtačce se vždy hodí.
doplněno 16.08.11 14:27:Níže je obrázek jak ten nástroj vypadá. Průměr upínací stopky je 6 mm. Je to neocenitelný nástroj k vrtačce. Dá se s ním dělat spousty věcí.
Frézu? Vždyť to pak v ruce tu vrtačku neudrží. Nehledě na to, že ten výsledek bude otřesný... když už, tak ty brusné kameny na stopce...
doplněno 15.08.11 10:35:Problémem těch "brusných kamenů", zejména těch levných je kvalita - při přehřátí a tlaku se rády rozpadají, takže na lehčí práce ano, ale na broušení zbytků pantů bych si s tím netroufl...
Asi nechápete o čem mluvím, jsou to frézky z jemným ozubením, dalo by se říci, že je to spíše otočný pilník. Tyto se upínají do ohebných hřídelí nebo i do vrtačky. V nástrojárnách používají i z tvrdokovu které jsou ale velmi drahé. Je to dosti běžný nástroj. Možná, že se dokonce prodávají někde v Obi a pod. Ty ohebné hřídle určitě, mohli by k nim i mít nástroje. Jak jsem říkal, zámečníci znají zcela běžně, profíci určitě. Já bych s nim měl podobný výstupek pryč za 5 minut a to bez nepořádku jako z flexky. Pilinky se snadno smetou. Z flexky lítají jiskry a prach.
S tím brusným kamenem je to nesmysl, protože na něj má zase vrtačky malé otáčky. Tyto se používají v k tomu určených bruskách a ve vrtačce jen v nouzi nejvyšší.
Předpokládám, že nejste profesionál.
Opravdu nejsem profesionál, ale tvrdím, že frézovat cokoliv v ruční vrtačce je "o hubu", samozřejmě vyjma dřeva a měkkých materiálů. Ale i tam s nejvyšší obezřetností, i to umí "kopnout". Ty brusné kameny se do vrtaček normálně používaly a používají a jak říkám - kolikrát se rozpadnou i při těch relativně nízkých otáčkách. A frézka na kov snad musí být z tvrdkovu, ale pak je cena jen toho nástroje vyšší než cena průměrné flexy...
Není to o hubu, stačí vědět jak vrtačku uchopit a kterým směrem tlačit na nástroj. Pro průměrně šikovného člověka je to po chvilce bez problému.
Jinak ty jemnozubé frézky pro ruční obrábění se dělají z různých materiálů a různého tvaru. Ty levně ze zlepšované oceli jsou za pakatel. Z tvrdovu jsou pochopitelně dražší, jedna stojí i pár stovek. Na měkou ocel ale stačí ta nejlevnější. z tvaru je nejlepší vybrat tu, co má hruškovitý tvar. Využije se i na mnoho dalších prací.
Je pravdou, že se to musí trochu umět. Já s tím dělám bez problému. Kdo si ale netroufne na toto, raději by neměl brát do ruky ani flexku.
moto, většinou s Vámi souhlasím i s frézou lze pracovat hladce, pokud jste šikovný a umíte... ale "ale netroufne na toto, raději by neměl brát do ruky ani flexku." toto jste přehnal. S flexou snáze jak s frézou...
Milane, viděl jsem pár úrazu s flexkou, včetně jednoho velmi škaredého u mého bývalého zaměstnance. Neřikám, že si člověk nemůže ublížit i s vrtačkou, to už je ale opravdu vyjimečné.
Flexka je dobrý sluha a zlý pán. Můj bývalý zaměstnanec, starší zkušený mechanik si přeřízl šlachy v ruce. Byla to docela honička jej rychle dostat k doktorovi. Naštěstí dobře opravili a bez následků. Navíc šílené papírování, protokoly, zda byl proškolen atd. Od té doby jsem jim zakázal flexu používat a když bylo nutné, udělal jsem sám. Ne že bych byl šikovnější, ale pro to papirování kdyby se něco stalo.
Moto, úraz se dá způsobit čímkoli. Sám jsem si slušně ublížil akuvkou, když mi sjel sádrošovej vrutík a provrtal jsem si lůžko nehtu. Nehet mi slezl, nový narostl, ale od té doby je vroubkovaný. A to si ješitně myslím, že nemám obě packy úplně levý!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.