Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasklená lodžie vs změna rozměrů

Od: marcela* odpovědí: 7 změna:

dobrý den

bydlím v panelákovém bytě. Před 5-ti léty jsem si nechala zasklít lodži / 25 000/. Loni jsme byty odkoupili a založili SVJ.Letos jsme rozhodli,že se bude dům revitalizovat. Při tomto se musí zasklení zrušit,bude mít i jiné rozměry. Jak mám v případě lodžie postupovat? Na novou nemám/ žiji sama/.Musím nechat firmu,aby mi lodžíí zrušila,nebo to můžu odmítnout, pokud byt vlastním. A je nějaké jiné řešení?

děkuji za rady

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

0x

Obávám se že jiné řešení než demontáž není. Zasklení je sice Vaším majetkem, ale pokuď jste si jako SVJ odlasovali revitalizaci v té podobě, ve které je současné zasklení nepoužitelné, nemáte jinou možnost. Aby dělníci "obešli" Vaši lodžii a udělali jen ty ostatní je asi nesmysl. Takže co zkusit současné zasklení (i když pod cenou) prodat? Třeba někomu z vedlejších domů, kde revitalizaci zatím neplánují?

doplněno 15.08.11 10:49:

Napadá mě: úplně stejně na tom jsou lidé, kteří si instalovali do původních starých oken žaluzie. A pak přišla okna plastová... Je to prostě risk a nevýhoda "kolektivního vlastnictví"... Útěchou Vám může bát to, že budete mít zrevitalizovaný dům.

marcela*
hodnocení

pravda,my jsme si okna museli pořídit na vlastní náklady,tak mi to nedošlo.

buss
hodnocení

0x

Nepíšete, čí byl dům před vznikem SVJ, byl-li cizího vlastníka, za jakých podmínek jste za své lodžii zasklila. Byla jste sama, bylo vás více? Jiná situace by byla, kdyby to bylo již za SVJ a byl dán k tomu souhlas, pak by jste poměrnou část nákladů dostala zpět. Při rozhodování SVJ jste se měla zeptat, jak se to bude řešit s těmi, co zasklení mají. Nové zasklení bude zřejmě vzhledově odlišné od nového a to jaksi nesedí s požadavkem jednotného vzhledu. I když... kdyby jste viděli co je tady... jak stavební buňka vlepená do lodžie. SÚ sice ví, ale nekoná, čeká kdo to práskne.
Zkuste s nimi jednat. Tady to nikdo nerozhodne, lépe i porada s právníkem.. Budiž vám útěchou, že nejste jediná, takových co si něco udělali a pak přišla vůle SVJ...

marcela*
hodnocení

tak byty byly města a měla jsem povolení. V domě o 24 jednotkách jsem jediná.Hlasovala jsem proti i když jsem věděla,že zbytečně. Jen se ptám,kdyby náhodou někdo měl schůdné řešení. Ještě se poptám,jestli nějaká firma dělá zasklení na splátky..

děkuji

buss

Opět neúplná informace, povolení per huba, nebo je to na papíře? Ozvala jste se při hlasování, jak to s vámi vyřeší? A čí jsou vlastně lodžie, podívejte se do Prohlášení vlastníka.
Nerozumím, proč na splátky, zasklení budou dělat všichni tak proč zase individuální akce, když společně, je to levnější. Stejně na to zřejmě jako v ostatních SVJ berete úvěr, takže max. si zvýšíte platbu na obecně zvaný, ale zákonem neznalý FO. To snad vám výbor všem vysvětlil, co a jak.
Doporučuji poradu u právníka, zvl. máte-li na zasklení papír. Jsou i občanské poradny zadarmiko. Není to tak jednoduché, jak se to v SVJ zvonka jeví. Je třeba si přečíst zák. 72/1994 Sb. v posledním znění a Stanovy SVJ jako minimum.

marcela*
hodnocení

povolení na papíře,jinak bych o tom nemluvila.Jsem jediná,která si nechala zasklít a bohužel při revitalizaci ostatní nechtějí lodžie zasklít,jen pokud na vlastní náklady. Nevadilo bu mi,kdybych ji splácela s =uvěrem na opravy. Na schůzi jsem se ozvala,ale byla jsm osamocená- proto ta otázka. V pořádku,snad to nějak vyřeším. děkuji

jabraka*
hodnocení

0x

Lodžie jsou podle smlouvy o převodu vlastnictví majetkem společenství.Tedy spoluvlastnictvím.Možná ve vašem spolku je smlouva koncipována jinak.Pak by ovšem nastal právní rozpor i při zateplení a zateplovací firma by musela uzavírat samostatné smlouvy s každým vlastníkem zvlášť,no to by byl pěkný guláš,a jak by se vám to prodražilo!

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]