Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodný tmel na sprhový kout

Od: fidonet* odpovědí: 16 změna:

Zdravím rádcové. Zakoupil jsem před rokem takovou stavebnici od vietnamců, jmenuje se to sprchový kout. Je celkem jedno zda je to komplet nebo jenom dveře, ale jde o to, že ta mrška, ačkoli nikde nemá hranu, přes kterou by protékala, pořád a pořád teše. No teče .. to bych kecal, prokapává ... Ale znáte to. Puntičkář nechce, aby někde kapalo. Do obdélníkového prostoru, za kabinkou podál zadní stěny a dvířek, odkud to prokapává jsem před rokem narval sanitárního tmelu co se tam vešlo. Pak koukám, asi po měsíci, všude plno vody. Ono nebylo vidět, že to kape, neboť to mělo "fešný" kryt, aby nebyly vidět nožičky. Takže zklamaný silikonem, jsem jen složitě komplet pomocí háčku celý vydoloval ven a nakrmil jsem to akrylátovým kmelem. Hezký to bylo a neteklo. Jenže utekly tři měsíce, párkrát se sprchový box pohnul, a milý akryl odskočil ( asi ) od kraje a prokapává.

Co poradíte rádcové? jaký materiál, tedy tmel, aby byl odolný vůči vodě, a to dokonale a aby byl trvale pružný, když se sprchový box zhoupne, tím jak se v něm někdo pohle a třeba se i pohne barak ( jedná se o miniatůrní pohyby, nikdo z ním netřese ani nehoupá )

Děkuji předem a jinak, jsem rád, že Vás opět vidím ( nebo slyším? )

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

3x

Na tu strechu bych pouzil tenhle e.coleman.cz/... , zatim nezklamal, povolit sroubky, trosku odtahnout od sebe, do mezery vtlacit ten Bitumenovy tmel, utahnout sroubky a vytlaceny tmel prstem uhladit tak, aby vznikla souvisla pekna hladka spara.

Co se tyka te sprchy, tak to by bylo potreba videt, ale plati zasada, ze u sprchy se nesmi nic hybat, ani pruzit, pak neni problem pri dodrzeni spravnych postupu a pouziti kvalitnich silikonu to utesnit

Pohyby vznikle dilataci se nepocitaji, ty nelze ovlivnit.

fidonet*
hodnocení

Ten otvor je cca 4 cm nad zemi, takže ho nevyfotím kvalitně, navíc je to sprchovací box, který mám na chalupě, tedy zase v místě, kde nejsem. Ono ani tak nejde o tento případ. Já mám na chalupě více věcí, které potřebuji zatmelit ( venku ) kudy protéká, a tmely ( akryl atd ) prostě nedělají to co mají ( tedy netěsní proti vodě ).

K odpovědím. Nelze ten box již rozšroubovat, ani povolit z několika důvodů. Je již "téměř" napevno usazen. Tím téměř myslím natrvalo, ale hýbe se, jakože není "zalitý" do okolních stěn. Je přesně od podlahy ke stropu, takže ho nemohu posunovat, navíc je tam již napojena voda, a u těchto " vietnamskýchy výrobku platí, že co jednou rozšroubuješ, už nikdy držet nebude. V návodu, o nějakém těsnění nebyla ani řeč, navíc z ohledu logiky, nebylo zapotřebí, neboť vše do sebe pasuje, včetně náběhových hran, tak, že by voda, i kdyby v boxu stála, tak nemá kudy protékat. Asi jde o vodu stékajicí po sklech. Fakt to nechápu.

Zkusím tu mou potřebu, dotaz napsat ještě na jiném případě. Představte si umělohmotnou trubku cca 1cm širokou ( světlost ), kterou potřebuji zatěsnit proti vodě. To by nebyl problem. Jenže v té trubce je malá vlaječka, které s tou trubkou hýbe. Né moc, nepatrně, tak, že to oko ani nepostřehne, ale vy to poznáte na tom, že kolem té trubky je trhlinka.

Potřebuji najít tmel, kterou utěsním tuto trubku, vevnitř i kolem ní, aby byl trvale pružný a vysoce odolný proti vodě.

Existuje něco takového?

Děkuji

p.s. body jako vždy rozdělim na konci. Pecenkavuv navrh je asi zatím nejlepsí

Jestli je to tak slícované, jak říkáte nemáte spíš problém s kondenzací vody? Voda by tam okndenzovat mohla. Chalpa je studena a kdyz do sprcháče pustíte horkou vodu...

Jinak ven by jsem dal ten bitumel, ten je stale pružný a nevytvrdne.

fidonet*
hodnocení

No slicované ... jako kostky Lego, a sešroubované k sobě. K některých místech kde by mohla stékat voda je orginální silikovová guma. Kondenzace to nebude, protože to teče pár minut po sprchování a pak pár minut po ukončení to zas přestane. Ten Bitumel, píšete "ven". On by dovnitř nešel použít?

Abych ještě upřesnil. Ten tmel nanáším z venkovní strany. Prostě ucpu ten prostor, který slouží na šroubování.

Pro představu. Z jedné plochy je deska, a druhá je jakoby "učko" To učko je tam, proto, aby aby nebyly vidět šroubky.

Zkusím to nakreslit.

Takže mezi U a plochou je prostor. Já ho chci ucpat, aby voda, která se tam dostává , kdoví odkud, nemohla do toho prostoru natect a pak vytect ven.

doplněno 16.08.11 08:30:

abych nezapoměl, jedná se o pohled zeshora

Vhodný tmel na sprhový kout

Když to nebude viditelné (tmavá barva tmelu), tak použít můžete. Bitumel by se neměl dávat do uzké spáry, protože by mohl vyschnout. Jinak je to tzv. "medvědí hovno", takže to je stale pružné a netvrdne to, což by byla výhoda, jestli se Vám spára pohybuje. Samozremě je nutne dutinu odmastit a očistit

pecenkav*

Bitumen neni to prave medvedi hovno,to bylo trosku neco jineho, ale to neni podstatne, dulezite je to, ze chyta i na vlhke podklady a na vsechny materialy.

Ja ho doporucil na tu strisku, ne do te sprchy, tam patri jedine silikon, ja nepouzivam jiny, nez Ravak.

Je dulezite odmastit technickym benzinem a zadna voda s jarem.

Pak plati zasada, ze sprchove kouty se nesmeji silikonovat zevnitr, ale pouze zvenku, prave kvuli tomu zatekani kolem skel do dutin profilu, aby ta voda zase vytekla do vanicky a ne mimo ni.

Pokud to zvenku uz nejde, pak se musi poctive zasilikonovat komplet cely vnitrek a nezapomenout na vsechny spary treba u k sobe sesroubovanych profilu a ojet silikonem i skla, aby nemohlo zatekat kolem nich do drazek.

Pokud jsou vyplne plastove, tam je to problemove, ty maji moc velkou tepelnou roztaznost.

petula00*
hodnocení

0x

Ať zapojím fantazii a představím si sprchový kout tak z dotazu jednoznačně nevím zda jde o pohyblivé části.Ale zřejmě ne,protože jinak by jste je netěsnil silikonem. Dopmnívám se,pokud silikon nevyhovuje mohla by se použít např. Tesa isol.páska.Je jich docela slušný výběr.Jistě si vyberete. tesa-tape.cz/...

fidonet*

Ano jedná se o nepohyblivou šást, zadní stěny a boční stěny. nejde ovšem o plochu doteku z venku, ale o profil obdélničku, který mezi sebou svírají vytvářejí, jde o dutinu, takže nevím, jak by mi páska pomohla,¨Leda bych ji tam nacpal :)

technikjirik*
hodnocení

0x

První věcí je před nanesením kaéhokoliv tmelu, kontaktní místo řádně očistit a odmastit. Také je nutno zvážit, zda šířka tmelené spáry není píliš velká, to pak nepomůže žádný tmel. Každý tmel umí absorbovat jen omezený rozsah pohybu.

Takže. Spára nesmí být větší jak 10mm aby bylo zaručeno pevnost a maximální rozsah pohybu předmětu maximálně 3mm. V opačném případě pak je lépe použít izolační pásku. I pro aplikaci pásky platí očištění a odmaštění kontaktního místa.

fidonet*

Spára je cca 8 mm široká krát cca 5 mm . Ale krom informace, kterou by měl každý vědět, že tmelit 15x15cm cokoli nemá smysl, jsem odpověd´ ve vašem příspěvku neshledal :( škoda ...

technikjirik*

moje odpověd je taková jaká je otázka. Ani jste se neuráčil sem dát třeba fotku a jen jste květnatě napsal, že někde "něco" kape a co jste zatím udělal. tedy se předpokládat, že když jste použil silikon tak asi víte proč jste jej použil, a já jsem jen odpověděl v čem teda asi může být zádrhel když ten silikon nedrží.

Chcete konkrétní odpověď? No tak to vážený pane budete muset dát konkrétní otázku a to pokud možno i s obrázkem a nějakým srozumitelným popisem. Pokud je váš popis srozumitelný všem , jen ne mě, pak se Vám omlouvám za svoji omezenost.

fidonet*
hodnocení

Dotaz jsem psal na PC v práci, kde frekvence procesuru, když dosahne užasných 600 tak je na svých hranicích.

Tedy i proto bez fotky. Ostatně okazka může znít takto :

Jak utěsnit dvě plochy, aby venku na dešti mezi nimi neprotékala voda. Třeba : Mám moderní dvěře, umělohmotné, obdoba dnes moderních umělohmotných oken, a mám k nim našroubovanou pergolu z umělé hmoty. Doteky jsou pouze zešroubované. Pořad mi na dveře kape voda, přesto, že to je zatmelené. Ten tmel prostě propouští vodu.

Hledám nějaký materiál, ( tmel, pastu ), aby po vytuhnutí byl vysoce odolný vodě.

Děkuji.

Snad k tomu zas nechcete fotku, a princip je stejný :)

hop®

A co silikon? Po vyčištění a osušení...

fidonet*
hodnocení

Ahoj hope .. no sanitární silikon jsem zkoušel. Taky protýká kolem něho. Sice je tvrdý, ale nepřilepil se na hladké plochy. Ze začátku držel. Akrylat, ten sice pružil, ale pak se rozmočil :(. Povrch byl suchy, vyčištění a týden v suchu :( nějak nevím jak to vyřešit ...

petula00*

Nezlobte-se ale pokud nepřiložite snímek tak je rada těžká.(něco jiného je pokud to nejde vyfotit)Nebo aspoň nákres.Píšete že je to venkovní strana.Ten otvor je zrovna v místě kd nejvíc teče/stříká voda?

skokycz*
hodnocení

0x

Nevím jestli rada může pomoci... prodává se "samosvařitelná" izolační páska. Je cca 1.5 cm široká, není na ní žádné lepidlo...jen takový pásek, který zabranuje tomu, aby se páska na navinuté cívce nespojila. Pásku jednoduše omotáte a ona se za čas sama jakoby spojí...svaří. je to něco jako kaučuk.. tak mne napadá.. co kdyby jste použil nějaký tekutý kaučuk jako izolaci?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]