Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení koncovky u prodlužovacího kabelu

Od: milis® odpovědí: 14 změna:

Zakoupil jsem si prodlužovačku a doma jsem si všimnul, že na koncích cybí díra pro zemnící kolík a zemnící kolík. Některé el. přístroje, které doma používám mají i zemnící kolík, takže je do této prodlužky nezapojím. Mohu koncovky vyměnit za jiné které mají oba konce pro uzemnění a díru a kolík pro uzemnění propojit s pracovním ( světle modrým vodičem )? Díky za odpovědi

doplněno 13.08.11 21:41:

Jestli to dobře chápu, na takto koupený prodlužovací kabel mohu připojovat dnes běžně prodávané el. spotřebiče, které zemnící kolík nemají, a lze je zapojit pokaždé jinak otočené ( vrtačka, přířezka apod. ) Navrhovaná úprava mě napadla proto, že v některých zásuvkách v naší domácnosti je takto zemnící kolík s pracovním propojen. Při bližším zamyšlení zjišťuji, že můj nápad byl opravdu scestný. Díky za varování

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Toto je pravděpodobně dvoužilový prodlužovák, na něj by neměly být instalovány standartní konce. V zástrčce bývá pouze výřez pro zastrčení do třípólové standardní pevné zásuvky, v zásuvce je pouze plastový kolík, a je konstrukčně upravena tak, aby do ní šly zapojit pouze zástrčky na dvoužilový pokyblivý přívod spotřebičů s potřebnou elektrickou ochranou oddělení neživých částí.

Vzhledem k tomu, že tyto typy zástrček lze zastrčit do zásuvky libovolným způsobem, případně při použití starší rozdvojky, je Vámi navrhovaná úprava nebezpečná, fáze by se mohla dostat na ochranný kolík a tím na kostru spotřebiče!

hodnocení

Jestli to dobře chápu, na takto koupený prodlužovací kabel mohu připojovat dnes běžně prodávané el. spotřebiče, které zemnící kolík nemají, a lze je zapojit pokaždé jinak otočené ( vrtačka, přířezka apod. ) Navrhovaná úprava mě napadla proto, že v některých zásuvkách v naší domácnosti je takto zemnící kolík s pracovním propojen. Při bližším zamyšlení zjišťuji, že můj nápad byl opravdu scestný. Díky za varování
hop®

Pokud jste již pohyblivou zásuvku ustřihl, je možné na tento konec namontovat pouze zásuvku, která neumožní zastrčit standartní vidlici - prodávají se například montovatelné zásuvky na plochou zástrčku (třeba od fénu či holícího strojku).

Pokud budete prodlužku používat pouze pro dvoudrátově připojené spotřebiče, je možné dát standardní koncovku bez zapojení ochranného kolíku, takto upravená prodlužka je však proti předpisům a pro připojení "třídrátových" spotřebičů, vyžadujících uzemnění, nebezpečná. Toto je rada spíše od kutila, ne od elektrikáře. Píšu to jen proto, že i mně by asi bylo líto kabel vyhodit...

doplněno 13.08.11 22:11:

V pevné instalaci se toto zapojení používalo, ovšem tam nehrozilo náhodné přehození přívodní fáze a PEN...

atreus*
hodnocení

2x

NESMÍTE VYMĚNIT! (Pokud nechcete někoho zabít)

Důvod vám již napsal předchozí rádce.

hodnocení

0x

U prodlužovačky vyměňte oba konce jak ten co se strká do zásuvky tak ten do kterého na konci prodlužovačky zapojujete el.zařízení.Na začátek prodlužovačky dejte zástrčku která se nedá strčit do zásuvky obráceně.Našroubujte to tak aby na hnědém vodiči byla fáze(levá díra) a na modrém nula(pravá díra).Na druhý konec prodlužovačky dejte zásuvku která má i kolík doleva našroubujte fázi a do prava nulu kterou propojíte s tím kolíčkem.Na kolíčku nikdy nevijde fáze jelikož na začátku prodlužovačky budete mít zástrčku která nepůjde strčit do zásuvky obráceně.

Doufám že je můj text pochopitelný.

hop®

Soltek: Váš návod při zastrčení do starší rozdvojky nebo do špatně zapojené zásuvky (fáze vpravo) udělá z prodlužky smrtící zbraň! *cert*

atreus*

Také se připojuji.

Podotýkám, že již neplatí, že v zásuvce má být fáze vpravo.

Blíže se lze dočíst v diskusi na www.elektrika.cz

doplněno 14.08.11 17:56:

Oprava: že v zásuvce má být fáze vlevo.

Míněno tak, že je to nařízeno - to není, je to pouze doporučeno.

Ale kromě toho existují rozdvojky, které to "přehazují".

Pokud se týká prodlužovacího kabelu, pokud to uděláte nestandardně a budete si to pamatovat, tak to vypadá, že se nic nemůže stát. Ale nemůžete vyloučit, že potom tam přijde někdo jiný (třeba nebudete doma, soused přijde, že si potřebuje půjčit prodlužovací kabel, manželka mu jej půjčí) - použije jej u spotřebiče, kde je závada, a může se stát neštěstí.

majsterjoe*

V zasuvce v levo. Ale porad je to doporuceny zpusob.

hop®

Asi mělo být psáno "fáze vlevo", nicméně i na elektrika.cz je to pravděpodobně stále pouze diskuse.

Co se týká umístění vývodů, doporučuji třeba elektrika.cz/...

Každopádně umístěním kolíku nahoře a fáze vlevo určitě nic nezkazíme, nesmíme však na to spoléhat!

hodnocení

Díky moc, asi jsem to tak nějak myslel. Vaše rada se mi zdá srozumitelná. Po předchozích ( věřím že pravdivých ) radách se ovšem raději zeptám elekt..

majsterjoe*

Prece nemuzete jeden konec prodluzovacky spojit nulak s ochranym a na druhem konci nechat pouze dva vodice...

zakus*
hodnocení

0x

Tento "prodlužovák" vemte a hoďte do popelnice. *cert*

Kupte si 3 žilový prodlužovák a neřešte žádné úpravy. Čistě náhodou si ho půjčí soused, zabije ho to a hádejte kdo ponese odpovědnost.

Tak dobře nejlepší asi bude si koupit třížilový prodlužovák a nebo kabel a konce zvlášť a zapojit všechno jak má být.Při psaní toho prvního članku jsem si neuvědomil že to někdo zapojuje i obráceně ale já to vždy zapojuji vlevo fáze a vpravo nula.

hop®

Ano, ale ani doma nemůžete vyloučit možnost, že přijde třeba manželka se starší darovanou rozdvojkou, která přehazuje fázi... *stop*

doplněno 14.08.11 19:45:

Pro kritický případ, že byste nutně potřeboval tento kabel použít pro "třídrátový" spotřebič, vyžadující kvůli ochraně i PE, musel byste propojit PE+N nejen v zásuvce prodlužky, ale i v její zástrčce. V případě zasunutí do přepólované zásuvky by prodlužka rovnou vyhodila pojistky a nešlo by ji použít za proudovým chráničem. Je to prasárna, ale stále bezpečnější než Váš původní nápad...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]