Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nátěry vápnem - jak ho připravit?

Od: starecek* odpovědí: 11 změna:

Co dávali naši předkové do vápna při natírání stěn? Nátěr ani při mnoha vrstvách nepraskal a neloupal se. Přidávání octa se mi neosvědčilo, bylo málo účinné.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chabr*
hodnocení

0x

Tahle otázka mě celkem zaskočila.Vápnem se natírá i dnes třeba jako základní malba na nové omítky ale jednou mi vyprávěl nejmenovaný celkem dost zkušený zedník že se chtěli někomu pomstít a do malby mu přidali ocet.Vymalovali a všechna malba byla zničená:)Tak nevim nevim ale ocetž bude asi pěkný svinstvo

jabraka*

To víš,ocet a vápno je vlastně neutralizace,vzniklý octan vápenatý nemůže dost dobře sloužit jako malba.Ale k tomu vápnu.Samozřejmě by bylo nesmyslem natírat vápnem na stěnu,natřenou už jiným nátěrem hlinkou,nebo latexovou barvou.Po zaschnutí vápenná vrstva opadá.Ještě jednu chybu lidé dělají,když chtějí natírat vápnem.Rozmíchají ve vodě vápenný hydrát,vápno do omítek.To nikdy nevytvoří spojitou vrstvičku a po čase opadá.Je nutno použít vápno hašené, dnes je v prodeji v nádobách pod názvem"Čerťák"

JABRAKA

no, každopádně pokud někdo vymaluje vápnem, tak může na barvu zapomenout tak 2-3 roky, jinak by malba slezla doslova před očima - v řádku několika vteřin (minut) :)

technikjirik*
hodnocení

0x

V dnešní době, kdy je dostatek spolihlivých a kvalitních materiálů, se použití vápna na malbu i jako na základní ošetření zdi, používá jen pro dodržení původních technologií při renovaci historických oběktů. Ještě dnes ale narážím na použití ápna hlavně u starších zedníků při úpravaách venkovských stavení.

Lze použít Jak vápno hašené tak i vápenný hydrát. Nemusíte rozlišovat. Konzistence, tedy hustota, se udělá taková, aby při míchání byla za míchadlem (kus klacku) znatelná stopa která s okamžitě ztrácí. Na 20 litrů takto hustého vápna přidejte 1 kg technické kamenné soli.(může být i kuchynská). Nanáší se štětkou. Rozhodně ne válečkem. Štětiny dokážou vápno vetřít do všech pórů zdi. V tom je právě síla štětky a vápna. Vápenno solný nátěr vydrží na zdi i 4 roky (osobní zkušenost) v nadmořské výšce 524m.n.m. na severní straně.

technikjirik*

v interiéru je to prakticky neomezené, jelikož nepůsobí klimatické vlivy.

jabraka*
hodnocení

0x

Ještě je tu nezodpovězena část otázky,jak ho připravit.Tedy ten nátěr.Jednu možnost,koupit Čerťák,jsem uvedl.Rozdělávat vápenný hydrát nekompromisně zavrhuji,vyzkoušela to dcera,aniž se mě zeptala a stačil pak vítr a trochu deště a nátěr byl za týden pryč.Je tu ještě možnost koupit kusové,nebo spíše mleté nehašené vápno a vyhasit si ho v sudu.Po vyhašení se použije usazená kaše ze dna sudu.Žádná sůl se tam dávat nemusí,pokud na zdi nejsou mechy a lišejníky.

JABRAKA

lucie27*
hodnocení

0x

Doporučuji koupit ČERŤÁK, vymalovali jsme jím celý dům je to nádhera.Prodává se v kbelících, stačí jen zředit vodou do požadovane hustoty.Akorát pozor na cákance, nejde odstranit z žádného povrchu.

mayday*

takže se vykope jáma v ní se vyhasí nehašené vápno,zalije se vodou a hasí se vždy pod vodou a mícha se a dolejvá voda při dohašování se přidá mléko vznikne kazein malba vápenná pak se přidají olejové přísady lněná femež vše promíchejte a nechte v jámě čím déle tím lépe třeba i rok při natírání fasád obecně platí čím déle nátěr schne tím je kvalitnější takže jej nanášejte po ránu nebo tam kde nepere slunce v interiérech odstrante vždy starou malbu hlinku, pokud máte vyštukováno nemusíte mužete rovnou nanášet ,nakonec proč né vápno je přírodní materiál.

hodnocení

0x

k čemu vápno na malování?

slonbonjohn*

Nějak jsem tu otázku nepochopil, četl jsi předchozí příspěvky?

starecek*
hodnocení

Děkuji všem za odpověd. Někteří jste nepochopili otázku. Dle pamětníků dávali staří lidé do vápna při malování jemný písek. Ten malbu zdrsnil a ta se na něm uchytila a neloupala se ani při více vrstvách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]