Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplá voda z kohoutku až po odtečení studené

Od: polako* odpovědí: 9 změna:

Bydlím druhý rok v činžáku v podnájmu, poschodí třetí z šesti.

Aby mi v kuchyni, koupelně (sprcha i umyvadlo) začala z kohoutku téct teplá voda, musím vždy nechat hodně vody odtéct (studené), teprve asi po 2-3 minutách začne téct teplá.

Dole ve sklepě je prý kotel, který vaří vodu pro celý dům.

No bohužel mi přišel nedoplatek na teplou vodu 12 tisíc (na vyúčtování je teplo k ohřevu a SV pro TUV).

Zajímalo by mě, co můžu udělat (nejsem majitel bytu), v čem asi může být závada a jaké mám možnosti případné nápravy. Propočítával jsem to, a při pokračujícím trendu bych měl příští rok nedoplatek 48000 Kč (což už asi moc nezachráním, protože 8 měsíců už letos proběhlo).

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Závada celkem jednoduchá - zavřená (nebo ucpaná, což by bylo horší) zpátečka. Taky může být vypnuté (či vadné) cirkulační čerpadlo. Předpokládám, že nebyla instalace provedena amatérsky. Pokud nepomůže otevření příslušného kohoutu, či zapnutí čerpadla, budete se muset obrátit na odborníky.

hodnocení

1x

Dle ČSN EN 806-2 (75 5410): 2005 Vnitřní vodovod pro rozvod vody určené k lidské spotřebě. Část 2: Navrhování:

V čl. 3.6 ČSN EN 806-2:2005 je stanoveno, že po úplném otevření výtokové armatury a uplynutí 30 s nemá být teplota vytékající studené vody vyšší než 25 °C a teplota vytékající teplé vody nižší než 60 °C, pokud není v národních předpisech uvedeno jinak (v ČR může být teplota teplé vody v rozmezí 45 až 60 °C). To znamená, že objem vychladlé vody, který musíme z potrubí teplé vody odpustit je u umyvadla, dřezu a bidetu nejvýše cca 2 l a u vany, sprchy a výlevky nejvýše 3 l.

a dále:

Potrubí teplé vody s cirkulací je nutné vždy tepelně izolovat, aby byl splněn požadavek čl. 9.2.1 ČSN EN 806-2:2005, který stanoví, že rozdíl teplot mezi výstupem teplé vody z ohřívače a vstupem cirkulačního potrubí do ohřívače nesmí být větší než 5 K.

Instalace ve Vašem případě tedy zcela jednoznačně odporuje výše uvedené ČSN EN.

doplněno 11.08.11 14:32:

Je ovšem velmi divné, že by tato situace byla pouze ve Vašem bytě...zeptejte se sousedů jak na tom jsou oni...

ency*
hodnocení

0x

To vypadá na problém s cirkulací. Zjistětě co sousedi nad Váma, pokud mají stejný problém obraťte se na správce či výbor.

Možná je jen zavřený kohout cirkulace.

Problém však může být většího rozsahu - zanesené potrubí. Popřípadě, že je proveden nový rozvod z plastu, může být i tohle potrubí zaneseno. Pak nezbývá než zavolat firmu na chemické čištění potrubí.

olaf71*
hodnocení

0x

smůla je, že platíte i tu studenou vodu, která odtéká. ale stejně je to nějak hodně,co hodně, megahodně. to normálně máte měřák na teplé vodě? ten červený.

kosak*
hodnocení

0x

To se mi nějak nezdá. Jste si jistej že tu teplou vodu berete z kotle pro celej barák? Nemáte ještě u sebe doma plynovej kotel kterej ohřejvá vodu jenom pro váš byt?

polako*
hodnocení

Ad sousedi nade mnou: Nade mnou je nějaká kancelář, dnes už je asi nezastihnu, ale zkusím tam v pondělí ráno zaklepat a poptat se.
Ad měřák: Bohužel měřák na vodu v bytě nemám, zpětně trochu lituju, že jsem se o to při prohlídce bytu nezajímal, asi bych se sem nenastěhoval.
Ad kotel: Zcela jistě v bytě žádný kotel ani bojler není, leda schovaný někde ve zdi :) Ale to bych ho snad viděl.
Asi počkám, co řeknou sousedi nade mnou, pak budu řešit dál.

Zatím vám moc děkuji za tipy. Poptám se majitele na tu cirkulaci a čerpadlo. Při prohlídce se majitel chlubil, že jsou v domě zcela nové stupačky a nově instalovaný kotel.

Tak pokut máte nové ptrubí a kotel a je to udělané správně, bude stačit otočit tím správným kohoutem. Oprava i s cestou do sklepa tak na 3 minuty. Přeju Vám, ať je to ono*palec*.

Pokud jsou v domě i nějaké kanceláře, pak Vaše situace může být způsobena i tím, že cirkulační čerpadlo (za předpokladu že je správně dimenzované a funkční) je řízeno časovým spínačem...a na něm je nastaven pro Vás nevhodný rozsah zapínacích časů či časových "oken".

Může to být pochopitelně i jiná závada, ale to bych musel posoudit na místě samém, nebo mít alespoň k dispozici výkresy skutečného stavu a fotografie.

mkat*
hodnocení

0x

Tak ako pise Magnon,pokial nebude v poriadku cirkulacia teplej vody ,tak budete stale problem s tecenim teplej vody zo zaciatku.Ked sa tepla voda nepusta ostava v potruby a po case chladne,preto sa musi pouzivat cerpadlo aby tepla voda v potrubi bola stale tepla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]