Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majetek vyrovnání

Od: majdamisa odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Mám otázku mám byt je zakoupený v manželství. Je psaný pouze na mne. Vím,že to při rozdělování majetku nestačí,že bych musela manžela vyplatit. Jenže byt platili mí rodiče. Teoreticky byt patří mím rodičům když jej zaplatili,né? Prostě jsem se chtěla zeptat jestli mi u soudu bude stačit doklad o zaplacení ze strany rodičů popřípadě šli by jako svědci. Doufám,že jste mou otázku pochopili.

Děkuji za Vaši odpověd. Přehnalová

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Majdo,

Otázka vlastnictví je na KN.Tedy katastru nemovitostí.Pokud je byt v osobním vlastnictví měl by být jmenovitě zapsán.V podstatě je pak jedno,kdo ho platil.Při rozvodu je pak důležité,pokud jste zapsáni v KN oba manželé,jak prokážete získání jakéhokoliv děleného majetku.

JABRAKA

olaf71*
hodnocení

0x

stalo se mi něco podobného. jak je to dlouho, co ho platili?

lidka*
hodnocení

0x
Pokud by byla úhrada za byt definována jako dar, potom by nepatřil do SJM. Já bych se asi vypravila za notářem a poradila se, jestli neprovést zúžení SJM o tuto nemovitost notářským zápisem. Spoléhat na dokazování u soudu je velice problematické a navíc bude záležet na soudci, co vlastně bude považovat za prokázané. Samozřejmě záleží také na tom, jak váš manžel se v případě jednání o majetku k této skutečnosti bude stavět. Mám za sebou vypořádání majetku u soudu a věřte, že to není zdaleka nic jednoduchého. Já jsem se soudila sice před rokem 1989, ale nedomnívám se, že dneska by to bylo jednodušší. V případě, že vám hrozí dělení majetku, neváhejte a nelitujte výdajů za právní pomoc a předem si to dejte do pořádku.Zdroj: vzory.cz/... lze uvést, že do SJM nepatří věci:- které nemůže fyzická osoba nabýt,- které byly ve vlastnictví jen jednoho manžela ještě před vznikem SJM,- získané dědictvím (dědictví jak ze zákona, tak ze závěti)- získané darem- sloužící svou povahou osobní potřebě jen jednoho z manželů,- vydané jednomu z manželů v rámci předpisů o restituci, jestliže mu byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka.

stirecek*
hodnocení

0x

Je vcelku jedno, kdo ten byt platil, ale záleží kdy! Jestli byt platili rodiče po vaší svatbě bez vymezení daru, kupovali ho vám oběma, tudíž spadá do SJM. Jestli chcete radu, jak z toho ven, napište mi do vnitřní pošty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]