Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový klenutý sklep - z čeho stavět

Od: fi* odpovědí: 17 změna:

Na chatě buduji hloubený vinný sklípek. Chtěl bych ho nejraději klenutý, z cihel nebo jiného pohledově hezkého materiálu. Nebude izolovaný od zemní vlhkosti. Uvažoval jsem o kanálových cihlách. Jejich cena je však neskutečná. Existuje levnější řešení? Např. nějaké lépe vypálené klasické cihly co by se daly použít?

Díky za jakoukoli radu či nápad.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dopručuji knížku Jak a proč postavit vinný sklep, jejíž první část se zabývá právě konstrukcí a materiály... stojí okolo dvou stovek

technikjirik*
hodnocení

2x

Ostřepálená cihla pod názvem "lícovka" by mohla být tím co hledáte, ale stejně bych uvažoval v případě absence izolace raději o kamenném zdivu, které je vyborný izolant a vpodstatě věčné. Když použijete pálenou cihlu , budete ji muset oštřit bud vápnem, nebo vodním sklem.

fi*
hodnocení

Děkuji za tip na knížku.

Ta lícovka je myslím totéž co kanálka, ne? Cena několikanásobek běžné cihly.

Mohu poprosit o nějaký odkaz na to ošetření vápnem či vodním sklem? Nebo se to jen natře?

technikjirik*

ty cihly se jen natřou, ale musí se to opakovat vždy jednou za rok. Lícovka a kanalizační cihla nejsou jedno a to samé.

fi*
hodnocení

Tak jsem na tu doporučenou knížku koukal a k tématu cihlové klenby tam bohužel nic není. Vychází hodně z amerického bydlení a v USA vše stavějí z papundeklu. Ale kapitoly o tepelných a vlhkostních izolacích jsou určitě zajímavé. Ještě jednou díky. Nevíte někdo o nějaké literatuře přímo o vzorech a řešení detailů cihlové klenby?

Můžete mi prosím někdo jako laikovi vysvětlit konkrétní ( pro účely zaklenutí sklepa ) rozdíl mezi kanálkou, lícovkou a klasickou cihlou? Kanálka asi bude nejtrvanlivější, je ale vhodná i lícovka, případně určitý druh běžné cihly. Na internetu, včetně prodejců, je v tom docela guláš. Existuje nějaké obecně platné označení těch cihel do vlhka? Když procházím ceníky, těžko se orientuji. Případně doporučit nějakou šikovnou webovou stránku.

technikjirik*

Uvědomte si prosím, že cihelná klenba je celkem dost náročný proces. V podstatě vám můžu jen říct že je nutné mít hotovou tzv. patu klenby. Pak uděláte bednění na kterém z písku a malty votvoříte tvar klenby a na tuto šablonu pak skládáte na vazbu cihly a to tak aby vrchol byl tvořen cihlou, tzv. klenákem. Nesmí být tvořeno spárou, jinak se klenba zbortí. To je jen hodně zjednodušené. Je to fakt hodně náročné na podrobnější popis. Už jsem to jednou někomu popisoval ale bylo to klenbě betonové, což bych radil i vám. Je to jistota pevnosti beton pak můžete obložit cihelným páskem a dojem cihelného sklepa je zaručen.

Nový klenutý sklep - z čeho stavět
fi*
hodnocení

Náročnost konstrukce klenby si uvědomuji. Proto sháním vhodnou literaturu nebo web, zatím však marně. Ze stejného důvodu se mi také nechce jít do kamene. Znamenalo by to navíc skládání různě velkých a tvarově variabilních kusů. Mám již zkušenost u zíďky a je to strašná piplačka. Cihly jsou alespoň všechny stejné a práce podstatně rychlejší.

Navrhovaná varianta beton a pak obložit pásky by asi byla konstrukčně snadnější. Bojím se ale stability obkladu jak při vlastním lepení, tak dlouhodobou odolnost Klinkerů v podmínkách sklepa. A bylo by to řešení hlavně pro efekt. To již mi je bližší pohledový beton co si na nic nehraje.

Takže se ještě pokusím shánět info k té plnohodnotné cihlové variantě. Za každou radu a odpověď na vznesené otázky budu vděčný.

To technikjirikR: Nepochopil jsem podmínku klenáku. Pokud je oblouk samosvorný, mělo by přeci být úplně jedno, zda je v nejvyšším bodě střed cihly či mezera.

technikjirik*

Klenák je vrcholová cihla nebo také jinak řečeno poslední díl klendy, který celou konstrukci klenby uzavírá a vpodstatě drží pohromadě. Cihelná klenba (nebo kamenná) poskládaná ze segmentů (cihel nebo kamenů) se začíná zdít od spodní části, tedy od paky klenby směrem nahoru a to ze všech směrů najednou aby klenba byla souměrná Jako poslední se vkládá klenák, díl přesně vytvarovaný na zbývající prostor. Podívejte se kolem na všechny stavby používající klenby. Žádná klenba nekončí na vrcholu spárou. Ten význam klenáku je veledůležitý. I přísný půlkruhový tvar klenby má po celém svém obvodě různé tlaky. Právě vrchol klenby je nejvýce namáhaný a to nejen tlakem se zhora , ale i tlakem ze stran tedy směrem nahoru. Spára na vrcholu je tedy statická velechyba, protože právě ve té vrcholové spáře by došlo k deformaci, kdežto klenák působý svým klínovitým tvarem jako protitlak. Náuka o klenáku je prvním zákonem o klenbách. Klenáky se dříve dělali jako výrazné prvky klenby a různě se zdobili. Význam estetiky klenáků a jejich důležité funkce se zvýrazňoval ještě i v novogotických stavbách. Odkazuji na na gotické stavby na kterých je znát každý segment klenby od paty klenby přes tělo až po klenák. Také upozornuji na velkou důležitost paty klenby, na které dost závisí funkce přenosu statického zatížení nosné zdi klenbou. A určitě není jednou jak váha klenby působí právě na nosnouzed nebo přímo na základ.

Pokud tedy trváte na tom že si uděláte klenbový strop, nechte si raději vypracovat technologický postup s vyznačením všech ryzik. Je velmi důležité vědět jakou klenbu chcete. Zda chcete jen klenbový obklouk přes jeden směr místnosti (valená)nebo chcete klenbu křížovou. Tedy takovou že klenba vychází z každé stěny místnosti a schází se vprostřed.

Takový postup vám umím vypracovat, ale musel byste mít trpělivost asi tak tři týdny až měsíc. (zdarma) jan za fotky z vaší stavby.

Dobry večer,sleduji vaší diskusi protože řeším podobny problém,jen s tim že muj sklípek nemá žádné postranní chodby,je to jen obdélník o rozmerech 2 krát 4m.jsem ve fázi kdy mám vyzděnou patu klenby a ted se snažím získat nějaké informace o vlastni klenbě,chtěl bych Vás tímto požadat zda by jste byl ochoten mi tuto klenbu nakreslit,nespěchám na to a zadarmo bych to nechtěl.Děkuji za Vaší odpověd.hanys

technikjirik*

Pošlete mi na mail: Jirik@jirikovovideni.eu doplnujicí info. Tlouštka zdi a materiál z kterého je postavena. Výška ve které je pata klenby a jak je připravená ( zapuštěná, polozapuštěná) Nejlépe foto. kolik místa na výšku máte k dispozici od paty klenby. Sklípek razíte do svahu nebo jej děláte v otevřeném výkopu? Jak silné a jak hluboké jsou základy a jaký je charakter okolní zeminy. Toto jsou základní informace které je potřeba pak už jen asi tři týdny času na vypracování postupu a výkresů. Peníze od vás nechci. Jen fotky ze samotného stavění

fi*
hodnocení

To Chabr:

Takže lícovka vhodná není? Kanálka je jasná, jen zase ta cena. Pokud bych volil klasickou cihlu, je nějaké označení či výrobce co je pálí lépe než ostatní? V Praze se říkávalo, že cihly ze Štěrbohol jsou lépe vypálené. Dnes ale ta cihelna již zanikla a myslím, že spadá pod koncern.

To Technikjirik:

Díky za rozsáhlý příspěvek. Rozložení sil a tím konkrétní smysl klenáku sice dále nechápu ale beru to jako fakt. Budu věřit tisíciletým zkušenostem.

Nabídky na pomoc s postupem si velmi vážím. Zatím však razím štolu a vše zajišťuji pouze výdřevou. Při mém tempu stavba vlastní klenby hrozí nejdříve příští léto. Vše ale připravuji s předstihem z důvodu komplikovaného přístupu ( doprava cihel na místo ) a též počítám s možností nakoupit materiál mimo sezónu ( slevy ). Rozměry a tvar sklepa jsou ale již dány. Během srpna vše ještě doladím a poslal bych to. Pro orientaci půjde o hlavní půlkruhovou klenbu ve sklepe ( cca. 4 x 2,5 m ) na kterou budou ve dvou různých místech navazovat dvě kolmé nížší komunikační chodbičky ( cca. 4 + 6 x 1 m ).

dobry vecer,resim problem s klenbou,mam jednoduchy sklipek bez postrannich chodeb o rozmerech 2 krat 4m a mam pripravenou patu klenby,a ted se snazim ziskat nejake informace o vlastni klenbe,chtel bych vas pozadat zda by jste byl ochoten mi ji nakreslit,rad vam za to zaplatim.dekuji za vasi odpoved.hanys

chabr*

Kanálka - pálenácihla pro stavbu kanalizačních stok, odolná zejména proti agresivitě prostředí. Dnes se stoky hlavně betonují na místě a obkládají proti obrusu ve dně kameninovým obložením.Je kyselinovzdorná

Lícovka je cihla s průměrnými technickými vlastnostmi její použití je spíše estetické

Ve sklípku bych určitě udělal klenbu už kůli lepšímu proudění vzduchu a vlhkosti.Pokud jde o materiál použil bych asi ty kanálky ale vzhledem k financím bych se nebránil ani obyčejné plné cihle i když už kvalitou také nejsou co bývali.Určitě bych sklípek odizoloval když už ne stěny tak klenbu určitě.Jinak klenák uprostřed?Všechny cihly jsou vlastně do klínu a drží sami sebe.

Tak hodně úspěchů a na zdraví:)

furtnic*

Co takhle zkusit kámen.90% sklepů na vesnici je z něj.Doma jsem jeden měl možnost bourat a byla to dřina.Možná z cihel postavit jen klenbu nad vchodem.Ale záleží na vkusu.Nebo jen spodek plus základ kámen a pak cihly.Taky jsem to vyděl a sklípek to byl pěkný.

jabraka*
hodnocení

0x

To Fi:

Čtu tady mnoho dobrých rad.Ale vrátil jsem se k původní otázce a teprve pochopil problém.Ten sklípek kopeš do terénu vodorovně.Většina rad se týká klenby,kterou zakončíš už vybudované boční zdivo.Pokud bys měl obezdít tunel,nevím skutečně,jak bys uzavíral vrchol klenby.

JABRAKA

fi*
hodnocení

No dělám tu chodbu o něco vyšší než bude klenba. Mezeru mezi hlínou a budoucí klenbou pak vyplním polyuretanem. Naštěstí je stávající zemina samonosná, drží zatím i mimo výdřevu.

Ještě se vrátím k materiálu cihel. Ve stavebninách mi řekli, že do vlhka je vhodná cihla P35. Podle jiných zdrohů se tak značí pevnost. Platí tedy automaticky, že cihla o větší pevnosti je lépe vypálená a tedy vhodnější do vlhka?

jabraka*
hodnocení

0x

Tak jsem usilovně přemýšlel nad problémem.Sám jsem stavěl klenbu nad vchodem do průjezdu mezi domy.Rozpětí 2,3 m.Ale seshora a ze starých cihel.na šířku dvou cihel.Postupoval bych stejně po segmentech.Boční stěny bych vyzdil až do užitné výšky.Kolem vršku zdí bych vybetonoval armovaný věnec,který opře tlak klenby.Na šířku dvou cihel bych zbudoval opěrné lešení,na němž bych sestavil první segment klenby.Zdít na maltu více mastnou,1 díl cementu,6 dílů prosátého malťáku,2 díly vápna,nejlépe hašeného.Po zatvrdnutí (2 dny) bych lešení rozebral a posunul kupředu a stejně vyzdil další segment.Otvor nad klenbou bych asi vyplňoval postupně zeminou ,nebo vypěnil.Předtím bych položil hydroizolační folii,aby tam nevtékala seshora voda.Podlaha sklepa stačí k udržení vlhkosti vzduchu.

Přeju hodně odvahy a štěstí.

JABRAKA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]