Nejste přihlášen/a.
Máme velký problém s hlučnými sousedy a prosila bych vás o radu, jak jej vyřešit. Bydlíme v panelovém domě na sídlišti. Sousedé nad námi před víc jak rokem prodali byt a nový majitel do něj nastěhoval podnájemníky , rodinu s dětmi. A tím nám velmi znepříjemnil život. Jsme důchodci, tudíž se v doma zdržujeme více, než když jsme ještě pracovali.Nová rodina měla tehdy dvě děti, asi 2 letou holčičku a 3letého chlapečka. Chlapeček celé dny plakal, dá se říct, že buď plakal,brečel, vztekal se nebo spal. Téměř nic mezi tím. Navíc děti měly jako zábavu jezdit na takové té umělohmotné tříkolce. Další nepříjemný zvuk nad hlavami. Po domluvě se susedy , kteří bydlí nad touto rodinou jsem zavolala na Sociální péči. Paní, která přišla, rodinu navštívila, mluvila i s námi a druhými sousedy, aby si stížnost ověřila. Pár dní byl relativně klid a pak začalo vše znovu. Křik, pláč, navíc hlučné hádky rodičů. Koncem roku se jim narodilo třetí dítě a kupodivu nejstarší dítě s pláčem přestalo. Mohli jsme si konečně oddechnout, ale začal nový projev toho, že nad námi bydlí děti. Dupání. Ten chlapeček nechodí, neběhá, on zřejmě POCHODUJE . Takže, pokud jsme doma, nad hlavami nám neustále pochodují dětské nožičky a dupou. Majitel tvrdí, že jsou v bytě koberce!?! Neumím si představit, co takové malé dítě musí vynaložit energie, aby místo normální chůze pochodovalo, dupalo . Manžel nemá daleko do infarktu. Bouchá na stěny, na trubky ústředního topení, odezvou je mu ještě větší dupot, zřejmě od některého z rodičů. Vloni jsem o situaci v bytě informovala majitele, jediné plus pro nás bylo, že děti přestaly jezdit na té tříkolce. Nedávno mu manžel zatelefonoval,aby svém bytě své podnájemníky informoval o podmínkách soužití v panelovém domě. Dva dny byl klid a zas je vše ve starých kolejích. Ráno pláče nejmeší dítě i víc, jak hodinu, než jej nakrmí a uklidní a pak začne dupot dalších malých nožiček. Nejstarší dítě není zřejmě úplně v pořádku... Ty děti jsou totiž celé dny zavřené v bytě. Rodiče s nimi ven nechodí, jen minimálně. Neumím si představit vývoj takových dětí, které žijí pouze mezi čtyřmi stěnami bytu, nikdo se jim řádně nevěnuje. Co z takových dětí vyroste? A kolik dětí se takovým rodičům ještě narodí? Když člověk bydlí pod rodinou, kde jsou děti, je jasné, že pláčou, běhají, občas dupou, ale neunese, když se toto děje nonstop 24h denně. To svědčí o tom, že tyto rodiče mají opravdu zvláštní způsob výchovy.My jsme vychovali dva syny, rodina, která bydlela nad námi víc, jak 30 let také, ale toto jsme nikdy nezažili a projevy rodiny nad námi nás velmi obtěžují. Prosím, poraďte, kam se obrátit, aby náš život v našem bytě na stará kolena opět byl klidný a normální?
doplněno 10.08.11 11:28:Problém je v tom, že dům je družstevní, má ale necelých 100% vlastníků, ale zatím nebylo zvoleno představenstvo. Byt nad námi má vlastník, tudíž stávajícího vedení družstva do problémů mezi vlastníky bytů zasahovat nebude. Majiteli bytu zřejmě vyhovuje, že podnájemníci pravidelně platí nájem a víc ho nezajímá.
Ani já vám nedávám moc šancí, jak rozumně vyřešit klidné bydlení. Máte holt smůlu, že bydlíte pod rodinou s hyperaktivními dětmi. Majitel bytu asi skutečně nemá zájem toto řešit a vy zase nemáte možnost nějakým způsobem si sjednat klid během dne. Snad jenom se můžete utěšovat tím, že časem si třeba byt pronajme někdo jiný - méně hlučnější. Ještě když jsem pracovala na úřadě, takových stížností se řešilo v městských bytech docela dost. Domnívám se, že dokud v domě bydlelo více mladých lidí s dětmi, tak se to všeobecně respektovalo, že děcka dělají rámus. Postupně nájemnící či vlastníci zestárli a dům se zklidnil. A teď tohle. U nás v domě jsou 4 byty. Nade mnou bydlí matka s dospělou dcerou. Je to celkem v pohodě. Ale když každý víkend přijede syn se šestiletým klučinou, mně se dole otřásá i lustr. Trochu se potichu vztekám a modlím, ať už vypadnou domů. :D Takže dokážu pochopit, že vám to vadí. Zkuste zase pochopit je, že děcka nemohou přivázat ke stolu. Vaše vztahy jsou již asi narušené a těžko se s nimi na něčem rozumném dohodnete. A když je to větší rámus během dne, tak nemáte šanci ani vyžadovat nápravu podle Občanského zákoníku. Jedině se dohodněte s majitelem bytu, pozvěte ho, ať si příjde poslechnout, jaký hluk se ozývá z jeho bytu. Asi on jediný vám může pomoci.
Pro lidka : Děkuji za chápající odpověď Vše se v našem dřívějším životě dělo, přesně tak, jak píšete. Nejdříve byl dům / 36 partají / plný mladých manželství s dětmi, dnes většina nájemníků byty prodala a my máme opravdu smůlu, že právě nad námi je rodina s dětmi. Ale! Něco jiného je, hyperaktivní děti normálně vychovávané a něco jiného děti , které jsou stále zavřené v bytě. Mám plno známých mladých rodičů, kteří své děti už od malička zapojují do různých aktivit mimo domov, ale i v domácím prostředí. Tyto děti je radost vidět, ve dvou letech jsou rozumově mnohem dále, než byly ty naše . Je jiná doba, rodiče mají pro své děti polno krásných možností, jak je připravovat na život . Nechápeme, co se v bytě nad námi děje a mám -li být upřímná, těch dětí je mi opravdu líto. Možná se i dožijeme toho, že ty děti trošku povyrostou a hluk, který nám znepříjemňuje život přestane. Ovšem, silně o tom pochybuju. Přesně podle pořekadla : Jestli je zle, může být ještě hůř .
Vážení, podívejte se do historie, už bylo vícekráte o tom psáno, nechci říci řešeno a už vůbec ne vyřešeno. Záleží čí je dům, pak jednat s vlastníkem bytu, přečíst si co o tom říká ObčZ - čím nesmíme být obtěžováni. Ovšem jaká je míra, to je subjektivní . Takže si stěžovat, i na obci, nejzažším řešení je vystěhování. Ale pokud jste jen sami stěžovatelé a nikdo se nepřidá ... Toto je ale boj a těžko se vyhrává.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.