Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava komínu - poměr cement, písek a vápno

Od: xstanax® odpovědí: 32 změna:

Opravuji komín, je odpadlá omítka, ale nevím v jakém poměru mám namíchat cement, písek a vápno. Děkuji za radu.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Kup si pytel hotové štukové omítky,a máš po starostech.

JABRAKA

chabr*
hodnocení

4x

jooo zkušený zedník je tak trochu chemik nás učili mělo by to být cca 6lopat písku 2 lopaty cementu a 1 lopata vyhašeného vápna at je to pěkně mastnoučký a jako křen:) ať chutná

jabraka*

Kurňa,ty umíš ale dělat chutě!Hned bych si dal na talíř.JABRAKA

chabr*
hodnocení

4x

jinak ten štuk až po opravě maltou

ilonaal*

usuzuji podle odpovědi, že mi také poradíte- v RD máme cihlový komín, prosakuje skrz zeď a tak jsem nejvíce znečištěnou stranu v místnosti odbourala až na cihlu (staré pojivo-malta? se velmi drolí a nemá soudržnost) nyní tento otvor až do komína potřebuji znovu zazdít, ale nevím, jestli stačí pouze zdící malta, nebo je nějaká specielně míchaná směs, která zabrání opětovnému průniku spalin z komína zdí. Děkuji za odpověď. Nejste z Prahy?

chabr*

Nejsem z Prahy a nechápu tak trochu otázku.Co prosakuje zdí vlhkost?Nebo že by spaliny?Myslím že jde o spaliny .Napenetrovat a zahodit obyč. maltou.Příjemné topení*placni*

al bunda*

Nejčastěji komín dehtuje, když kotel je na pevná paliva, topí se hnědým uhlím a nejede se na plný výkon. A nejčastěji dehet prosakuje zdivem, když není komín vyvložkovaný.
Je-li popsaná skutečnost pro tazatele realitou, měl by postavit nový komín, zejména, když se mu zdivo drolí.
Hezký den.

Pokud prosakuje komín, je oprava náročná. Pomůže nová omítka, ale jen na krátko.

al bunda*

To "na krátko" je řádově spíše ve dnech, než v týdnech - dehtuje li nevyvložkovaný komín, musí se rozebrat a vyvložkovat, nebo když je to možné zbourat, tak postavit nový.

17.08.08 21:40

Správně.

ilonaal*

ano, ale přesně jaká omítka, nabídli mi cosi se šamotem, co se do omítky přidá, ale nějak si nejsem jistá, jestli je to správně a když omítku, tak jakou, v prodeji je velká škála omítek a malt ...

Hezký den

ilonaal*

zedníkům jsem tu směs nabídla když stavěli znovu ten komín a nechtěli to do malty použít. Teď je vše co postavili celé prosáklé .. Má se komín zděný nad střechou také vyspárovat? (neudělali to)

08.08.08 09:19
hodnocení

Moc díky.

Chabr radí dobře, jen bych doplnil, že místo vody dávám roztok Sokratu a vody v poměru 1:5.

ilonaal*
hodnocení

2x

Předem děkuji všem za vaše rady a odpovědi. Prosakují spaliny, vloni tady byli zedníci a kominík, bylo nám řečeno, že máme zbourat horní (nadstřešní komín) a postavit znovu (až do 1/2 půdy zbourat a znovu postavit). Topíme hnědým uhlím v koltli (ústřední topení) Jenže problém místo aby zmizel se ještě zhoršil a spaliny prosakující mminimálně začaly tvořit na vnitřní omítce v místnosti pod půdou fleky a samozřejmě také zápach. FIrma která tady byla ohledně vložkování požaduje přinejmenším 60tisíc- které v současnosti (hypotéka a mimino) nějak nejsme schopni dát dohromady. Pustila jsem se tedy alespoň do opravy zdiva a vše co bylo prosáklé, jsem vyškrabala nebo otloukla až na cihly včetně drolící se omítky mezi zdivem . (Kdybych měla veškerou drolící se omítku odstranit asi z RD zbyde jen hromada cihel je z 30let) Takže hledám řešení, jak a čím onen otvor až do komína nyní zazdít tak, aby tudy zase něco neprosakovalo alespoň načas, než se sežřenou peníze na rekonstrukci komína, ale před námi je topná sezona ...

zvolil bych jiné řešení, zkuste pozvat a oslovit více firem. 60 tisíc je na úplně nový komín komín Shiedel. Nebo máte 25 metrů dlouhý komín?

ilonaal*

14m, prý se musí vyfrézovat, znovu zboří nástavbu a vyvložkují, ptala jsem se asi 6ti firem, odpovědi jsiu téměř všechny stejné , jen druh vložkování se liší

al bunda*

No a můžete si ho dovolit zbourat a postavit Schiedel? Když už to má být za ty prachy...
Já jsem opravoval komín tak, že jsem ho z boku postupně zdola nahoru asi po metru "páral" (je součástí stěny, tudíž ho nebylo možné prostě zbourat) vložkoval šamotovými vložkami z Keravitu (tvarovky od Schiedela) a jako izolaci kolem vložek jsem dosypával strusku. Vlhkost nemá kudy prosakovat, nadstřešní část je uzavřena betonovou "deskou".
Hezký den

ilonaal*

asi bych to zkusila vaším stylem, dobrý nápad. děkuji

al bunda*

Pro inspiraci obrázek.

Oprava komínu - poměr cement, písek a vápno
výtka
Upozornění od sys al bunda 18. 08. 2008 22:57:00

Z obrázku je snad dost zřetelné, že komínové zdivo je součástí zdí domu a tudíž způsob, jak s tím pracovat je poněkud omezen. Komín byl párán odzdola nahoru po cca metrových úsecích a postupně dozdíván, použité vložky jsou šamotové - výrobce Keravit (jsou lacinější, než Schiedel) skládané "po vodě" a těsněné kamnářským tmelem (nutno uvnitř při skládání uhladit). Průměr zvolený tak, aby se vešla do komína natěsno. Izolace struska nebo škvára - protože nic jiného tam nemá smysl sypat - kamenná vlna se nevejde a nejde ji tam v mém případě ani natlačit.. Struska to rovněž zpevňuje. Tvarovky jsou od Schiedela, protože ty Keravit nevyrábí. Práce svépomocí, náklady jen na vložky, kamnářský tmel a trochu strusky (zrnitost 4-8 mm). Ano a pár bílých cihel na nadstřešní část komína a pytel betonového potěru na desku.. Žádné frézování a vzhledem k drolící se původní spojovací maltě (dům je z roku 1934) ani žádné problémy s rozebíráním komína - jede to už třetí rok bez problémů - pozor na roviinost a kolmost, ať z otvorů následně neteče kondenzát, který stéká po zdích trubky.

Takže takhle nějak jsem to myslel - a teď nechť mi to odborníci rozstřílejí.

Hezký den.

ilonaal*

Moc děkuji, opravdu nejlepší řešení, alespoň myslím, doufám že to zvládnu. Podle zobrazení vidím, že jste měl tentýž problém ..Jen mne mrzí, že vaše odpověď je špatně čitelná - končí slovy: skládané "po vodě" a těsněné " a pokračuje až ,,"Izolace struska nebo škvára (tam už to jde dočíst, ik dyž je to přes text.

Prosím můžete mi doplnit co jste psal po slově těsněné? Moc děkuji.

al bunda*

Těsněné kamnářským tmelem zevnitř uhlazeným.
Ale vydržte, předpokládám, že to Admin opraví a informace bude celá.

ilonaal*

ano, už je to v pořádku a děkuji za radu. Je to srozumitelné a jasně řečeno i ukázáno

Pane al bundo, jen si dovolím položit otázku: vyustění kouřovodu a uložení šamotových trubek je "volně" nebo na "tuho"?

Díky

al bunda*

Co znamená na tuho? Struska, kterou jsou vložky obsypány dilataci umožňuje.
Hezký den.

Ano myslel jsem kvůli pohybu vložek, páč z obrázku vidím sopouch zabetonovaný, zamaltovaný. Musí se pohybovat.

Paní Ilono, ještě je možné za ty prachy postavit uplně nový lepší i s přisáváním vzduchu pro topení. Jestliže topíte v kotli, tak potřebujete mnoho vzduch na hoření. Ten se nasává z místnosti. Do té se dostane netěstnostmi oken a dveří. Tak přijde z venku studený vzduch. Proto se používá komín s větrací šachtou. Klidně se do něj může zaústit odtah z kuchyně, dodatečné kabely a podobně.

Milan

ilonaal*

Tak tedy nějak nechápu, jak to myslíte.. Já vycházím ze skutečnosti, že RD je postaven v r. 1935, cihlový komín jde středem domu. sklep je v podstatě ve středu domu také jako komín. Není žádná půdorysně možná varianta postavení nového komínu (např. přístavbou, protože ze strany sklepa je u domu přístavek (v něm je v podlaze hlavní odtok k septiku ) a nad ním terasa.

Komín je pouze pro kotel na topení. Myslím, že asi bezpečák by mi neschválil nějaké další přídavky do komína, komín táhne dobře, velikost je také správná , jen je starý v tom je to . Jednou kominickou firmou mi byla nabídnuta možnost vyfrézování a následné zasunutí nerezové roury(vyvložkování) .

V podstatě všichni říkají, že je potřeba komín vyvložkovat.

Já jsem našla toto řešení a nyní zvažuji z mnoha variant tu co by byla co nejméně finančně nákladná, nebo co bych mohla zvládnout sama?

Paní Ilono, za 60.000 necháte vyfrézovat a vyvložkovat komím. Stále zůstane starý, bez tepelné izolace. Za 60.000 Kč se dá postavit nový, lepší a kvalitnější. Nevím proč by Vám neměl bezpečák cokoliv schvalovat. Asi jste mě nepochopila. Do komína se nic nepřidává. Odkud se bere vzduch na hoření kamen?

Zkuste mě sehnat ICQ 55180641, nebo skype: milancukrar

ilonaal*

je to kotel Dakon, má termoreglátor, dvířka na přívod vzduchu se otvítají podle nastavení požadované teploty

ilonaal*

nejste na skype online?

Každý den od 16:30 do 22 hodin jsem na skype i ICQ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]