Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce a rádkyně.
Je mi 21 let a od září bych měla mít práci na plný úvazek. ráda bych si už zařídila vlastní bydlení, ale nemám potuchy ... jak? Všichni mi v okolí říkají, hlavně ať si nic nepůjčuju, ale kdybych si měla šetřit nabydlení, tak než bych na něco našetřila, tak to se můžu odstěhovat až v duchodu a to mě pak klepne pepka. Navíc moje vejplata nebude nijak velká. Kde se dá sehnat bydlení? S mladým jsme se o tom bavili a jediný, co mi na to řekl je, že rozhodně nechce bydlet v podnájmu. Pre kvůli tomu, že ten byt není jeho. Do toho ještě zařídit bydlení, nábytek , splácení elektřiny, plynu, vody, a já nevím jakých všech poplatků ještě existují. Potom ještě nakupovat jídlo. Mám pocit, že s mým budoucím platem bych pak jenom přežívala a to nechci.
Jak ono to je? Je to opravdu tak strašný, jak to každej popisuje? Chci se odstěhovat z bytu co nejdřív, protože doma nemůžu dobře spát a taky tu nemám soukromí. Ale myslím si, že když už koupit byt, tak spíš lepší (aspoň ten balkon a neprůchozí byt) než se někde zadlužit a pak se zase někam stěhovat za lepším bydlením. Já těmhle věcem fak nerozumím stejně nechápu, proč je systém vyřizování života tak složitý.
Ahoj - podle tvých předchozích příspěvků se tedy domnívám, že nedisponuješ žádnými finančními prostředky a zatím nemáš ani žádný pevný (fixní) a hlavně ověřený finanční příjem. Z toho mi tedy vyplývá, že bydlení ve vlastním domě či bytě je vyloučené. Nabízí se tedy podnájem (chápu, že to není ideální - kdo by to taky dobrovolně chtěl). Pakliže se rozhodneš pro toto řešení doporučiji ti hlavně v případě podnájmu u soukromé osoby nechat přečíst nájemní smlouvu někomu kdo má o takových věcech trochu přehled - soudím podle toho, jelikož tvrdíš, že tomu nerozumíš. Například můj kamarád s tím měl už dvakrát problém. Jde o takové věci, jako třeba co obsahuje cena nájemného, přístupové prostory, atd. Pokud chceš trochu ušetřit, poohlídni se po inzerátech, které schánějí spolubydlící - což je asi jen pro některé lidi. Musel-li bych jít do pronájmu, považoval bych to rozhodně za příležitost získat zkušenosti o fungování tohoto světa o kterém tvrdíš, že mu moc nerozumíš. Pokud máš alespoň nějaké peníze, můžeš si za hubičku někde pronajmout pozemek a dát si na něj karavan (desetitisíce) nebo mobilní dům (pár statisíců). Tímto, řešení by si se nijak nevázala k pozemku. Kdykoli by si mohla svou "ulitu" přemístit jinam. Samozřejmě, že je to ještě maličko složitější, ale tím tě teď nechci zatěžovat. Chápu, že tvá představa o "alespoň balkónu" tak trochu padá, ale nějak se začít musí. Pokud ti to přijde žít někde v boudě jako "bezdomovství" mrkni na nějaký am. filmy - jak tam na předměstí mají tyto různé čtvrtě. Jednou (asi 8 let) jsem viděl v TV v pořadu "Na vlastní oči" reportáž o důchodkyni, která asi za 500 kč koupila rezavý starý železniční vagon a po dohodě s obcí si ho postavila na obecní pozemek. Jelikož vagon natřela a okolo udělala pěkné záhonky - nyhyzdila tak krajinu a starosta jí nájemné za pozemek dokonce odpustil. Elekřinu měla nataženou kabelem od sousedů a přispívala za ní. Všechno jde, ale je to o touze. Tento příběh je důkazem, že to jde i bez milionů.
Já měl v dřívějším věku než ty také touhu bydlet ve vlastním a jelikož jsem měl to štěstí a disponoval jsem pozemkem - pustil jsem se do stavby domečku. Mohu říci, že jedno z nejhorších rozhodnutí života. Jelikož jsem neměl, žádné peníze, stavěl jsem sám. Sežralo mi to všechen můj čas a to na úkor všeho. Má touha však byla nezkrotná. Zanechal jsem tam (vlastně tady) spoustu krve a potu. A to doslova. Narval jsem sem na mé poměry neuvěřitelné množství peněz (co jsem vydělal na brigádě, utratil jsem za materiál) A teď? No píšu ti odtud. Z mého podstivě vydřeného domova, ale noťas mám položená na krabicích a sedím na dvou paletách, protože to tady prostě ještě nemám hotový, ale stále makám. Právě jsem psaním tohoto příspěvky ztratil asi 20 minut během kterých jsem mohl udělat kousek podhledu. Sakra!:D Na ZŠ nám jedna učitelka řekla, že každý člověk začínal bydlet ve svém bytě na karimatce. A proto ti zde píši své názory a zkušenosti ze kterých se prosím pouč a já si jdu lehnout na tu karimatku.
Předem se omlouvám za odpověď, která vás neuspokojí.
Odjakživa platilo, že když na vlastní bydlení nemám, tak prostě sám bydlet nemůžu. Můžete si gratulovat, že máte své bydlení u rodičů, někteří nemají ani to. Absolutní soukromí tam jistě nemáte. Ale na něj, jaksi, není žádný právní nárok.
Současná reklama sice vnucuje mladým lidem pocit, že je "normální" bydlet ve svém, ale to je pouhá iluze. Nemáte-li našetřeno několik milionů na svůj vlastní byt (dokonce chcete "spíš lepší" a "aspoň ten balkon"), nechcete-li platit vysoké tržní nájemné za bydlení v nájemním bytě a nemáte-li nemovitost, na kterou si lze vzít hypotéku, tak se prostě osamostatnit nemůžete. Navíc nemáte ani našetřeno na vybavení bytu. Ano, zřejmě to také znamená, že nemůžete společně bydlet se svým přítelem (pokud vaši rodiče nesvolí) a určitě to znamená, že se budete muset podřídit pravidlům určených vašimi rodiči. Platilo to v minulosti, platí to dnes a bude to platit i v budoucnu.
A bude tomu tak i v případě, kdybyste se svým přítelem založila rodinu. Případy, kdy se dvě rodiny (rodiče s dětmi a prarodiče) tísní v malém 2+1, nejsou nijak výjimečné, a přesto ti lidé žijí. Prostě musí.
Hledáte-li nějaké "zázračné" řešení, které vám bez větších obttíží snese k nohám bydlení v hodnotě milionů korun, hledáte marně.
Jásem ráda za každou odpověď, jak je uspokojivá, či ne
Já právě že neznám nikoho, kdo by žil takhle na hromádce v malém bytě. Akorát tak, že znám lidi, co žijí v dvougeneračním domu. A taky prostě znám mladý lidi, co mají práci chvíli a mají bydlení. Akorát nevím, jeslli v podnajmu, nebo ne.
Dobrá tak se zeptám jinak - jakou cestou bych se měla vydat, abych si to mohla dovolit? Lepší práci? Více šetřit? Více se vzdělávat? Asi nic jiného není že? Nečekám zázraky, jen chci mít jasný své možnosti. Jsem naivní, jsem mladá, chci vše hned, vše si idealizuju. Já vím a proto mě vyvedte z omylu ..
z vlastní zkušenosti musim doporučit zkusit si spolu nejdřív bydlet někde v podnájmu a pak řešit případnou hypotéku. Asi před 2 lety jsme se s přítelem rozhodli, že spolu chceme bydlet. On nechtěl jít do podnájmu, že nebude platit někomu cizímu. Chtěl rekonstruovat domek po babičce, která mu pořád slibovala, že mu ho daruje. A já se zase nechtěla hned zadlužit, aniž bych vědela, jestli se sneseme Okolnosti nás pak donutili jit do podnájmu. A samozřejmě, že každej, kdo bydlí u rodíčů, si vše představuje jak hurvínek válku. my nebyli jiný. Uz jen vybavení bytu. počáteční investice byla asi 70000 a to bylo jen to nejduležitější. do ted dokupujeme ruzny drobnosti, ptz jeste nemáme porád všechno.. A u rodicu ani clověku nedojde, co vse musi platit. Taky jsme si rikali, zaplatime nájem, energie a zbyde nám takova a taková castka na jidlo. nedochazelo nám, ze musime platit za telefony, máme auto, coz neco stoji. doprava do prace. obcas nejaky leky a samozrejme obleceni, boty a nejaka zabava.. a to neni vse, co clovek plati
obcas prijdou necekany vydaje a to je pak mazec.. z podnájmu muze clovek odejit kdykoliv. ale hypoteka je závazek na celej zivot.. a muj nazor je, že v tyhle nejisty dobe je blaznovství vrhat se do neceho takovy po hlave..
Jedna možnost je dát si žádost na byt obecní ale tu jste už měla mít od 18ti let jelikož se tak 10 let čeká, druhá možnost je dostat se k obecnímu bytu tak, že zapalatíte dluhy po neplatičích u nás jsou každý měsíc tak 2-3 v nabídce ale získáte zase jen obecní byt co je obce a ne váš. Další možnost a k té se já přikláním je mít něco našetřeno a na zbytek si vzít hypotéku buď ze stavebního spoření nebo od banky. Pokud kupujete byt za 2 miliony musíte mít 500 000 a ten 1,5 mil. si vypůjčit pak platíte bance cca 10 000 + SIPO + NA OPRAVY cca celkem 5000, tak že minimálně 15000 z platu neuvidíte + jádlo + ošacení + další výdaje. Když jsou na to dva dá se vše zvládnout i když do toho příjde mimčo. Hlavně pokud nejste manželé nezapomeňte vše ošetřit aby po rozchodu nezbyly jen oči pro pláč.
Já bych Vám rozhodně nedoporučil jako první bydlení pořizovat něco na hypotéku.
Za prvé banka Vám jen tak nepůjčí a hlavně když řeknete, že jste ještě ve zkušebce a nemáte nic odpracováno.
Já jsem to před dvěma lety řešil pronájmem bytu a za půl roku jsem se stěhoval, jelikož se na první pohled zdál fajn,
ale nadmíru hluční sousedé, které týden co týden v noci (párty), neusměrnila ani městská policie, tak to opravdu ne.
Takže, já radím, vyzkoušejte si aspoň rok někde bydlet a pak hned budete mít lepší rozhled.
Jinak dodám, že abych si pořídil s přítelkyní svoje první bydlení (NIKDO NÁM NEDAL ANI KORUNU) zadlužil jsem se půjčkou
70 000 Kč abych měl na spotřebiče a pár kusů nábytku.(Půjčku jsem dostal, jelikož už jsem byl už rok zaměstnaný)
-
Když seženete nějaký menší byt a budete střádat koruny, něco našetříte a pak si vezměte hypotéku, jelikož na plnou cenu bytu, když už Vám dnes banka půjčí, tak ÚROK JE VYSOKÝ.
Bože ono to je všechno ještě složitější
No vyzkoušet si rok někde bydlet. Co to znamená? jako někam do podnájmu? S mladým, kterej odmítá bejt v podnájmu? to tam dřív asi půjdu já sama a když člověk bydlí v podnájmu tak to už tam je nábytek, nebo ten se musí dokoupit? Se omlouvám, že mám tak debilní dotazy, ale ohledně těhle věcech, co se řeší s bankami, úřady a podobně jsem zcela bezradná
( a kde nejlépe hledat bydlení? CO tak koukám většinou na nějaký inzeráty, tak to je všechno drahý
( já snad asi nikdy bydlet nebudu :/
Malá poznámka. Nepleťte si nájem a podnájem. To jsou dvě různé věci. Nájemní smlouvu podepisujete s majitelem bytu, nebo s jím pověřeným zástupcem(např. realitka). Nájemné platíte majiteli.
Kdežto podnájemní smlouvu podepisujete s nájemníkem bytu se souhlasem majitele. Podnájem platíte nájemníkovi bytu.
Oba případy mají rozdílnou právní úroveň ochrany nájemníka resp. podnájemníka.
V obou případech existují jak byty jen se základním vybavením - sporák, topení, sanitární zařízení, kuch. linka, tak byty vybavené, ať už částečně nebo úplně. To záleží jen a jen na pronajímateli a následné dohodě s ním.
Ten Váš mladý by měl jako první něco udělat proto, aby jste měli svoje bydlení. Makat a makat dokud je mladej. Já v dnešních 40 vím, že jsem si měl půjčit na bydlení hned a splácet to v klidu 30 let. Dneska už mi nikdo nepůjčí a to nemám špatnej plat a ani bych to nestačil splatit.
A kdo je to, ten "mladej"? To je Váš syn, nebo přítel? Protože když odmítá žít v podnájmu, a nemá peníze, aby si koupil vlastní byt, a spoléhá na Vás, tak není ani co řešit. Vy evidentně nedisponujete finančními prostředky, a hodláte se zadlužit, kvůli "mladému", tak co kdyby se zadlužil on, místo Vás. Když on maká, tak na tom bude asi lépe.
doplněno 09.08.11 21:40:Promiňte, teď mi došlo, že je Vám jednadvacet let. Tak to nemůže být Váš syn, ten co pracuje. Ale víte, nepochopila jsem ten Váš výraz, "mladej", vždyť Vy sama jste mladá. Bude to tedy Váš přítel. Tak to nechte na něm. A buďte mu oporou.
Mladej je můj přítel. Má peníze, ale do vlastního bydlení se nijak nehrne. A protože to bude ještě doba, než si budu moci něco najít, tak si teďka zjištuju informace kolem toho. Buď s ním, nebo bez něj, stejně chci jít co nejdříve z domu. A ta půjčka nejde splácet společně?
To určitě jde, ale musel by s tím souhlasit i on. Takže on asi bydlí stále u rodičů, tedy doma. Proto asi nechce bydlet s Vámi v podnájmu. Asi se na to jen vymlouvá, protože se nechce angažovat. Takže to zřejmě budete muset řešit sama. No, nebudete to mít lehké, ale jste mladá a život je před Vámi. Netlačte na pilu.
Jo stále taky bydlí doma.
Njn netlačit na pilu. J bych nejradši měla všechno hned, což bohužel nejde. On je ten rozumnější, co počká až se našetří peníze, budem mít jistou práci, která nás neopustí a pak možná něco hledat.
Mě by mladej nejradši říkal zajdo, ale to jsem mu zatrhla ) a netušila jsem, že několika lidem dokáže "pobouřit" nebo "znejistit" slovo mladej
Ale mne to v žádném případě nepobouřilo, spíše to druhé. Nebyla jsem si jista o kom je řeč. To víte, patřím do té starší věkové skupiny, a také jsem tady spoustu let nežila. Takže mi některé výrazové nové zvyky unikly. Ale díky krkovičce za vysvětlení, hned se cítím mlaději.
Naši slavní poslanci ještě nestačili zrušit v Občanském zákoníku přechod užívacího práva bytu na osoby žijící se zemřelým déle než 1 rok ve společné domácnosti. Najděte si nějakého starého osamělého člověka bydlícího ve větším obecním bytě s regulovaným nájmem a nabídněte mu, že se o něj postaráte, když vás vezme do společné domácnosti. Je to zátěž, ale až takový uživatel společné domácnosti zemře, tak na vás přejde jeho užívací právo k bytu a máte vystaráno. Ale pospěšte si, dlouho už tato zákonná možnost nebude platit!
Nevím, jestli je to uspokojivé, ale co takhle pro začátek zkusit spolubydlení? Jo, sice tam člověk nemá třeba zas až takové soukromí, když se musí dělit o kuchyň a koupelnu, ale finančně to většinou vychází velice slušně. Šla bych do toho třeba na rok, během kterého bych se rozhodla, co dál...
Dobrý den,
píšete,že vás potěší jakýkoli názor takže já vám napíšu ten svůj S přítelem spolu bydlíme přes dva roky a z toho bněkolik měsíců ve svém domě. Bylo to tak,že jsme bydleli u mých rodičů v přístavku. Jedna velká místnost - chotba a wc. Do koupelny jsme chodili přes zahradu k rodičům. Měsíčně jsme přispívali na elektřinu ,vodu ,internet a td každý 2tis. Já chodila do práce už při škole taže bez příjmu jsem nikdy nebyla. Ted jsem maturovala ale už jsem delší dobu zaměstnaná na dobu neurčitou s pevným (i když docela malým) platem. Přítelje taktéž zaměstnaný a taktéž má smlouvu na neurčito což je tady u nás (Havlíčkobrodsko) docela úspěch. U rodičů to bylo docela fajn. Jen tam žila ještě taťkova maminka a ono 3 generace v jednom domě plus můj bratr nedělalo vždy dobrotu. K tomu jsme si pořídili 2 psy a když jsme dali alších 10tisíc za dalšího psa tak se můj táta naštval a dal nám na výběr,že čuba ráno už doma nebude nebo můžeme jít s ní.. Inu.. Šli jsme.. Stejně jsme už dlouho uvažovali.. Táta tedy do rána vychladl a dalo se s ním s rozumem mluvit.. Objel s námi několik nemovitostí a další jsme objeli sami. Do jednoho domu jsme se zamilovali. Když jsme tam vzali tátu málem brečel jak hrozné mu to připadalo ovšem my byli rozhodnutí a po pečlivém zvážení všech pro a proti jsme usoudili,že vzhledem k ceně je dům v top stavu. Vše jsme propočítali a vzali si hypotéku. Za 17 let budeme míti splaceno a dům bude náš. Celý dům s menším pozemkem nás vyšel na 770 000 jsme si vzali 150 na rekonstrukci. Záleží jak moc je člověk šikovný a co zvládne sám. Nám moc pomáhá můj táta a snažíme se dělat vše sami.. Teď jsme ve fázi kdy máme nová okna, nové topení, rozvody elektřiny a vody, komfortní koupelnu , ložnici a obývák 50m2. V domě je další místo na šatnu ,pracovnu a dětský pokoj což chceme letos ještě stihnout opravit. Finančně to zvládáme i když nic moc navíc nezbývá. Přítelův plat jde na hypotéku,elektřinu, internet a na jeho auto.. Můj plat jde na pejsky (cca 3tis.) , na naše jídlo , oblečení , boty, na moje auto a na pojistky (úrazovky nás obou). K tomu si oba platíme penzijní připojištění a vycházíme jakš takš.. Že by jsme nějak nevyšli s financemi se nám nestává. Ovšem nejsme zvyklí jezdit po dovolených a tak dále.. Fakt záleží na každém. Do podnájmu bychom také nikdy nešli! Prostě žij u rodičů a přispívej jim na bydlení a s přítelem si nejprve zkus žít. Ono něco jiného je vídat se o víkendu a něco jiného je žít spolu stále. Jeden z nás je nemocný nebo nemá náladu a ty se nemůžeš sebrat a odjet pryč. Třeba taky zjistíš,že si nemáte co říct ,když budete mít společný víkend. Třeba se neschodnete v barvě obýváku.. Jsou věci na které se dopředu nepřipravíš.. My to zvládli a jsme spolu ve svém domě šťastní a baví nás ho měnit k obrazu svému.. 3 psiska běhají po zahradě a my chceme mít co nejdříve opraveno ,abychom měli finance na cestu do Ameriky pro dalšího člena domáctnosti (a zase černého a chlupatého )
Tak hodně štěstí a kdyžtak napiš na mail.. Vanda D. ( www.canniger.com)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.