Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,koupila jsem pozemek, na kterém budu stavět RD.Dozvěděla jsem se,že obec plánuje přes tento můj pozemek vést obecní kanalizaci.Toto má pro mne výhody, ale i nevýhody.Můžete mi poradit co všechno bych měla vědět pro rozhodování, zda souhlasit s budováním kanalizace na mém pozemku, nebo ne.Moc děkuji za každou radu.
Doporučuji důkladně prostudovat zákon č.274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích. Počítejte například s tím, že u každého podzemního vedení je tzv. ochranné pásmo. Například pro kanalizace do průměru potrubí 500mm je to 1,5m na obě strany od osy potrubí. Zákon vyjmenovává činnosti, které nelze v ochranném pásmu provádět, a nebo je provádět jen s písemným souhlasem vlastníka vodovodu nebo kanalizace (terénní úpravy, výstavbu, ukládání materiálu, provádění zemních prací, výsadbu stromů...) Samozřejmostí je umožnění přístupu na Váš pozemek v případě oprav atd.
Děkuji všem za rady.Nevíte taky, zda tato stavba kanalizace nebude mít vliv na stabilitu plánovaného domku?Byť dodržíme předepsané ochanné pásmo?A zda můžu za toto věcné břemeno požadovat nějaké odškodnění?děkuji
Souhlas, že nepovolení by byl určitě přinejmenším první krok, protože jinak už se nebude s vlastníkem pak nikdo bavit.
Napsal bych jim nesouhlasím, ale jsem připraven o věci jednat, budou-li dohodnuty vyhovující podmínky.
Bohužel nevím, jestli na kanalizaci Vás mohou donutit.
Na elektriku určitě jo, ale na kanalizaci nevím.
To nelze říct bez znalosti konkrétního situace. Jestli víte přesně kudy kanalizace povede konzultujte to se statikem. Odškodnění za věcné břemeno požadovat můžete, ovšem s nějakou zajímavou sumou bych nepočítal. Je to na dohodě s VaKem který bude kanalizaci provozovat. Není vyjímkou částka kolem 1000,- Kč což je za trvalé věcné břemeno spíš výsměch.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.