Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik izolace a musím použít folii

Od: minon* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Mám pár dotazů na ty zkušené. Dost jsem toho tady pročetl, ale nejsem z toho moc chytrý, takže zakládám tuto otázku.

Chci zateplit strop půdy, pod kterou jsou obyvatelné místnosti.Půda je zastřešená klasickou křidlicí bez folie. Skladba stropu je 16cm íčka do nich hurdisky, spodek jen omítka, na hurdiskách cca 10-12 cm škvára a potom cca 5cm betonu s kuličkama polystyrenu. Před 10 rokama se na strop půdy položila 8cm vaty Rockwol a ta tam ještě je. plocha půdy 80m2

Otázky:

1.kolik izolace

2.jakou izolaci? je vnich rozdíl nebo stačí ta nejlevnější

3. musí se dávat folie a jaká a kam? (parotěsná,paropropustná, krycí,...)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

bude půda obyvatelná?

plánujete podkrovní místnosti?

olaf71*
hodnocení

0x

já myslím, že jak to máte, tak to stačí. ta vata by měla být uložena tak, aby nevznikaly tepelné mosty, takže lepší dvě vrstvy přes sebe. nerosí se Vám ta íčka v zimě?na stropě by byl vlhký pruh v místech překladu. folii se dává mezi záklop a izolaci.

hodnocení

0x

Dobrý den,

v zásadě se dává parotěsná folie pod izolace směrem k interieru, ale vzhledem k betonu by jsem to asi nehrotil. Paparopropustná , nebo take pojistná se dává pod křidlici, aby zabránila případnému zafoukaní sněhu na půdů a zároveň umožnovala odvod par do exterieru. Dozateplvat chcete z jakého důvodu? P5eh59va se V8m interier, plat9te moc za vytápění? Jak máte izolovane podlahy, stěny a jaké máte okna?

minon*
hodnocení

Děkuji za odpovědi.

nenapsal jsem, že dům je dvojgenerační a dole se také bydlí vrch je řešen nadstavbou, půda je na podkroví nízká.

okna máme na celém domě vyměněna 2 roky staré 6 komor.

půdu obývat neplánuji.

íčka se nerosí

stěny jsou izolované zatím jen od obou sousedů

zateplovat chci proto, abych ušetřil, říká se že nejvíce tepla uniká stropem a 8cm vaty co tam je se mi zdá málo

za parného léta je zam moc vedro odna situovaná na jih

horní patro je jen po průjezd, strešní okno je velux a šikmina zaizolovaní vatou

doplněno 09.08.11 15:51:

spodek zdi podřezány a zaizolovány ipou položen polystyrém 8cm

Kolik izolace a musím použít folii

hodnocení

0x

minone,

1) alespoň přidejte 20 cm

2) skelnou či čedičovou s lambdou 0,039 a méně! (méně je lépe)

3) podle konečné tloušky použité vaty ano-ne (poměr všech izolací v konstrukci strupu je 5:1 viz: cukrar.rajce.idnes.cz/...

OK?

minon*
hodnocení

milane děkuji za odpověď, která z těch dvou vat nebude chutnat kunám a myším. aby si v ní nedělali pelíšky? (skelná čedičová)

ještě k té folii, pokud na strop a tu starou vatu položím vaty 2x 10cm do kříže, tak už bych tam žádnou folii nedával a jestli ano tak kam a jakou? děkuji za odpověď patrik

olaf71*

celkem 28 cm.vaty + beton s polyst. granulátem bude největší izolace o které jsem zatím slyšel

minon*
hodnocení

*smich*

a o to mi celou dobu jde... ;):) pořádně zaizolovat barák...

olaf71*

tak jestli šlo o to pořádně, tak to se nemusíš ptát a za všechny prachy co můžeš kup izolaci a naper jí tam. existujíj jisté výpočty a to co tam bude navíc,je zbytečné platit.

olafe, to je chyba že jste neviděl takovou izolaci.
Zkusíte mi někdo spočítat tepelný odpor nějaké vaty 8cm(8cm vaty Rockwol) + 20 cm vaty s lambdou 0,039. + 10-12 cm škvára a potom cca 5cm betonu s kuličkama polystyren...
můj výpočet je asi mizerný..

jabraka*
hodnocení

0x

Už ten zásyp na hurdiskách je poměrně dobrá izolace.Pokud je na tom ještě 10 cm vaty,spokojil bych se s tím a další peníze bych do zateplení stropu nevrážel.Kdyby se podařilo sehnat levný polystyren,tak bych položil 5 cm ještě na tu vatu.Parozábrana tady není nutná,studený povrch na kondenzaci vlhkosti se tu nevyskytuje.

JABRAKA

minon*
hodnocení

tak teď jsem docela zmaten. jedem mi napíše dej tam 20cm a druhý nedávej nic, :) je pravda že ta škvára a ten polyst.vbetonu něco izoluje, ale zdá se mi to málo a je to přecejenom strop. zal bych tam aspoň 10 vaty, ale pokud by to co tam mám mělo stačit tak hych poníze použil rači na zateplení přední a zadní fasády.

přední strana byráku je na jižní stranu a je 45cm z plných cihel. kolik polyst. se tam má dát?

mimoni, začneme počítat,

hurdiska není izolant

škvára má jakou tepelnou hodnotu při tloušce 10cm? mizernou.

5 cm betonu s kuličkami je opět nic neříkající, takže mizerná izolace. Zkuste doplnit jakou máte mazaninu, hodnota od 300 do 900Kg na kubík, podle toho se spočítá odpor,

přidám vatu 8 cm o které píšete, že jí vyrobila firma Rocwool, ale již nepíšete jakou, aby se dala určit hodnota.

Takže považuji hodnoty součastné izolace minimální tak 2,1-2,3. k tomu 2x 10 cm = R5 + 2,5zaokrouhleně stará izolace= R 7,5

Pokud se to z¨dá někomu hodně, jeto jeho věc. S výhledem na zvyšování energií je třeba od R8-10

je to na každém jak se rozhodne.

4x 10cm s lambdou 0,036 cukrar.rajce.idnes.cz/...

doplněno 10.08.11 14:51:

mimoni, POZOR, to nejsou relevantní výpočty, páč nevím co a jaký materiál tam máte!

jen odhaduji z malé zkušenosti...

doplněno 10.08.11 18:02:

Patriku, proč píšete velkým písmem?

Děkuji

minon*
hodnocení

TAK TÍM JE TO DENÉ 2x 10 CM VATY A BEZ FOLIE... TO JE KONEČNÁ VARIANTA.

MILANE DĚKUJI ZA VÝPOČTY A RADY... PATRIK

doplněno 10.08.11 14:53:

ROZUMÍM, ALE MĚ TO STAČÍ ABYCH SE PRO NĚCO ROZHODL. PŘIPADALO MI TO MÁLO TO CO JSEM TAM DO TEĎ MĚL.

frantisekpetru*

Pan Milan už Vám defacto odpověděl, takže já jen přihodím svou zkušenost.
Cca před rokem a půl jsem realizoval výměnu oken a zateplení půdy přes program zelená úsporám.
Jelikož pouhou výměnou oken se dosáhlo úspory pouze kolem 16% (minimum bylo dosažení 20%), bylo potřeba přidat nějaké další opatření, volba padla právě na strop. Skladbu stropu mám odspodu - omítka, hurdis 8cm, škvára 9cm, beton 5cm. Tep. odpor takové skladby byl někde kolem R=0,8.
Zateplení se provedlo foukanou izolací o síle 30cm, celková úspora najednou vyskočila na ca 32% (tudíž samotný strop dalších 16% k původním 16%) a hodnota tep. odporu stropu se zvýšila na hodnoty kolem R=8, tudíž 10x vyšší oproti původnímu stavu.
Takže na izolaci stropu nešetřete, je to jeden z nejjednodušších a tudíž i nejlevnějších způsobů zateplení (v případě nepochozí půdy), stačí jen položit izolaci a hotovo, žádné lepení, kotvení, žádné další vrstvy.

olaf71*

na tohle by Ti nejlíp odpověděl stavař, který spočítá podle použitého materiálu tepelný odpor a pak je potřeba vycházet z minima. měl jsem v projektu jasně napsáno,kolik čeho mám dát a rozepsané tepelné odpory. zateploval jsem střechu mezi trámy a dával jsem dvě osmičky a jednu pětku vaty Rockwool, tak z toho vycházím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]