Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěné brikety ve zplynovacím kotli

Od: forpsi* odpovědí: 1 změna:

Přeji dobrý den a prosím o radu, JAK topit ve zplynovacím kotli pilinovými briketami.

S kotlem už jsem se celkem naučila topit, i když to pár sezon trvalo. Teď, když už to vcelku zvládám, nastal problém se dřevem, které je čím dál dražší. Nemám vlastní les, na řezání, štípání, dovoz a složení dřeva si musím vždy někoho sehnat a tak se mi v letošním roce sešlo dřevo za 1350 kč za kubík (tvrdé, štípané na 50 cm) a to ještě letošní, takže ne-suché. V loňském roce jsem proto zkusila koupit pár balíků briket, abych zjistila o čem to vlastně je. Už jsem přečetla spoustu diskuzí o různých způsobech topení, ale nejsem z toho vůbec moudrá. Proto bych chtěla poprosit někoho, kde už má určité zkušenosti, jak s briketami topit v takovém kotli a je-li vhodné při topení prokládat brikety ještě suchým dřevem (jedna z rad), nebo jen střídat pro den/noc různé druhy briket a tak.

Brikety by se mi líbily proto, že jsou vždy suché, kdykoli je koupím ( na rozdíl od dřeva) a také jak se mi sejdou penízky.

Na Poradnu se obracím proto, že jsem zde před pár lety našla velmi šikovného a trpělivého pána, který mi dokázal poradit jak na kotel a ušetřil mi hodně trápení. Snad se zadaří i tentokrát.

Předem děkuji všem, kdo mi budou ochotni poradit bez složitých fyzikálních vzorečků, kterým stejně nebudu rozumět.

Všechny vás zdraví forpsi*pusa*

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Odpověď je velmi jednoduchá - úplně stejně jako dřevem. Brikety totiž nejsou nic jiného, než tlakem spojené piliny, hobliny a pod. Navíc máte jistotu, že to bude suché, pokud je totiž vstupní materiál vlhčí než cca12%, tak se briketa nedá slisovat - přesněji řečeno rozpadá se už na ústí lisu.

Ekonomicky zajímavější než dřevěné jsou brikety z řepky - té je díky ekoteroristům čím dál víc, ze zrna se lisuje bionafta a sláma se zpracovává na brikety. Většina výrobců vám prodá (někdy i dá) na odzkoušení, u některých kotlů je nutné přikládat po menších dávkách ( to se však týká hlavně klasických kotlů). Brikety se dělají také ze slámy, sena, makoviny a pod, dá se říct, že je to perspektivní palivo. Jde však i o to, že lepší bývá brát palivo přímo u výrobců, obchodníci si přimáznou mnohdy poměrně dost!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]