Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímalo by mne, jestli se štuk filcuje se suchým či mokrým hladítkem?
Natáhl jsem štuk na zeď, nechal trochu zavadnout a poté na doporučení jsem ho chtěl stočit mokrým filcovým hladítke. Jenže štuk se mi akorát opět rozmočil a defakto se smyl, protože jsem natáhl slaboučkou vrstvu. Mám teď místy nerovnosti, tak to nechávám pořádně vyschnout a chtěl bych to vyrovnat novou tenkou vrstvou a tentokrát správě zafilcovat. má být hladítko suché, či jen vlhké, nebo úplně mokré?
Podle svého vzoru - kamaráda štukatéra - namáčím pouze roh či kratší hranu filcáku (nebo molitaňáku), kterou zajíždím jako první do neroztočeného štuku, sušší část pak dohlazuje navlhčený štuk. Lépe bohužel popsat neumím, nejsem štukatér...
Takto mi to bohatě stačí, děkuji... Je lepší pro amatéra filcové nebo molitanové hladítko a je nějaký fígl, jak poznat, že je čas na filcování, že není štuk ještě příliš mokrý, či naopak moc suchý?
Nejde o to, jestli jste amatér nebo profík! Na klasický štuk je lepší klasický filcák, naše firma používá převážně Keraštuk, ten se lépe roztáčí molitaňákem nebo tvrdým molitanem - to je již zmíněný ruben - každému profíkovi vyhovuje jiná tvrdost hladítka. Přesný technologický postup u klasického štuku neznám, jak jsem již psal, nepoužíváme ho, myslím, že s ním nejde dosáhnout podobné finální jemnosti jako u Keraštuku.
U Keraštuku je dobré natáhnout první vrstvu a nechat ji dost zaschnout. Tato první vrstva třeba na nahozené omítce zabrání drolení omítky při následném točení štuku, je jaksi "na ucpání děr". Druhá vrstva už má mít tloušťku cca 1 až 2mm, je dobré si s povrchem trošku pohrát, ušetříme si následnou namáhavější práci s roztáčením.
Fígl, jak poznat, je. Ovšem po netu těžko vysvětlit. Zkušený štukatér odhadne podle barvy, méně zkušený podle "ošahání". Dobrý štukatér by Vás zaučil během půl dne, sám byste získal grif na odhad vlhkosti. Pokud začnete točit mokrý štuk, akorát ho "roz..dáte". Přeschlý štuk musíte zbytečně máčet, je to dřina a ani výsledná kvalita není "to pravé ořechové". Pokud budete v časové tísni, naopak lze mokrý štuk roztočit bez ohledu na optický výsledek, sice si tím namočíte hladítko (je dobré mít náhradní), ale štuk pak vysychá rychleji a dříve je připraven na závěrečné finální točení.
Po zaschnutí výsledné vrstvy je dobré ji ještě stočit suchým měkkým molitanem, odrolí se písková frakce a zeď je daleko hladší a jemnější. Profíci místo toho vezmou suchý smeták a stropy a zdi zametou. Ovšem, zase to musí být ve správnou chvíli, nezaschlý štu byste poškrábal, přeschlý už je tak na brusnou mřížku na SDK.
Moje rady se týkají Keraštuku, a více moudrostí ze mne asi už nedostanete, štukování mne živí pouze výjimečně!
zacatecniku
kazdy ma svuj postup, ale nejdulezitejsi je jak rychle ti stuk schne, pokud zacnes pozde nebo moc brzo vzdy bude problem a vysledek nebude 100%. Dale pokud ti diky savemu podkladu rozdilne schne stuk, tak take problem.
Stuku by melo prijit cca 3mm, ted ti pravdepodobne bude dalsi vrstva rychleji schnout.
Ja pouzivam bili filc a namacim cele hladitko a prebytek otru o kybl, tak jak potrebuji.
Dle me je ta prava doba na filcovani, kdyz prstem udelas dulek, ale dlani ne, hlavne se nesmi stuk pri testu prstem tahnout, pak dojde k setreni stuku a kdyz stuk preschne vyfilcujes zrnitost.
Dalsi veci je, ze dalsi vrstva ti dokonale neprilne k sice cerstvemu, ale jiz zaschlemu stuku. Ne ze by to spadlo, ale pri penetrovanim pred naslednym malovanim muze dojit diky krehkosti k prasknuti a odloupnuti (to jen v tom nejhorsim pripade)
Pokud ti nevadi hladke steny lze to elegantne vyresit sterkou a nerez hladitkem, ktera prijde na tebou nepovedeny stuk.
Chci si tam ty štuky udělat, mám je i na stropě a ostatních zdech v místnosti, jedná se jen o jednu a půl zdi po renovaci, tak to vyrovnám tou druhou vrstvou a budu doufat, že mi to po penetraci a malbě nespadne... Jednou se to musím naučit...
Poslouchejte zdejší dobré rady a děkujte za ně. Když jsem u nás v paneláku strhával tapety (nalepené přímo na panely) a stěny štukoval, šel jsem na to pouze metodou pokusu a ohromné spousty omylů. Takže dodnes cítím svůj vztek při rozmazávání příliš vlhkého štuku a naopak cítím ty proudy potu a bolest v rukách, když jsem se snažil filcem vyrovnat štuk příliš vyschlý. A dodnes vidím svou ženu - vystudovanou výtvarnici, jak v zoufalství trpělivě nanáší a ihned modeluje štuk doslova po centimetrech pomocí špachtliček pro keramiku a molitanové houbičky. Ty "její" stěny dodnes vypadají nejlépe, ale takový postup bych vám věru nedoporučoval.
osobne natahuji plechovym hladitkem ne plastovym a natahuji dve slabsi vrstvy ale pokud je zed dost vyschla tak je lepsi ji preden namocit vetsinou pri dvouch vrstvach se necha skok a o dset cisel druhy kvuli napojeni na sebe aby vam to neudelalo hrb filcujte radeji filcem nez molitanem ten je na finalovku a objede veskere boule a nerovnost filc muzete namacet lehce po celem a muzete vzdy otrit o hranu kyble a filcovat jestli se vam to bude smejvat nebo rozpatlavat tak nechat chviku na zavadnuti
Na úpravu štukových omítek používáme již nějaký rok hladítko s rubenem není to molitan ,ale studená pěna a vlhkost je dle situace na stěně těžko radit od pc je tam víc aspektů musíte tahat dvě vrstvy jedna dřevěným hoblem přejet jemně škrabákem a druhou novodurem poté je potřeba vychytat okamžik zasychání a provést povrchovou úpravu
Zdravím Vás a zkusím jako amatér poradit. Koupili jsme starou chalupu, peněz moc nebylo a rozhodl jsem se většinu prací udělat sám, a většinu z nich jsem v živodě nedělal ani neviděl jak se to dělá. Známý zedník mi řekl: já používám nerezový natahovák, ty zkus plastový a uvidíš, když to budeš hodně kazit, tak zavolej a poradím. Rozdělal jsem si štuk, natáhl na stěnu, co nejvíc se ho snažil srovnat, nechal zavadnout a filcákem ( vlhkým) zatočil. První kousek nic moc, druhý lepší a ten třetí už paráda.
Pokud je štuk moc vlhký, hladítkem se strhne, pokud je moc přeschlý, člověk se nadře jako kůň. Ideální podle mě je, když se pod prsty po přejetí neboří a při zatlačení prstem udělá mírný důlek. A jedna rada k nezaplacení: pokud je podklad hodně savý a ze štuku tahá vodu tak, že příliš rychle vysychá, stačí zeď před natažením štuku navhlčit třeba štětkou nebo válečkem. Funguje to, a pokud je člověk trochu pomalejší ( bolavá záda apod.) v pohodě se to stíhá a nepřeschne. Hodně štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.