Nejste přihlášen/a.
Nekde jsem slysel (presneji v instruktaznim videu Rigipsu
mig, ano v Rigipsu to tak je, ale u Knaufu nikoliv
Vysvětlení ..UD je pevně připevněno ke stěně. Strop je zavěšen, dilatačně se pohybuje. Pokud se pevně spojí strop a stěna, jak může dilatovat?
ulička 2x15 metrů nebude problém, místnos 6x5 může být problém.
Proto nešroubuji a není vždy nutné dávat UD..
Děkuji za odpověď, myslel jsem si to. Ještě bych měl jeden dotaz, který se týka roztečí CD profilů. Mám rozteč CD profilů 50cm, ale jak je to s CD profilama u stěny?
stěna |-CD-CD-...-CD-| stěna
Mezi stěnou a prvním CD je mezera 50cm tzn, že u těch 50cm mezi stěnou a prvním CD profilem nebude sadrokartón nic držet... To je normální (moc se mi to nezdá) nebo mám mezi stěnu a 1. CD profil dát pro jistotu ještě jeden?
Ano, určitě na kraje ještě CD, maximálně 10cm od stěny. U delších CD je vhodné zasunout /podélně) do UD, na kratší stěně není třeba UD osazovat.
hop: OK. Jsem jenom zvedavej jak to budu u steny CD sroubovat k uchytum na stropu (sroubovak do 10cm nestrcim, jedine snad nejaky "zárohak")... Nebo staci CD zasunout (bez sroubovani) cca 2cm podelne do UD jak pises?
1. v obrázku máte přehozené barevné označení CD a UD
2. CD se většinou dávají mezi delší stěny, aby tedy byly kratší, kvůli průvěsu
3. stropní závěsy se nedávají ke stěnám ale na střed větších místností, u stěn je CD drženo pomocí UD, závěs je zbytečný
4. Cd staci podelne zasunou do UD, stací cca 1cm, aby se neprohýbalo, vznikne více místa na přišroubování SDK k tomuto CD. CD by nemělo být do UD zaraženo "na doraz", ztrácelo by smysl - to byste to mohl přišroubovat rovnou do toho UD...
1. pravda na obrazku je to prehozene, ale bylo to mysleno spravne.
2. Rekneme, ze mam mistnost dle obrazku ulozobrazek.cz/... vse uz mam prisroubovane (proste takto hotove). Co mam tedy dodelat kdyz prvni CD zaves je pul metru od steny (na kazde strane)? Staci do UD vlozit CD profil jak pisete (1cm dovnitr) nebo mam navrtat dalsi zavesy pro dalsi CD profil cca 10cm od steny?
Dekuji
Rastry se většinou dělají trošku jinak, zavěšovat každé CD je trošku zbytečné a pracné, na pevnost ale Vaše řešení nebude horší.
Do Vašeho rastru už stačí vložit ty dvě koncová CD a k nim pak šroubovat SDK.
Dekuji za odpoved. Delal jsem to podle toho co jsem videl na videu Rigipsu... Potreboval jsem strop snizit jenom o nejakych 5-8cm (je to v panelaku, tedy podle toho jak jsou panely krive). Na druhou stranu, ze by cely strop udrzely jenom tri zavesy? Vetsinou jsem pri vrtani trefil dutinu a tam te masy betonu moc nebylo (nekde treba jenom pul centimetru). Kazdopadne vlozim podelne do UDcek CD profil a bude to. Diky.
Čerpám vždy ze své osobní zkušenosti, možná mnohdy pouze moji osobní, ale mohu potvrdit, že je to zkušenost dobrá - a osvědčená . SDK jsem dával do mnoha místností, ať malých či velkých( 35 m2), po obvodě stěn jsem přišrouboval "U" profil ( 3 x 3 cm) nevím jak se přesně jmenuje,do kterého jsem vsunul dřevěné latě, které jsem si rám řezal z domácích suchých prken (síla asi 3 cm, prostě ty latě tam musí jít akorát)), důležité ale je, že SDK m u s í t e přišroubovat vždy jen do latí, latě měly šířku cca 4-5 cm. Nemá to chybu, nic nepraská, pracovat si to může jak chce, neboť latě jsou v profilu pouze volně. Chce to jen pracovat s přesnou dlouhou vodováhou a mít dobrej vágris.
A co to udělá, pokud začnou pracovat latě? Vysycháním, zvlhnutím, pokud nejsou ideálně rovné...
Dobrá otázka - vlhké latě nedávám, hrbolaté také ne, ale co jsem neřekl je délka latí, pochopitelně jsem nedával vždy celou lať na celou délky stěny, stačí lať např. 30 cm dávat tam, kde budou vruty, dělal jsem to tak, jak jsem potřeboval, zároveň na prknech taky ušetříte. Řezaná prkna většinou hrbolatá nejsou, pokud ano, vemu jiné..., malinká nerovnost nevadí. Pokud by trochu vlhké prkno chtělo pracovat tak toho moc nenapracuje, pokud ano, má v profilu "U" právě tu vůli, vím o čem mluvím, dával jsem sádroš i na krokve na půdě - poradil jsem si, nic neprasklo jen proto, že sádroš nesmí být napevno a musí být kvalitně připevněn. Překvapím i tím, že nemám nikde ani jednu tu pásku na spojích SDK. Ale můj postup nikomu neradím, já jsem si s tím prostě na dvou barákách hrál, nikdo mne nehodil ani nekontrolovat, ani nekritizoval , používal jsem vždy Uniflot, takže asi tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.