Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskání styku strop-stěna

Od: honza333® odpovědí: 5 změna:

V 2.NP máme zdi a příčky z porobetonu, strop je trámový, zespodu prkenný záklop, rákos a omítka. Před pár lety jsem vystavěl jednu příčku mix dutá cihla / porobeton a druhou (na druhé straně domu) ze sádrokartonu. Přišla zima a prasknul styk (roh) mezi stropem a novou příčkou - jak u té zděné, tak u té z SDK. A objevila se škvíra, v případě té zděné příčky větší než 1cm, u SDK o něco menší. Škvíra je největší cca v únoru, pak se zase zmenšuje, až zůstane jen prasklina a v zimě se to zase zhorší. Takto se to cyklicky opakuje. Největší škvíra je nejdále od původní zdi místnosti. Čím to je a co s tím? Zvláštní mi připadá, že to nepraská u starých příček.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Spáru vyškrábej co nejvíc do hloubky a vysaj luxem.Pak ji zastřikni montážní PUR pěnou.Po zatvrdnutí pěnu seřízni,do hloubky 1 cm vyřízni a nařezané proužky polystyrenu vlep pomocí akryl tmelu dovnitř.Povrch srovnej zase akrylem.Po zaschnutí můžeš vymalovat,už ti to praskat nebude.

JABRAKA

hodnocení

A provést bych to měl patrně v době, kdy je prasklina největší, je to tak?

technikjirik*
hodnocení

0x

Skoro by se mohlo zdát, že to má něco společného s tepelnou roztažností materiálů. I když se to nedá takto říct určitě. Je prostor nad stropem vytápěný? Není vyšší vlhkost v baráku? Když už takto pozorujete i roční obdí, je možné že se jedná o zatížení střechy sněhem a takto zatížená střecha pak tlačí pomocí stolice na trámy které se pak prohýbají a tím dochází ke zvednutí v jiných místech. Jako když se ohýbá prut opřený o tři podpory.

Pokud se prasklina tak moc otvírá a zavírá, nejsem si jistý zda pomůže vytmelení pružným způsobem, zvlášt když je to víc jak 1cm. Pokud se opravdu jedná o sezonní zatížení sněhem, pak bych doporučil vyztužení v místě tesařské stolice. Pokud tam ovšem je. Je tu moc málo informací, pro hledání konkrétního řešení

hodnocení

Ten sníh je každopádně zajímavá myšlenka, která mne nenapadla, já to spíš viděl v té tepelné roztažnosti. Prostor nad stropem je nevytápěná neizolovaná půda, vlhkost v baráku je možná vyšší (starý neizolovaný dům), ale neplesnivíme, takže hrůza to nebude.

Toho sněhu ale na střeše moc nebývá. Krytina je eternitová šablona, izolace není, takže sněhu tam moc nikdy dlouho nevydrží.

Ale pořád mi nejde do hlavy, proč u těch původních příček to nepraská, přičemž pružné navázání tam není.

ann*

Na těch původních, ikdyž třeba nejsou nosné, to asi leželo "těsněji" než na těch ke stropu "jen tak" nově přistavěných?! Rozhodně bych zkusila si v zimě, při větší mezeře :), a tím "pohrát" a vyzpravit, dá se říct na "zkoušku" a v případě, že to nepomůže se pustila do "větší akce"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]