Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ráda bych se s Vámi poradila v otázce bydlení. Bydlíme s přítelem v pronájmu a platíme 9000,- měsíčně. Takto tam bydlíme už rok a půl a už se nám opravdu nechce platit někomu do kapsy a tak chceme vlastní bydlení. Otázkou je, co je pro nás nejlepší...Jsme mladí lidé bez zajištění, nemáme pozemek ani žádné počáteční peníze. Financovat proto budeme muset hypotékou. Rozhodně chceme baráček a ne byt. Dle našich příjmů by jsme mohly dostat až 1800 000,-. V lokalitě ve které bydlíme se starší baráčky pohybují cca 1 500 000 až 1 800 000,- . Myslíte, že je spíš vhodné koupit starší barák a pomalu ho rekonstruovat, nebo stavbu na klíč(tam si myslím, že máme málo peněz vzhledem k tomu, že nemáme pozemek) nebo jiné řešení? Popřípadně máte nějaké kontakt na firmy se kterými máte dobré zkušenosti a v našem případě by to pro nás bylo reálné? Hlavní problém u baráku na klíč je, že si nemůžeme dovolit platit nájem a zároveň už splácet barák...Díky za rady a hezký den
Já bych koupil dům, ve kterém se dá bydlet a pomalu ho přizpůsoboval k obrazu svému, ale počítejte s tím, že ve výsledku to bude pravděpodobně stát víc, než dům na klíč a budete muset udělat spoustu kompromisů - nezačínáte na zelené louce. Navíc už jsme tady probírali jak se vyrovnat s nemovitostí při rozchodu s přítelem. Nic netrvá věčně - kdo bude platit hypotéku, když se rozejdete?
Díky za radu. Určitě je to dobrá připomínka, rozchod samozřejmě neplánuju, ale člověk opravdu neví co se kdy může stát. A nevíte zda to jde nějak pojistit, když bychom si dali vyřizovat hypotéku, aby to bylo napsané na nás oba a splácet jsme byli povini oba i když budeme jako druh a družka a ne manželé v případě, že by se cokoliv stalo?
Výhoda je také v tom, že dům bude ihned celý váš a můžete jej celý zastavit i s pozemkem. Pokud stavíte novostavbu, musíte financovat v etapách tak, jak se dům dokončuje, stoupá jeho hodnota a banka postupně uvolňuje peníze. Navíc v případě, že nemáte vůbec žádné peníze, je problém ufinancovat první etapu, pokud nevlastníte jinou nemovitost k zástavě (tedy ani pozemek, na kterém hodláte stavět).
Abych to ještě upřesnil, takto to lze provést i u novostavby, ale s podmínkou, že ji postaví na své náklady stavební firma a vám ji prodá jako hotovou.
Samozřejmě že to jde, ale to budete řešit, až dojde k "lámání chleba" - tedy až/jestli budete uzavírat hypoteční smlouvu. Jenom následně budete mít komplikované to, co dělat s inkriminovanou nemovitostí - měli byste současně uzavřít něco jako "předsvatební smlouvu", i když se v dohledné době nehodláte vzít. Vlastně to bude zajímavý test vašeho vztahu - třeba nebuete ani muset řešit bydlení a ztroskotáte už na tomhle.
Hezký den.
Podle mého to znamená, že na dům nemáte. Strašně se zadlužíte a budete se trápit.
Sežeňte si radši 3+1 byt, aby byl v dosahu bez auta doktor, školka a škola, pokud možno i střední.
Tedy ne, že bych ryl, ale ta finanční částka, co by dali za ten byt, bude +/- stejná, takže tudy cestu nevidím. Ale mohu se mýlit.
Díky za rady, ještě mě napadlo koupit nějakou chatu či chalupu na pozemku...Tím by jsme měli zajištěné bydlení na pár let dopředu a zároveň pozemek. A za pár let třeba chatu přestavět či zbourat a postavit barák. Ale nevím jak je to v případě, že chata není určena pro trvalé bydlení...Díky
Tam kde bydlím ted v roce 2007 se koupilo nejvíce chat a všichni předělávaj na bydlení.Pokud se jedná o trvalé bydlište se dá zjistit.Já bydlím v chate a to celoročně a mám trvalé bydlení a popeláří také jezdí,ale zatím poštu mám u rodičů,i když už zařizujeme si schránky .Jsme chatová osada a přes zimu nás tu bydlí asi 10 a jsou to mladí lidi,kteří pomalu opravují a zvelebují,ale není lehké najít místo,aby vyhovovalo a bylo co nejblíže k městu.
Řeknu osobní názor. Je jednoznačný - a jsem si zcela vědom, že někdo má opačný.
Dům, natož bydlení na chatě, je výborné, ale spíš až pro lidi ve středním věku, který už celkem nic nechtějí podnikat, chtějí svůj klid, mají víc času a baví je rochat se v zahrádce.
Pro mladý je lepší mít kde přespat s internetovým připojením a vanou, blízko všechno bez auta. Hlavně pokud možno bez práce. Je přece tolik jiných věcí, co se dají dělat. Přes tejden musí mladej člověk makat, aby se chytil v práci; až bude mít pocit, že už si svý vypil, tak si pořídí potomstvo a věnuje se potomstvu. Hezkých víkendů v roce není tolik, abych je ztrácel sekáním trávy.
(Zkušeností nemám moc, ale jsou vlastní. Postavili jsme novej barák na klíč za Prahou, když jsme to dodělali, zjistil jsem, že to nechci a že mi vadí dluhy víc, než bych si myslel. Po třech letech po kolaudaci jsme to prodali a šli jsme do bytu, jsme skoro bez dluhů a zatím spokojený. Nemusíme škudlit, přes tejden makám a o víkendech jezdíme po výletech).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.