Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příčky v paneláku

Od: daniela* odpovědí: 6 změna:

Mám dotaz.Budu rekonstruovat byt v paneláku,kde jsou nosné zdi panel a veškeré příčky konstrukce z hranolů a natlučené nějaké desky asi dřevotříska/r.1968/.Bez problémů se dá šroubovat do zdí.Chci aby to trochu vypadalo.Někdo říká dát sádrokarton,zedník zase říkal,že se dá lepidlo na to perlinka a jemný štuk a zdi budou super.Nějak tomu moc nevěřím.Má někdo zkušenosti se štukem takto provedeném?Je to reálné?Díky moc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Danielko.

Podobné rekonstrukce jsem před časem dělal dost často.Nakonec i ve svém vlastním bytě.Prohlašuji zcela objektivně,že dávat na dřevotřískovou desku(panel)ještě o třídu horší materiál(sádrokarton)je opravdu nesmysl.Dokonce bych řekl,že kvalitní úpravu stěn zvládnete i sami,nepotřebujete zedníka.Dokonce ani není potřeba perlinka.Jen je třeba odstranit ze stěny vše,co se odlupuje a ze spár mezi panely také.Spáry se zatmelí akryltmelem a oprýskaný panel vyspraví stavebním flexilepidlem.Použije li se široké hladítko,pohodlně se stěna vyrovná.Konečnou úpravu provádím finální stěrkou.Po skončení a vyschnutí stěrky se stěna lehce přebrousí brusnou mřížkou a nikdo ji od sádrokartonu nerozezná.

JABRAKA

Příčky v paneláku

hansschuman*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Pokud uvažujete o rekonstrukci, rozhodně bych tytyo staré papundeklové příčky nenechával.

Nikdy nevíte co se v nich skrývá (plísně apod.)

Navíc jejich zvuková nepropustnost je nevalná.

Pokud chcete mít jistotu rovného a pevného podkladu, který navíc bude zvukově odizolovaný a bude bez skrytých vnitřních vad, doporučuji SDK.

Sádro-kartonové desky se montují na konstrukci z pozinkovaných profilů nebo na dřevěný rám.

Do vzniklé dutiny se instaluje elektroinstalace, vodovodní potrubí apod. a protihluková izolace.

Při dodržení základních montážních postupů záskáte příčku, která svými vlastnostmi překoná zdi cihelné a to už vůbec nemluvím o původní "papíro-dřevěné " příčce.

S pozdravem

Hans S.

doplněno 07.08.11 17:19:

*získáte

midas
hodnocení

0x

jsem zedník takovýto postup že se natáhne perlinka a na to štuk je běžný sám jsem tenhle postup volil v mnoha bytech a když se to udělá pořádně tak je to super :) zakazníci byly spokojeni :) sádrokarton je přesnější ale zase když se to neudělá kvalitně např: nevybrousí tmel ve spárách dostatečně tak pak tam jsou hrbolky atp. , pak to jde po vymalování všechno vidět zkrátka pokud ten člověk to udělá profesionálně tak je v podstatě úplně jedno co si zvolíte to záleží na vás obojí je realne

hansschuman*

Spoustě zedníkům je ale zjevně jedno, co původní příčka obsahuje.

Před tímto řešením doporučuji alespoň sondu, jak si na tom reálně příčka stojí a nespoléhat se jen na pocit.

Vykružovací vrták a vrtačku má dnes snad každý, tak že ujistit se o skladbě a stavu příčky je více než snadné.

Lepší než za rok po "rekonstrukci" bourat příčky znovu kvůli uzavřené vlhkosti-plísni apod.

Když už rekonstrukce, tak pořádně a nej tak, aby to bylo "pěkné".

Hans S.

doplněno 07.08.11 17:47:

Udělat se dá cokoliv, ale tak, aby to za něco stálo a vydrželo to, to už je otázka jiná.

daniela*
hodnocení

Díky za radu a hlavně ověřenou zkušenost.Teď ještě musím v Praze sehnat zedníka,který se do toho pustí.Totiž ten,co mě to poradil je už důchodce a už by to nezvládl.Pokud se někdo ozve na soukromou poštu budu ráda.

pt®
hodnocení

0x

"daniela", vše je o penězích. Sádrokarton a nynější příčky, jsou háklivé na vodu, myslím pokud Vás někdo vytopí. V tom případě bych volila Ytong. Jinak u syna v paneláku jsou také původní dřevotřískové příčky, které se chystají začistit perlinkou v lepidle a vyštukovat. Je to podle mně nejlevnější varianta, u které je pěkný výsledek. Je to můj názor. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]