Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se informovat jsme v podnájmu v RD samostatný vchod 2+1,bydlení krásné nově udělané půdní vestavba,ale chci se zeptat při kolika stupních má majitel povinnost topit jelikož obsluhuje kotel jen on my k němu nemáme přístup a topení je ústřední,přes den zatím netopí vůbec a dnes tu jsou jen 2 stupně venku a doma je to už znát a večer kolem 17-18hod zatopí,ale do rána okolo 4 to vyhasne a je opět zima.Hledal jsem už jinde,ale nenašel jsem odpověd,jen doporučené teploty místností,děkuji za radu a popřípadě jestli je někde ze zákona napsána povinnost při kolika stupních musí topit abych si s majitelem promluvil a mohl ho na to odkázat,děkuji
Otopné období začíná 1. září a končí 31. května následujícího roku.
Dodávka tepelné energie se zahájí v otopném období, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 °C ve 2 dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 °C pro následující den.
Vytápění bytů a nebytových prostor v bytových a nebytových budovách
se omezí nebo přeruší v otopném období tehdy, jestliže průměrná denní
teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě vystoupí
nad +13 st. C ve 2 dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí
nelze očekávat pokles této teploty pro následující den. Omezení
vytápění se provádí tak, aby byly dodrženy požadavky jejich tep-lotního
útlumu zajišťujícího tepelnou stabilitu místnosti. Při následném
poklesu průměrné denní teploty venkovního vzduchu pod +13 st. C se
vytápění obnoví.
Další viz.vyhláška č.194/2007Sb.
Přesně tuhle situaci jsem zažila v jednom podnájmu, majitelka pouštěla kotel až odpoledne a vypínala v noci, takže další dopoledne jsme měli v bytě 17 stupňů. Předpokládala, že jsme v práci, a tak nám to nevadí.Když jsem ležela doma nemocná, tak mi byla pochopitelně zima. Tyto záležitosti se musí řešit dohodou, já tenkrát za ní zašla, řekla jsem jí, že je nám zima (je zvykem mít v bytě a 20 stupňů), a protože jsme byli dobří nájemníci, začala pouštět kotel víc. Jinak je možnost si koupit přímotop a přitápět si, ale to zaplatíte samozřejmě víc za elektřínu.
Pokuste se s majitelem budovy dohodnout, aby topil podle vyhláčky ( v obytné místnosti min. 20 st.C) a když by nebyl přístupný dohodě, tak mu podle okolností můžete sdělit, že nedodržení této vyhlášky je přestupkem podle zákona č. 406/2000 Sb. :
Přestupek páchá, když
j) jako vlastník budovy se neřídí pravidly pro vytápění nebo chlazení anebo dodávku teplé vody podle § 6a odst. 11,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.