Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvětrání koupelny

Od: zuhud® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

Mám koupelnu v cihlovém bytě, kde se mi neustále drží vlhkost nad 60%. Takže mi koupelna plesniví, zejména na stěnách kolem vany. Je tu sice větrací okénko, ale je v závětří a moc to nepomáhá. Uvažuji dát ještě do koupelny větráček, který by vlhkost odsál do společné šachty.

Poradíte jak na to, a na co si dávat pozor? Moc díky.

doplněno 06.08.11 20:22:

Tak slíbený půdorys...snad se v tom vyznáte.

Odvětrání koupelny

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

Spíše než doslovné opisování již napsaného odkážu sem: jirikovovideni.eu/... a pak co nebude jasné, dovysvětlíme

hodnocení

Moc díky za článek. ventilátor můžu dát na rozmezí vany a umyvadla a bude skoro naproti okýnku. Tam je společná šachta.

jenom mám obavy, aby nebyl problém, protože do té stejné šachty je zústěné odsávání z digestoře a díry vyjdou skoro naproti sobě, tak mám obavy, aby při používání digestoře se mi vzduch nehnal takoto do koupelny, když zapnu digestoř.

neumím to vysvětlit...dodám půdorys, a tam to bude poznat...

doplněno 06.08.11 20:34:

Ještě doplním:

Obkladyčky jsou do výše 2,1 m, výška parapetu okýna 1,8 m

rozměr okýnka 56 * 56 cm

Tak přemýšlím, jestli dát ventilátor mezi umyvadlo a vanu a nebo přímo nad vanu pod strop.

Objem místnosit je 12m3

technikjirik*

ideální by bylo pod stropem nad vanou. rovnou do roury ventilace. Spouštění pak kombinovaně tedy jak samostatně tak i se světlem

hodnocení

a co je lepší dát to doprostřed nad vanu a nebo do rohu nad vanu? Moc díky.

Původní majitelé bytu tu žádnou rouru neudělali, bude se to muset vybouchnout nově...prostě to funglovka udělat...Větrali jenom okýnkem...

standam*

Zuhude:

Bacha na bezpecnost, tam kde planujes ventilator nemuze byt spotrebic na 230V!

60cm od vany nebo od hrany vany, ale ve vysce 225cm uz ano, jinak 12V a trafo mimo zonu, kterou jsem uvedl.

hodnocení

standame,

ventilátor plánuji ve výšce nad obkladem zdi tj. min. 2,1 m nad zemí a , a elektriku zasekat do zdi nad obklady. Vše chci vést nad obklady, a pozvu si na to elektrikáře. je to tak správně?

Pokud je to špatně, tak jsem to nepochopila.

standam*

tak tedy Zuhudko :)

210cm muze byt dost nebo i malo, zalezi co je pod ventilatorem nebo v jeho blizkosti (smer dolu)

pokud to bude delat elektrikar mel by vedet a tak je to spravně.

hodnocení

Já to raději vyfotím...to bude názornější, nedokážu to popsat...*zed*

hodnocení

Tady dávám fotku. Bud varinata 1 na střed nad vanu a nebo varinata 2 u zdi...Snad to napoví...

Odvětrání koupelny #2
standam*

Pokud spodek ventilatoru bude 225cm a bude mit predepsane kryti tj. IP, tak ANO zde byt muze viz. obr.

Pokud mas za zdi sachtu dal bych vetilator(potrubni) tam a do koupelny jen mrizku a bude to vic nez 100%

doplněno 06.08.11 22:41:

obr.

Odvětrání koupelny #3
hodnocení

Ano, za tou zdí je společná šachta. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak je to s tím krytím IP...nemůžu o tom nic najít. Abych koupila ten správnej.

doplněno 06.08.11 23:01:

aha, takže IP44? nebo i vyšší?

doplněno 06.08.11 23:02:

Houby, IP 44, 12V...je to správně. Blbě jsem koukla na obrázek

standam*

mrkni sem www.ventilatory-s/...

ty musis mit IP 44 a vice a je jedno zda bude na 12V nebo 230V, uz jsi v zone kde muze byt 230V ventilator

IP67 apod. je uz specialitka ve tvem pripade hledej ventilator, ktery ma od vyrobce napsano "ventilator do koupelny"pak bude mit i spravne IP, vetsinou se to znaci jen IPx4.

hodnocení

Já našla tento ehakr.cz/...

standam*

proc ne, ted zalezi co se ti bude libit, hlavne at ma kulickova loziska coz tento ma, mozna bych zauvazoval nad ventl. s hydrostatem

osobne budu davat s hydrostatem (mam/budu mit koupelnu v podkrovi)

hodnocení

Já chci s kuličkovým ložiskem, čistitelný...hydrostat je pro mne zbytečný. Ale je pro mne důležité, aby se sám vypnul, takže i s časovým doběhem...

doplněno 06.08.11 23:35:

Ještě přemýšlím jestli zpětnou klapku a nebo žaluziovou klapku, která se sama otevře...

standam*

Pokud nebude hydrostat ventilator pojede jen po dobu casovace bez ohledu jaka je vlhkost v mistnosti, to jen na okraj

jestli klapku nebo zaluzky? asi zaluzky budou lepsi volba

hodnocení

Super - díky za radu. Nechce to ještě přijít udělat? jsem na to sama...*modla*

standam*

*hi* to by me manzelka dala

hodnocení

A já dám brzo svému manželovi na budku...*smich*

pt®
hodnocení

0x

Já Vám jen poradím na tu plíseň. Kupte si Savo s odstřikovačem a postižená místa postříkejte. Okno v koupelně nechejte otevřené a savo nechte chvíli působit. Pak normálně uklidte koupelnu a savo z obkladu opláchněte, ale na zdi nic nedělejte, fleky samy zmizí. Pak si obklad něčím voňavým vytřete, i umyvadlo a vanu i záchod, taktéž i podlahu a nechejte řádně vyvětrat. uvidíte, jak se koupelně uleví. - stařenka

hodnocení

stařenko, co mi píšete dělám. Bez sava bych se neobešla. I tak děkuji za radu. Sprchuji se každý den ráno a večer, děti 3 do týdne. Manžel jenom o víkendu přes týden v práci.

pt®

"zuhud", já nabyla přesvědčení, že jste muž, tak jsem chtěla poradit, jako ženská. Dnes už z Vašich příspěvků lze poznat, že se jedná o ženu a čistotnou ženu, máte koupelničku moc pěknou. Tak to je na vysvětlenou. - stařenka

hodnocení

stařenko, vše v pořádku...již jsem si zvykla...*smich*

Ono totiž logicky - tyto problémy řeší chlapi, nikoliv ženské...takže se nedivím...hihi. Ale říkejte mi klidně Františku...*haha**haha**haha**haha**haha**haha**haha*

pecenkav*
hodnocení

0x

Jeste bych dodal, ten ventilator pokud mozno az ke stropu, pul metru pod stropem nema smysl

hodnocení

No to je k zamyšlení, a není to vůbec špatné, ale nebude utíkat tím pádem teplo z koupelny? Přirozeným způsobem?

Jestli mi rozumíte?*dril*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odvětrání koupelny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]