Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem si štětec určený speciálně pro lazurovací laky. Byl poměrně drahý. Po prvním použití jsem ho pečlivě umyl v určeném ředidle, přesto se mi štětiny částečně slepily a štětec už nevykazuje tak dobré vlastnosti jako nový. Zdá se mi, že i u ostatních štětců je to podobné. Dají se štětce umýt, tak aby vydržely co nejdéle neslepené a měkké? Díky
S vymývání štětců to je těžké. Pokud vymyjete štětiny, zbytky barvy zůstanou v násadce. Po zdánlivém vymytí z násadky vyteče špinavé ředidlo, které na štětinách zaschne a problém je na světě. Štětce nechávat namočené v ředidle, ale hrozí vyprchání ředidla. Pro krátkodobé uchování nechávat štětce ve vodě, pokud se nejedná o dvou složkové barvy.. Ještě se mi osvědčilo po práci a vymytí štětce v ředidle, použít saponát Clean star kdkterý zbytky ředidla rozpustí.
Už jsem to tu někde psal. Mě se osvědčila tahle metoda:
Použitý štětec pečlivě několikrát vyperu v ředidle, stačí poměrně malé množství, cca 1,5 dl. Je nutné vyprat i zbytky těsně u rukojeti. Pak kápnu na štětiny trochu neředěného jaru (nebo něčeho podobného), štětiny pečlivě promnu mezi prsty a vyperu ve vodě. Na závěr štětiny namydlím obyčejným mýdlem, opět promnu prsty, vyperu ve vodě a nechám uschnout.
Takto ošetřený štětec používám řadu let (příležitostně, ne denně) a mimo toho, že jsou štětiny za tu dobu lehce ošoupané a dřevěná rukojeť pomalu trouchniví, má štětec vlastnosti štětce nového.
doplněno 06.08.11 18:31:Samozřejmě hned po použití (před mytím) vytřít co nejvíce barvy ze štětin starým hadrem.
Dobrý den.
Štětec nedříve vymývate v určeném ředidle a poté ho vyplachujete v ředidle čistém?
Jde o to, aby se důkladně odstranily zbytky barvy.
Pokud se tak neučiní, tak po vyschnutí ředidla zbytek barvy slepí vlákna a štětec "ztvrdne" .
Po důkladném vymytí ředidlem je vhodné štětec domýt od zbytků ředidla teplou vodou a vhodným saponátem, pořádně vysušit.
S pozdravem
Hans S.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.