Nejste přihlášen/a.
Zdravim vsechny. Potrebuji si nutne koupit byt, nechci ale pres realitni kancelar. Castecne budu hradit naklady hotove a zbytek penez si musim pujcit od banky. Zatim se rozhlizim, mozna koupim primo od developerske organizace (t.z. bez RK) nebo pokud najdu nekoho, kdo byt prodava jak postupovat a na co si dat pozor? Nemate nekdo link na vzory smluv atd...?
Predem dekuji vsem za odpovedi
Erik F.
Hlavně nešetřete na úschově peněz u advokáta nebo notáře. Radši dát pár tisíc než přijít o miliony. Já jsem to měla ošetřeno tak, že kupní smlouvu jsme podepsali až po tom, co peníze dorazily k právníkovi a ten je směl vyplatit prodejci až po tom, co jsem přinesla výpis z katastru s mým jménem. Předtí jsme samozřejmě měli podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí. A ještě pozor na daň z nemovitosti. Pokud ji neuhradí prodávající, musíte ji uhradit vy. Jsou to 3% z kupní ceny nebo z odhadní ceny - záleží, která je vyšší, proto je ideální, když se tyto dvě částky výrazně neliší (nejlépe vůbec). Já jsem to měla opět ošetřeno ve smlouvě tak, že tyto 3% zůstaly opět u advokáta do té doby, dokud prodávající nepřinesl potvrzení o zaplacení z FÚ. Takže vlastně po zápisu mého jména do katastru dostal prodávájící 97% prodejní částky a zbylá 3% až po potvrzení z FÚ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.