Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovaci smlouva 1/3 bytu

Od: ahoj* odpovědí: 4 změna:

Dobry den, chtel bych se zeptat nekoho s pravnickym vzdelanim na zakon Zákon č. 357/1992 Sb.,o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.

Zda se pri prevodu vlastnictvi casti bytu mezi partnery (nemanzelsky vztah) musi platit nejaka dan i kdyz pritelkyne v byte bydli dele nez rok.

Narazim na skutecnost ze v zakone je uvedeno ze patrime do skupiny II - "a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele".

pak nize je :

"Od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině."

To by znamenalo ze nemusim platit pri prevodu zadnou dan.

Je to tak nebo ne?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud by šlo o převod úplatný, tak zaplatíte daň z převodu nemovitosti. V případě darování jste o darovací daně osvobozeni, neboť patříte do II. skupiny, jak jste si správně vyhledala v příslušném zákoně.

lidka*
hodnocení

2x

Přesto bych si to ještě ověřila na FÚ. Stejně by vám měli poradit, jakým způsobem prokážete společné bydlení a společnou domácnost. Ale dovolím si napsat, že podílové spoluvlastnictví není zrovna nejlepší řešení. Nebylo by lepší tuto situaci řešit nějakým jiným způsobem? Je mi jasné, že o tuto radu jste nežádal, ale velice časti jsme zde řešili problémy s podílovým spoluvlastnictvím. *tuc*

doplněno 05.08.11 11:47:

oprava: často *hi*

simona7751
hodnocení

0x

zdravim na to nemusim mit zadnou skolu,protoze je mi hned jasny,ze stat dneska vam neodpusti ani korunu a vzdycky se neco najde ...ale taktez jsem zvedava jestli "nahodou"treba neni jedna vyjimka :)) me kdyz venoval bratr pred lety zahradni chatku,tak jsme meli plno behani po matrice a myslim ze se neco platilo,ale kolik to uz je davno ..

ahoj*
hodnocení

Ptal jsem se na FU a skutecne je to tak ze se zadna dan platit nemusi.

Vsem moc dekuji za pomoc a snahu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]