Nejste přihlášen/a.
Dobry den, chtel bych se zeptat nekoho s pravnickym vzdelanim na zakon Zákon č. 357/1992 Sb.,o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.
Zda se pri prevodu vlastnictvi casti bytu mezi partnery (nemanzelsky vztah) musi platit nejaka dan i kdyz pritelkyne v byte bydli dele nez rok.
Narazim na skutecnost ze v zakone je uvedeno ze patrime do skupiny II - "a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele".
pak nize je :
"Od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině."
To by znamenalo ze nemusim platit pri prevodu zadnou dan.
Je to tak nebo ne?
Přesto bych si to ještě ověřila na FÚ. Stejně by vám měli poradit, jakým způsobem prokážete společné bydlení a společnou domácnost. Ale dovolím si napsat, že podílové spoluvlastnictví není zrovna nejlepší řešení. Nebylo by lepší tuto situaci řešit nějakým jiným způsobem? Je mi jasné, že o tuto radu jste nežádal, ale velice časti jsme zde řešili problémy s podílovým spoluvlastnictvím.
oprava: často
zdravim na to nemusim mit zadnou skolu,protoze je mi hned jasny,ze stat dneska vam neodpusti ani korunu a vzdycky se neco najde ...ale taktez jsem zvedava jestli "nahodou"treba neni jedna vyjimka ) me kdyz venoval bratr pred lety zahradni chatku,tak jsme meli plno behani po matrice a myslim ze se neco platilo,ale kolik to uz je davno ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.