Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrh elektroinstalace

Od: arkjnu odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

nedávno jsem v jiné otázce řešil problém, jaký použít kabel pro připojení zahradního domku. Můj dotaz byl dle mého názoru docela nepochopen a z toho důvodu si dovolím položit dotaz nový i s náčrtkem a doufám, že s lepším vysvětlením. Původní dotaz byl na adrese poradte.cz/....

O co mi jde. Hodlám si nechat udělat elektroinstalaci rekreačního objektu. V současné době mám zbudovánu pouze přípojku zakončenou pojistkovou skříní. V rámci instalaci si chci elektřinu zavést i do zahradního domku. V zahradním domku chci mít osvětlení, zás 230V a též zásuvku 400V. Chci to udělat tak, aby v tom zahradním domku jsem mohl mít maximální možnou hodnotu jističe té 400V zásuvky vzhledem k hlavnímu jističi. Dále potom chci při odchodu z rekreačního objektu vypnout určité okruhy v rozvaděči v 1.NP (běžné zásuvky v podkroví, čerpadlo na vodu a také celou tu instalaci v zahradním domku). V mém minulém dotazu se mi někteří snažili dát rady jako že za sebou nesmí být jističe stejné hodnoty, ale že musí postupně klesat (20A kus drátu 16 A kus drátu 10 A...) a že by mi tedy v zahradním domku moc rezervovaného výkonu nezbylo. Já si ale nemyslím, že je nutné, aby celému rozvodu v zahradním domku byl předřazen jeden jistič v rozvaděči v 1. NP a rozvaděči v 1.NP aby byl předřazen jeden jistič v rozvaděči v garáži. Do toho zahradního domku by nebyl problém natáhnout kabel rovnou z toho rozvaděče v garáži, ale jde mi o to, abych mohl vše najednou při odchodu vypnout u toho rozvaděče v 1. NP. Pokud tedy platí pravidlo, že když mám hlavní jistič 16 A nesmím mít již nikde v rozvodu zásuvku s jištěním těch 16 A, tak bych si představoval že to udělám tak, že půjdu kabelem do toho zahradního domku a tam budu jistit jističem 10 A a nebo, že tento jistič již umístím rovnou do rozvaděče v 1. NP a v zahradním domku by byla již pouze svorkovnice bez jističů.

/Prosím pěkně nestojím o rady jako doporučení navýšit hodnotu hl. jističe apod. Jde mi o to, abych v zahradním domku mohl mít co největší možný odběr proudu vzhledem k hodnotě hl. jističe, dále pak nestojím o rady natáhnou kablík k HDO, neboť to není možné./

Především se mi jedná o to, zda-li tak jak to zamýšlím udělat je to možné a hlavně nyní potřebuji vědět, jaký kábel do té země mám dát. Řekněme totiž, že v budoucnosti navýším hl. jistič na 25 A a potom bych v tom zahradním domku mohl mít zásuvku třeba i těch 25A nebo 20A. Není mi tedy jasné, zda-li je možné již v tom rozvaděči v 1. NP dát jistič pro světlo, zásuvku a zásuvku 400V a pak vést tři kabely, nebo zda-li je nutné jištění dávat až do toho zahradního domku - pak chápu, že stačí jeden kabel. Samozřejmě pro mě by bylo nejjednodušší hodit tam teď jeden kabel, ale nevím, jestli je vhodné v malém zahradním domku dělat kvůli tomu samostatný rozvaděč.

Předem děkuji za informace.

Návrh elektroinstalace

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ency*
hodnocení

0x

1. Hodláte si nechat udělat elektroinstalaci. Tedy i průřez vodiče by měl řešit ten kdo to bude dělat. Máte zbytečné starosti, ale budiž.

2. Hodně podmínek, ale jsou řešitelné.

A jaké je řešení?

Doporučuji připojit co nejblíže k přípojkové skříni. Ve vašem případě, určitě připojit v garáži a ne až v 1.NP.

Pokud vypínání domku chcete ovládat v 1NP nechť Vám v 1.NP nainstalují ovládání např. stykače, ketrý bude přerušovat přívod pro zahradní domek.

Co se týče průřezu stačilo by např. CYKY 5x6mm2. Ale tohle by měla opravdu řešit dodavatelská firma nebo revizní technik. Zajímalo by mne jaký máte průřez přípojky z elektroměrového rozvádeče a to vzhledem k úbytku napětí na cca 600m.

petula00*
hodnocení

0x

Jen odpověď k části dotazu.Pokud bude zahradní domek stále zahradním domkem a nebude překvalifikován na něco jiného(třeba po přestavbě)tak Vám tam nikdo nikdy nenavíší proud.odběr na 20-25A.Zapomeňte.

arkjnu
hodnocení

Ale ten zahradní domek pochopitelně nemá svůj vlastní elektroměr a není přímo připojen k síti distributora. Nebo kdo jako myslíte, že by mě to měl navyšovat?

hop®
hodnocení

0x

Zdravím, budu oponovat, myslím, že jsem v minulém dotazu problém pochopil.

Doporučuji zvýšení příkonu, tedy hlavní jistič alespoň 3x20A.

Finančně Vám asi vyjde lépe v zahradním domku rozvaděč (skříňka, jistič 1B10 na světlo, jistič 1B16 na zásuvku, jistič 3B16 na motorák, cca 700,-Kč), než vést tři kabely (CYKY 3x1,5 + CYKY 3x2,5 + CYKY 5x2,5) místo jednoho CYKY 4x2,5mm2.

Tento přívodní kabel bych připojil (jak už jsem psal) na vstup nějakého domácího rozvaděče. O vypínání přívodu řeč nebyla, to lze řešit instalací vypínače na lišu do příslušného rozvaděče, případně je možné použít jistič vyšší hodnoty a prohlásit jej za vypínač.

doplněno 03.08.11 20:51:

Samozřejmě, i v případě vedení třemi kabely se investici do jističů nevyhnete!

doplněno 03.08.11 20:53:

Vše se odvíjí mimo jiné i od Vaší původní informace, že chcete mít v zahradním domku zásuvku 400V/16A...

arkjnu
hodnocení

Dobrý den, myslel jsem to tak, že chci mít v tom zahradním domku zásuvku 400V s co největším možným jištěním vzhledem k použitému hlavnímu jističi. Původně jsem myslel, že to mlůže být i hodnota totožná s hlavním jističem.

O navýšení hodnoty hl. jističe uvažuji. Mimochodem, ta přípojka 600m je vedena kabelem AYKY 4x35mm. Kabel je uložený v zemi. Jakou maximální hodnotu jističe by bylo možné s tímto vedením zvolit? Závisí to ještě na něčem jiném než na parametrech kabelu?

Děkuji, že se mi snažíte pomoci...

ency*

Zatížení závisí na délce a průřezu.

Dotaz co hodláte provozovat? 3x25 při dobrém rozfázování je celkem dostačující pro běžnou činnost.

hop®

Zdravím, Váš přívodní kabel je schopen přenést proud okolo 100A, což pravděpodobně nevyužijete. Přípojka bývá jištěna nožovými pojistkami, pokud máte příslušnou "D kličku" pro otevření přípojkové skříně, můžete se podívat, jak je přípojka jištěna. Ovšem pozor, správně byste do této skříně lézt neměl, je to majetek rozvodných závodů. Hodnota hlavního jističe musí být minimálně o stupeň nižší než jištění přípojky.

Na chalupě mám přípojku jištěnu 80A, hlavní jistič je 3x25A, což je naddimenzováno. Třífázovou svářečku "utáhne" jistič 16A. Hlavní by tedy stačil 20A. Pokud přemýšlíte o navýšení příkonu, asi se rozhodněte podle výše paušální platby či jednorázového poplatku za navýšení, o těchto cenách nemám přehled.

arkjnu
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za info, nicméně vzhledem k úbytku napětí či impedanční smyčky jsem myslel, že max. hodnota jištění přípojky bude okolo 20A

arkjnu
hodnocení

Tak jsem se díval, že pojistky jistící přípojný kabel jsou 32A. Hl. jistič 25A by tedy snad také mohl být.

V objektu budu mít:

čerpadlo u vodárny: 1kW

bojler: 2kW

topení na tuhá paliva avšak také elektrické podlahové topení cca 3kW

pračka, el. dvouplotýnka, el. trouba

nejde tedy o to, že bych tam měl používat nějaký velký spotřebič (motor, svářečka) ale o to, že mám strach, že pokud budu například vařit na té dvouplotýnce a někdo zapojí na stejnou fázi žehličku, tak mi na 16 A jistič hned vylítne :(

hop®

Je dobré popřemýšlet nad budoucím používáním zásuvek už při instalaci. Hodně zatěžované zásuvky nadávat na jeden okruh (jistič), optimální je i rozložit zatížení na jednotlivé fáze. Zásuvkový okruh stejně připojíte maximálně na 16A...

ency*

Přesně tak, záleží spíše na vhodném rozfázování /nezatěžovat jen 1 fázi/. Popřemýšlet, které spotřebiče v uvedenou dobou pojedou současně a ty rozhodit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]