Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení plechové vany

Od: verves11* odpovědí: 9 změna:

Chtěl bych se zeptat jakým způsobem a kdy provést zateplení plechové vany. Bylo nám to doporučeno při konzultaci s lidmi, kteří nám původně měli dělat koupelnu, ale nakonec to budeme řešit přes někoho jiného, který o tom nikdy vůbec neslyšel. Předpokládám, že půjde o zateplení pomocí montážní pěny? Nevíte kdy a jak toto provádět jestli při instalaci vany nebo až je vana usazená, případně nějak zatížená, tak aby izolace měla smysl. Děkuji za jakékoliv poznatky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paaja*
hodnocení

0x

Já jsem vanu před instalací obrátil vzhůru nohama a oplácal vrstvou montážní pěny ve spreji - samozřejmě s ohledem na výpusť a přepad. Po zatvrdnutí jsem trčící a vadící kousky ořezal a vanu usadil. Je tam cca 4cm vrstva

Někdo to dělá až po usazení ale to pak pěna vyplní celý prostor pod vanou, musí se to dělat s rozmyslem aby se vana nebo jiné části nepohnuly tlakem pěny (napustit vodou) a spotřebujete hodně pěny.

pecenkav*

A u nove vany tim prijdete o zaruku!

paaja*

Se píše kde?

pane Pečenko, dlouho jsem nečetl takovou nepravdu. Můžete to nějak doložit, nebo je to jen Váš názor?

ency*
hodnocení

0x

Proč ji chcete zateplit? Pokud ji podezdíte, tak vzduch je nejlepší izolant než cokoli jiného. Nelámal bych si s tím hlavu a investici za zateplení použil někde jinde.

Chladného pocitu ze studené vany by jste se snad jedině zbavil a v tom případě by vám to i vyhřívalo, pokud by jste tam dal topný kabel a nějakým způsobem jej připevnil pod vanou. Což ale bude asi muset posoudit elektrikář.

paaja*

Když se vana napustí teplou vodou dno už studené není. A do prázdné si určitě sedat nebudu. Při obalení pěnou vydrží voda ve vaně o něco déle teplá, to jediný důvod, proč se tahle úprava praktikuje.

hansschuman*

Dobrý den.

Jak již bylo napsáno. Nejlepší je vanu zapěnit ještě pře montáží.

Otočit jí vzhůru nohama, zapěnit celý povrch (vynechat výpusť) a po usazeni a obezdění dopěnit celý prostor.

Je možné zdít postupně a po vytvrzení malty/lepidla vždy vypěnit část, pak zase dozdít a při vytvrzení malty opět další část dopěnit.

Nebo po vytvrzení obezdívky vyvrtat otvory a těmi pak zbylé dutiny vypěnit.

Tímto docílíte maximální tepelné izolace a voda nebude mít tolik tendencí vychladat přes plechovou stěnu vany. Navíc se tím zvýší stabilita vany.

Používám toto řešení již spoustu let a nikdy jsem se nesetkal s nějakými problémy.

Při případné demontáži vany se obřízne pěna dlouhým nožem na stříkanou PUR izolaci apod.

Stejného výsledku docílíte nalepením reflexní izolační folie.

S pozdravem

Hans S.

ency, mýlíte se, jak s tím vzduchem, jako nejlepším izolantem, tak i "ze studené vany by jste se snad jedině zbavil a v tom případě by vám to i vyhřívalo" ale nemusí ohřívat, stačí aby neochlazoval.

hodnocení

0x

Schvaluji Vám zateplení vany. Není třeba celá zateplit, ale do úrovně hladiny vody. Montážní pěnou... to je peněz. Co takhle Mitrelon, ekoflex, a podobné ohebné izolační matroše. Klidně i EPS 70Z, 1cm, ten ohnete...molitan a mnoho jiných. Je to o znalostech a penězích.

ekomat.cz/...

koukněte na lambdu...je lepší jako polyš..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]