Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla pravdu.
Bydlím v pronajatém domě, chtěla bych si nechat vyvážet popelnici. Je povinností majitele mi zajistit svozy komunálního odpadu? Majitel však nemá trvalé bydliště ve stejné obci. Sama bych měla od obce nárok pouze na pytle (vlatním popelnici, to nejde, mám popel z kamen) a za cenu 4x takovou.
Atreus: Naprosto vyčerpávající a jedině správná odpověď. Škoda, že už nemám body. Tak alespoň .
.
.
Bohužel,nelze souhlasit s jedinou dobrou odpovědí,je jich tu více,spíš mi to připomíná anální cestovatelství.
DES: Tak nevím jestli to komentovat? Ale nedá mi to. Ta poznámka o análním cestovatelství mě nadzvedla. Až budeš schopen si prohlédnout a přečíst znovu nezaujatě celé vlákno. Tak zjistíš, že každý z Vás měl ten svůj díl pravdy, a zarytě ho bránil před ostatními. Jen Atreus sem hodil odkaz na příslušný zákon, tedy nezpochybnitelný fakt. A zároveň vysvětlil těch několik možností které mohou nastat. proto jsem připojil tu svoji poznámku a pochvalu. JÁ SÁM ZA SEBE považuji jeho odpověď za jedině správnou. Právě proto, že byla komplexní. A taky jsem to napsal. A co si o tom myslíš ty, je mi šumafuk. Atreuse neznám jinak než tady z poradny, a nevím proč zrovna jemu bych měl... Bóže co mě vlastně nutí se obhajovat, proč jsem napsal to či ono. Nejsem debil?
lui-nikdo nepsal,že jsi debil,jen mne napadlo,co mne napadlo,když jsem si tu vtipnou odpověď přečetl.Myslím že nebylo nutné takhle někoho vyzdvihnout.Tím se ostatní dostali do pozice ponížených.Ale poznámka jiného uživatele naznačuje,že jsem debil já,protože mu došly argumenty,neb on tu pravdu nemá.Což tedy dá zabrat.
Moji milí kolegové! Nechte diskuze, stačí, když si Kačka vybere pro sebe informaci, kterou potřebuje - nemá cenu se hádat. Odpady se už řešily tolikrát, že by se stačilo podívat do archivu. Já sama už jsem dávala x x x odpovědí, protože jsem občas na úřadě tuto problematiku řešila. Problém je v tom, že je zavedený dvojí systém poplatků a to hodně lidí zde na poradně mate a hájí si svou pravdu. Ale klidně se budu snažit i nadále v tomto dobře poradit.
Takže navrhuji příměří - odpad nám přeci nestojí za hádky! Hezký a pohodový večer všem! Lidka
Chtěl jsem udělat to samé, co se dělá udělením bodu. Podpořit cizí odpověď, dát jí větší váhu. Větší váhu pro tazatele při rozhodování, pro nikoho jiného. Bohužel už jsem body neměl, tak jsem to udělal jak jsem to udělal. To by mě nenapadlo, že vyvolám takový flame.
Velice výstižná odpověď. Děkuji. Toho času jsem si vše ověřila na obci i u konkrétní svozové firmy. Takže obec má svou vyhlášku a tu prostě nelze obejít. Samozřejmě, že vyhláška je v souladu se zákonem. Je pravda, že se musí odvádět poplatek za nemovitost. To je často kamenem úrazu prázdných nemovitostí. V nemovitosti však MUSÍ mít někdo (je jedno jestli fyzická osoba nebo na IČO) trvalé bydliště, aby měl nárok na vývoz popelnice! Jinak prostě pytle.
Majitel je povinen zajistit svozy popele a domovního odpadu.To jste měla mít i ve smlouvě o pronájmu.Donuťte ho aby vám to zařídil.Pokud nebude chtít,nahlašte to hygieně.Není povoleno dávat odpady mimo místo na ně určené.Ikdyž ty pytle jsou náhradní řešení.Nemůže vás ale k tomu nikdo nutit.Je to vše o komunikaci.Komunikujte.
Nevim, jak jinde, ale v Praze to musi udelat pouze majitel objektu, s nikym jinym se bavit nebudou.
Po smrti otce jsem chtel prepsat odvoz popelnic na sebe a neslo to, dokud nebudu veden jako majitel na katastru.
Stejne se chovaji vodarny, clovek musi byt majitel.
Elektriku a plyn prevedou bez problemu.
Podotykam, ze se jedna o Prahu.
doplněno 02.08.11 10:55:Takze honit majitele.
Desi, jak jsi přišel na to, že svoz je povinen zajistit majitel nemovitosti? To říká který zákon nebo vyhláška? Likvidaci odpadu je povinna zajistit obec, ta si i nasmlouvá firmu, která to pro ni provádí (pakliže to nezajišťuje sama koňmo, viděno nedávno v televizi. Takže řešením je koupit si vlastní popelnici, která bohužel, když se budete stěhovat, půjde s Váma...
Děkuji. Smlouva o pronájmu je ve své podstatě pouze papír. Nic konkrétního tam psané není. Doposud majitelka nejevila o nic zájem a to mi i vyhovovalo. Pronájem máme vzájemně podepsaný. Jediné je tam výše nájmu a den stanovený k placení. O svozech jsem majitelku informovala, však doposud nic. Vše visí pouze na majitelce, která hledá pouze výhody, že má barák pronajatý. S obcí i se svozovou firmou jsem se snažila jednat, bezvýsledně.
Záleží na tom, jestli máte v pronajatém bytě (domě) trvalé bydliště. Pakliže ano, byla by obec sama proti sobě kdyby po Vás úhradu za odpad nechtěla a popelnici odmítla vyvážet. Pakliže tam trvalé bydliště nemáte (to předpokládám), je dům (byt) z tohoto hlediska prázdný, neplatí se za trvale přihlášeného ale většinou jeden poplatek za byt (dům). To samé platí v případě rekreačních objektů, ale detailně to řeší vyhláška obce, bylo tu již před nedávnem probíráno. Majitelka Vám však nemá povinnost kupovat popelnici... spíše se ale divím tomu, že ani obec není nápomocna...
Kdybych měla v domě trvalé bydliště, tak by v ničem nebyl problém. Veškěrý TKO v obci řeší obec. Vlastní popelnici mám, jen se nemohu dobrat toho, aby mi popelnice byla vyvážená. Obec mi nabídne pouze pytle za 2000,- ročně, což samozřejmě odmítám.
Po Vás platit nikdo nechce, ale chcete odvážet produkovaný odpad. Většina tazatelů má opačný problém - komunální odpad např. v rekreačních objektech neprodukují (sklo, železo, papír, plasty, kompostovatelné atd. třídí a zbytek vozí domů), ale platit přesto musí. Takže kacířská myšlenka, domluvit se za pětistovku s někým takovým... ?Ale chápu to ještě jinak, že obec prostě popelnice nevyváží? A místo toho má pytlový systém? I to lze, protože zákon nestanoví, jak musí vypadat nádoba na odpad. A pakliže nemá obec nasmlouvánu firmu s klasickými kuka vozy, nebude přece obsah popelnic sypat na štrávku, ale raději rozdá pytle a ty pak sesbírá... A jak to řeší starousedlíci, kteří také produkují popel?
Tak taková myšlenka mi napadla, ale nelze změnit adresa (stanoviště popelnice). Ano, svozová firma popelnice sváží. Ale jako neobčan obce bych měla nárok pouze na pytle. Nemohu jezdit ani do sběrného dvora, pač nemám v obci trvalé bydliště a za odpad do sběrného dvora bych musela platit. A ty částky nejsou malé. Raději opravdu za 500,- si nechat vyvážet popelnici. Odpad samozřejmě třídím, ale ostatní kam s tím. Že by pangejt. Místo toho, aby byl kdokolko rád, že mu chci zaplatit za službu, tak ruce pryč.
A byl by problém přihlásit se v obci k trvalému pobytu? A tak získáte veškeré výhody občana přihlášeného k TP. Pokud máte klasickou nájemní smlouvu, neměl by to být na ohlašovně problém. Je třeba i chápat to, že obec dostává dotace i sdílené daně podle počtu trvale bydlících. Takže se přihlašte k TP a máte to bez starostí, jak zajistit odvoz odpadů. Navíc si myslím, že obec vychází vstříc i tím, že pro ostatní alespoň zajistí odvoz pytlů, i když za cenu vyšší než pro své občany.
A není k přihlášení se k pobytu nutný souhlas majitele? Tam by asi problém byl, když se s paní majitelkou nelze domluvit...
Podle mého názoru není souhlas nutný, pokud má platnou nájemní smlouvu. Ale už několikrát jsme na toto téma diskutovali, tak zkusím dát dotaz na MV ČR. Dále je informace z jejich portálu:
Podle mého názoru by byl souhlas nutný pouze v případě, kdy nevlastní nemovitost a nebo nájemní smlouvu. Např. u podnájmu by byl nutný souhlas majitele nemovitosti - ne jenom nájemce. Ale je možné, že jsem to špatně pochopila a informace je trochu zavádějící.
10. Jaké doklady je nutné mít s sebou
Při ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen:
vyplnit a podepsat Přihlašovací lístek k trvalému pobytu, který je k dispozici na každé ohlašovně (je nutné použít pouze originální tiskopis),
předložit platný občanský průkaz, u něhož není v důsledku jiné změny místa trvalého pobytu oddělena jeho vyznačená část; občan po ukončení pobytu v cizině předkládá cestovní pas, občan po nabytí státního občanství České republiky předkládá doklad o nabytí státního občanství,
předložit doklad opravňující užívat byt nebo dům (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouvu), anebo pokud doklad nevlastní - úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.
Majitelka si bohužel nepřeje, abych si tam napsala trvalé bydliště. Kdybych si trvalé bydliště napsala na Městský úřad, tak mojí situaci by to nevyřešilo. Bztak bch měla nárok pouze na pytle. Takže jediným řešením opravdu vidím domluvit se přímo s popelářema.
NE, podívejte se do zákona o evidenci obyvatel na §10.
Sám jsem v Praze před dvěma týdny trvalé bydliště měnil.
Na ohlašovně pouze ukážete nájemní smlouvu, nebo podnájemní smlouvu (v příloze musí být souhlas vlastníka s podnájmem nemovitosti), nebo smlouvu o ubytování.
Vlastník nemovitosti nemusí dávat souhlas s trvalým bydlištěm, není k tomu ani ostatně důvod. Musel by ho dát pouze tehdy, pokud by člověk v bytě nebydlel na základě nějakého právního titulu (třeba smlouvy), pak by výslovný souhlas vlastníka byl nutný.
Trvalé bydliště je údaj evidenční, na kterém mám stát zájem, jedná se ale o vztah stát-občan, nikoli vztah občan-občan.
To máte naprostou pravdu. Trvalé bydliště je pouze údaj evidenční! Beztak si majitelka nepřeje, abych si do její nemovitosti trvalé bydliště zapsala.
desi, to mě překvapujete, že je to povinností majitele domu. Že o tom nic nevím, proč bych měl řešit odpad pro nájemníka? Jak ho chcete donutit.
Příklad z Pardubic. Majitel bytu pronajme byt, umožní nájemníkovi trvalé bydliště, ten pak platí obci poplatek a hotovo.
(opět nemáte pravdu, ale body máte, přeji Vám je)
Mám leda ho...o sebrali mi je a je to proto že závidíš.A o popelu asi víš to samý co oni.Čteš totiž mezi řádky,čti to co máš a je to.Majitel bytu pronajme byt, umožní nájemníkovi trvalé bydliště, ten pak platí obci poplatek a hotovo.
(opět nemáte pravdu, ale body máte, přeji Vám je)
A popel si sype asi na hlavu,naco by se měl nájemník starat o popelnici?Má ji u zadku jak zvonek.U každého baráku jsou popelnice a stará se o ně majitel né?A majitel taky zařizuje odvoz.Co je nájemníkovi potom?Co hergot jste namne jak psi?Starejte se hergot o svoje ožralé děcka.A kašlete na mne.
desi, zlobíte se zbytečně, ale klidně si dělejte co uznáte za vhodné...
zde je poradna, ale jsem přesvědčen, že se zde má radit správně a pravdivě. Pokud ale napíšete nepravdu až lež, můžu napsat že se mýlíte, nebo mám nechat ostatní aby si mysleli že máte pravdu?
Kdybyste se podívali na zákon o odpadech, tak se dozvíte, že plátcem poplatku je vlastník nemovitosti, kde vzniká komunální odpad. Tudíž obec jedná s ním o popelnici, odvozu.
bussy, vaše obecné rady typu, "najděte si to v zákoně" nejsou dobré, protože se mýlíte. Přesvěčte mě, prosím, kde je takový zákon a § uveden, že musí za svoz odpadu platit majitel domu, a ne nájemník, který tam má legálně bydlí. Okamžitě toho využiji a nebudu platit městu nic!
Děkuji Vám předem za ušetřené penízky.
Pane Cukrář, nebudu na otázky, které jsou upraveny zákonem odpovídat stylem myslím si, možná je to, snad .. to je k ...
Představte si, že tazatel půjde na úřad a bude postupovat podle této rady a tvrdit, že mu to tak na ... poradili. Nebo něco provede podle rady, vznikne škoda, domýšlí to rádci? Proto na některé si nedovolím odepsat. Nevědomost však hříchu nečiní, že.
Podívejte se na zákon o odpadech. V rámci právního vědomí obyvatel by každý měl mít základní povědomí, jak je co upraveno s čím zachází. Nájemník není partner obce ale vlastníka nemovitosti.
Výklad zákona kdo provádí, je též stanoveno, takže ... někde jsem četl ... je k ničemu.
Já když jdu na úřad, tak si to napřed přečtu aby mne úředník neočural,protože to většinou neví přesně, ale postupuje rutinně, jak kdy co řešil a rozhodnutí se opisují. Když říká že něco NEJDE, tak chci vědět podle čeho to nejde a když, tak ať poradí JAK to udělat. Na to si je platííím!
Tady je to obcas jak u blbych, buss ma pravdu, v Praze to tak funguje, ale to sem psal uz na zacatku.
Pokud neprinesete vypis z katastru, ze jste majitel objektu, tak mate smulu.
Pane Pečnenko, neznám postup v Praze, ale podle Vašeho vysvětlení jsem pochopil, že příklad:
vlastním v Praze barák, pronajmu ho řádně někomu, sepíšeme smlouvu a nájemce nemůže uzavřít smlouvu na svoz odpadu? Popřípadě platit paušál městu? Týká se to celé Prahy nebo jen některých částí?
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.