Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, musí být v nájemním bytě u soukromého majitele instalované měřiče vody? Nebo taková povinnost vůbec není? děkuji za odpověď.
Je potřeba rozlišit instalaci bytového vodoměru za účelem vyúčtování dodávky teplé vody a montáž vodoměru za účelem vyúčtování dodávky studené vody. Zákon o hospodaření energií se týká pouze instalace indikátorů — přístrojů registrujících dodávku tepla na radiátorech, ale žádný právní předpis dosud nepřikazuje montáž bytového vodoměru pro účely vyúčtování dodávky studené vody. Dodávka vody nespadá pod zákon o hospodaření energií.
Nemusí, rozpočítá se to podle nějakého kriteria, plocha, počet osob... Ale co vám brání se domluvit s vlastníkem a osadit vodoměr?
doplněno 08.12.14 13:34:Proč! se nedomluvíte a vodoměry třeba neodpočte od nájemného? Měsíce vám nikdo nezohlední. Víte, jak je to u SVJ?
doplněno 08.12.14 13:41:Proč! se nedomluvíte a vodoměry třeba neodpočte od nájemného? Měsíce vám nikdo nezohlední. Víte, jak je to u SVJ?
Nechci investovat do vodoměrů, bydlím v nájmu a hodlám tam bydlet jen pát let. Jde mi o to, že v bytě jsem hlášená s dospělou dcerou a ta jezdí pracovně po světě. V letošním roce byla celkem 3 měsíce v cizině. Vždy šlo o celý měsíc. Vodu ale za ní platím jako by byla doma a vodu spotřebovávala. Protože nemáme vodoměry, spotřeba se rozpočítává podle osob.
Zkoušela jsem majitele požádat o zohlednění ve vyúčtování, ale neuspěla jsem. Máte někdo zkušenosti, co s touto situací?
Děkuji.
Toto Vám nikdo nezohlední. Taky pronajímáme byt, rodině se dvěma dětmi a nikdy nájemníky nenapadlo žádat o snížení "nájmu" v případě nepřítomnosti. Maminka jezdí každý rok s dětmi na měsíc do lázní atd. Prostě máme smlouvu s tím, že za vodu se pro 4 lidi platí určitá částka a jestli jsou doma a nebo ne nikoho nezajímá. Vzhledem k tomu, že máme bojlery, vím že si každý denně nebude natáčet plnou vanu a vodou šetří. A jak byste si představovala to dokladovat? Cestovními náhradami od zaměstnavatele? Prostě to tak je a já bych se s tím smířila. Zkuste jít třeba v jiném nájmu na družstvo, že nebudete 3 měsíce platit za výtah a za popelnice, za úklid domu, protože dcera nenašlape atd., že dcera má na měsíc práci v Bruselu. Jak dopadnete? Prostě je tam hlášená a basta.
doplněno 08.12.14 13:34:A nebo zkuste se dohodnout, že zaplatíte měřáky a majitel Vám o poměrnou část sníží na určitou dobu nájem. Ale vše je na dohodě.
Nemusí - vyplývá to z ustanovení NOZ
§ 686
(1) Nájemní smlouva musí obsahovat označení bytu, jeho příslušenství, rozsah jejich užívání a způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši. Nájemní smlouva musí mít písemnou formu.
Nájemce ale může,po souhlasu majitele, provést v bytě jakoukoliv úpravu,tedy zřídit si na své náklady vodoměr. Pak ale jde o to,zda majitel bude při fakturaci k tomu přihlížet - zda upraví nájemní smlouvu.
Zákon č. 318/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů předepisuje stavebníkům, majitelům domů a společenstvům vlastníků bytových jednotek vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie koncovým uživatelům. NOZ paragraf 686 se týká neplatnosti manželství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.