Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trámy na půdě - uhnilé konce

Od: geox® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Mám na půdě nosné trámy kde jsem zjistil u 3 ks uhnilé konce (zatékalo tam a dřevo se úplně rozpadlo). Počítám tedy že špatné části na konci odříznu a napojím novým kusem. Jde mi o to jak spojit tyto dvě části aby zůstala dostatečně zachována nosná funkce trámu.

Spoj jsem zamýšlel zajistit zboku přiloženými trámky tloušťky 10cm výšky 12cm a délky 1metr (na obrázku žlutě) a to prošroubovat z boku. A seshora a zdola pro jistotu kovové pláty tloušťky 1cm a rozměrů 15x40cm které také prošroubovat naskrz.

Trámy mají v profilu 20x20cm - bude toto spojení dostatečné, nebo mi poradíte jinak?

Děkuji za odpověď tomu kdo ví nebo má zkušenost. G.

Trámy na půdě - uhnilé konce

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kosak*
hodnocení

0x

No, neporadím ti jak bych to udělal, ale tohle se mi zdá jako docela riskantní řešení.

Určitě bych tam nedával jenom ty dva šroubky, jak to je na obrázku :) Ale to je nejspíš jenom takový orientační nákres.

A když už nechceš měnit ty trámy celý, tak bych ty "jistící trámky" udělal rozhodně delší, ne-li po celý délce trámu.

To je co do fyziky vše. Otázka taky je, jak budeš řešit to uřezávání shnilých konců, aby se ti to celý nezřítilo na hlavu.

ladicek*
hodnocení

0x

Nevím, zda je toto řešení správné. Měl jsem obdobný problém,ale jak píšete i vy, nosný trám a prošroubovat dřevo se dřevem? Myslím si,že je tohle měkký spoj a nosný trám už nebude nosný. Já to řešil výměnou celého trámu,ale nevím zda to ve vašem případě je možné. Pokud ne,pokusil bych se trámy prošroubovat i z boku nějakým kovovým mezikusem třeba ve tvaru U a délce na každou stranu 1 metr tzn. délka 2 metry šroubovou tyčí M 16, dále podepřít zespod. Zkušeností s tímto moc nemám,je to jen názor,nápad, ale myslím si,že když spojím trám s trámem, nebude spoj nikdy dost pevný.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Pro pevnost v ohybu je rozhodující výška trámu. Čili to Vaše řešení je špatné. Ten spoj se musí přeplátovat buď dřevěným hranolem stejné výšky a tloušťky poloviny tloušťky původního trámu. Potom ten trám bude mít původní pevnost. Na přeplátování budou naprosto jistě stačit i příložky tenčí ( 80 mm ) ale i fošny 60 x 200 by to zvládly. Důležitá je i délka přeplátování na každou stranu ( 80 - 100 cm ), ale větší délka bude jenom ku prospěchu. Ten ocelový plát z horní strany je celkem zbytečný, neboť jeho působení je zanedbatelné. Ze spodní strany by to bylo jiné kafé. ( Ono je to stejné, jako uložení armovacích drátů do průvalku ). Takže dostatečně dlouhé příložky na celou výšku, co nejdelší a protlouci dostatečným množstvíh hřebíků ( asi 200 x 7,1 ). S pozdravem Laďa

hodnocení

Ano - z boku by šly fošny 10x20cm na každou stranu 75cm-1m a ty kovové příložky zeshora a zdola. Počet šroubů by byl samozřejmě větší (z boku cca 6x, ze shora a zdola cca 4x).

Bohužel nemohu vyměnit celý trám - což by samozřejmě bylo ideální řešení.

simo*
hodnocení

0x
řešení které máte na obrázku nevím jestli by stačilo, osobně bych to udělal následovně: vyřezal bych z trámků "zkládačku" (viz obrázek) sešrouboval bych ji několika šrouby čím delší bude překrývající se část trámků tím líp.. a celé byh to opásal nějakou stahovací pásovinou (nejspíš bude nutné vyrobit doma), ještě bych to mezi trámy napatlal nějakým dobrým a kvalitním lepidlem
simo*
ještě obrázek
Trámy na půdě - uhnilé konce #2

jabraka*
hodnocení

0x

Tuto opravu bych řešil asi rovnou ocelovým profilem,zabetonovaným do věnce stavby,případně do obvodové zdi.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]