Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat od kdy si smím brát balíky z pošty bez dozoru rodičů?
Pošta od odesílatele běžně převezme zásilku bez zkoumání osoby adresáta, zásilku zřejmě vydá adresátovi za dodržení podmínek v článku 4 poštovních podmínek
POŠTOVNÍ PODMÍNKY České pošty, s.p.
ZÁKLADNÍ POŠTOVNÍ SLUŽBY (Platí od 1. 8. 2011)
DÍL I Vnitrostátní poštovní zásilky Část první ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ
Článek 4
Poštovní adresa
1. Poštovní adresa adresáta musí být uvedena tak přesně, aby nevznikly pochybnosti, kde a komu
má podnik poštovní zásilku dodat.
2. Poštovní adresa v následujícím pořadí obsahuje
a) označení adresáta _ u fyzické osoby její jméno a příjmení, k nimž může být připojen další
identifikátor, např. datum narození, je-li použit v souladu s právními předpisy1); u právnické
osoby její název nebo obchodní firma, případně i označení příslušné organizační složky,
b) má-li být poštovní zásilka adresátovi dodána prostřednictvím jiné fyzické nebo právnické
osoby (dále jen prostředník), i její dostatečně přesné označení, nejvýše však v rozsahu
označení adresáta podle písmene a),
c)místo dodání _ název ulice, náměstí apod., pokud se v tomto místě užívají; číslo domu,
případně i číslo bytu; název obce, její části apod., pokud není součástí údaje podle písmene
e),
d) poštovní směrovací číslo přidělené podnikem poště, která je pro danou poštovní adresu
podnikem určena jako adresní pošta; místo poštovního směrovacího čísla adresní pošty
může být použito poštovní směrovací číslo přidělené podnikem místu dodání nebo zvláštní
poštovní směrovací číslo přidělené podnikem adresátovi,
e) název adresní pošty, případně název místa dodání.
toto je zkopírované z ceskaposta.cz/...
pokud teda adresát prokáže svoji totožnost tak, aby nevznikly pochybnosti, že on je tím oprávněným adresátem, neměla by pošta dělat problémy při vyzvednutí zásilky třeba i sedmiletým děckem, které se prokáže vlastním pasem, nebo jiným dokladem s jménem, příjmením, případně datumem narození (nějaký školský průkaz, měsíčník na dopravu a podobné doklady, kde se případné další údaje uvedené v článku 4 jako identifikátory nacházejí)...
otázka je, jak takové dítě bude schopné bojovat proti případnému úřednickému molochu a prokazovat svoji pravdu, když mu balík nebudou chtít vydat...
doplněno 31.07.11 17:52:díky atreovi za doplnění, tak daleko jsem nehledal...
Článek 23
Prokazování některých podmínek pro dodání 1. K prokazování jména a p a) jde-li o Č Dodání poštovní zásilky, jejíž p 1. Ustanovení tohoto 2. Poštovní zásilku s poštovní adresou podle a) fyzické osob b) fyzické osob Fyzické osob -
Při kopírování z http://www.ceskaposta.cz/assets/nastroje/zps.pdf a úpravách se text přeházel.
Čili podívej se do čl.23 odst. 1 a čl. 25 odst. 1 a 2.
Tedy nestačí nějaká jiná průkazka.
A příklad z praxe: Když mi před deseti lety ukradli komplet peněženku s doklady (OP, ŘP), paní za přepážkou mi ODMÍTLA vydat zásilku jen na základě platného cestovního pasu. A to byla poměrně velká pošta...
Podle mě od doby, kdy se na poště můžeš prokázat platným dokladem - OP od 15. let, nevím jak by se tvářili na cestovní pas v mladším věku...
Jabrako, praxe u nás:
1. Vyzvednutí na poště - vždy OP. Pokud chce vyzvednout manželka, musí mít kartičku s plnou mocí (tu vydává pošta za 70,- Kč)
2. Doručení domů - zazvoní (před domem, ne před bytem), oznámí zásilku a musíš si pro ni dojít k jeho autu. Nechce žádný doklad, dá zásilku tomu, kdo si přijde.
3. Čekám zásilku. Jdu z práce, v ulici vidím poštovní auto. Počkám na řidiče a zeptám se ho, jestli pro mě něco má. Pokud má, tak vydá a nikdy nechtěl žádný doklad.
4. Vůbec se nenamáhají balík doručit, ale odvezou ho rovnou na místní poštu. Druhý den donese doručovatelka do schránky lístek, že máš balík na poště. Letos už jsem kvůli tomu řval 4x.
další odkaz s přesným zněním na stránce České pošty
Podmínky pro vydání poštovní zásilky / poukázané peněžní částky
Zásilky, jejichž převzetí příjemce nestvrzuje (obyčejné zásilky)
Adresátem je fyzická osoba
Poštovní zásilku Česká pošta vydá:
* fyzické osobě, která předloží Výzvu, nebo
* adresátovi, který nepředloží Výzvu, ale prokáže se osobním dokladem, ve kterém je adresa shodná s adresou na zásilce, nebo
* adresátovi, který nepředloží Výzvu, ale předloží společně s osobním dokladem, ve kterém není adresa shodná s adresou na zásilce, též jiný doklad, kterým shodu adresy místa pobytu s adresou uvedenou na zásilce doloží, nebo má k dispozici takové údaje o poštovní zásilce nebo poštovní poukázce, které mohl získat jen od odesílatele (např. jméno / název odesílatele, podací číslo zásilky, informace o zásilce získané z webových stránek České pošty,* nebo
* fyzické osobě, která nepředloží Výzvu, ale prokáže, že je zmocněnec adresáta (držitel průkazu příjemce nebo ověřené plné moci), zákonný zástupce adresáta (mladšího 15 let, příp. zbaveného způsobilosti k právním úkonům) nebo zmocněnec zákonného zástupce adresáta a prokáže se osobním dokladem.
více na uvedené stránce
Je aktualne nejaka zmena v teto oblasti? GDPR treba postihlo nejak totok? Jde mi o to, jestli a kdo muze vyzvednout zasilku za dite mladsi 15 let, kdyz neni vepsane v obcance? Nebo muze dite samo, kdyz ma vlastni obcanku s fotkou a zvladne se podepsat?
Takze po dvou telefonatech mam potvrzeno, ze doporucenou zasilku muze na postovni prepazce prevzit i osoba mladsi 15 let ktera se umi podepsat a ma prukaz totoznosti. Jestlize vam (jako mne) tvrdi zenska za prepazkou neco jineho, tak se obratte na jeji vedouci. Vypisovat zbytecne plnou moc, jak jsem to drive musel je fakt o$er...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.