Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česká pošta-od jakého věku lze převzít balík

Od: liki12® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat od kdy si smím brát balíky z pošty bez dozoru rodičů?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pošta od odesílatele běžně převezme zásilku bez zkoumání osoby adresáta, zásilku zřejmě vydá adresátovi za dodržení podmínek v článku 4 poštovních podmínek

POŠTOVNÍ PODMÍNKY České pošty, s.p.
ZÁKLADNÍ POŠTOVNÍ SLUŽBY (Platí od 1. 8. 2011)

DÍL I Vnitrostátní poštovní zásilky Část první ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Článek 4
Poštovní adresa
1. Poštovní adresa adresáta musí být uvedena tak přesně, aby nevznikly pochybnosti, kde a komu
má podnik poštovní zásilku dodat.

2. Poštovní adresa v následujícím pořadí obsahuje
a) označení adresáta _ u fyzické osoby její jméno a příjmení, k nimž může být připojen další
identifikátor, např. datum narození, je-li použit v souladu s právními předpisy1); u právnické
osoby její název nebo obchodní firma, případně i označení příslušné organizační složky,

b) má-li být poštovní zásilka adresátovi dodána prostřednictvím jiné fyzické nebo právnické
osoby (dále jen prostředník), i její dostatečně přesné označení, nejvýše však v rozsahu
označení adresáta podle písmene a),
c)místo dodání _ název ulice, náměstí apod., pokud se v tomto místě užívají; číslo domu,
případně i číslo bytu; název obce, její části apod., pokud není součástí údaje podle písmene
e),
d) poštovní směrovací číslo přidělené podnikem poště, která je pro danou poštovní adresu
podnikem určena jako adresní pošta; místo poštovního směrovacího čísla adresní pošty
může být použito poštovní směrovací číslo přidělené podnikem místu dodání nebo zvláštní

poštovní směrovací číslo přidělené podnikem adresátovi,
e) název adresní pošty, případně název místa dodání.

toto je zkopírované z ceskaposta.cz/...

pokud teda adresát prokáže svoji totožnost tak, aby nevznikly pochybnosti, že on je tím oprávněným adresátem, neměla by pošta dělat problémy při vyzvednutí zásilky třeba i sedmiletým děckem, které se prokáže vlastním pasem, nebo jiným dokladem s jménem, příjmením, případně datumem narození (nějaký školský průkaz, měsíčník na dopravu a podobné doklady, kde se případné další údaje uvedené v článku 4 jako identifikátory nacházejí)...

otázka je, jak takové dítě bude schopné bojovat proti případnému úřednickému molochu a prokazovat svoji pravdu, když mu balík nebudou chtít vydat...

doplněno 31.07.11 17:52:

díky atreovi za doplnění, tak daleko jsem nehledal...*palec**palec*

atreus*
hodnocení

2x

Článek 23

Prokazování některých podmínek pro dodání

1. K prokazování jména a p

a) jde-li o

říjmení fyzické osoby, případně dalšího identifikátoru, např. data narození, lze použít pouze,českého občana, občanský průkaz, řidičský průkaz vydaný v České republice nebo cestovní doklad vydaný v České republice

Č

Dodání poštovní zásilky, jejíž p

lánek 25řevzetí příjemce potvrzuje a která není určená do vlastních rukou nebo do vlastních rukou výhradně jen adresáta

1. Ustanovení tohoto

2. Poštovní zásilku s poštovní adresou podle

a) fyzické osob

b) fyzické osob

Fyzické osob

článku se vztahují na dodání doporučené zásilky, doporučené slepecké zásilky, cenného psaní nebo cenného balíku, jestliže odesílatel nepožádal o dodání do vlastních rukou ani o dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta. Ustanovení tohoto článku se nevztahují na dodání zvláštním způsobem podle čl. 32 odst. 3.čl. 4 odst. 2, jejímž adresátem je fyzická osoba, podnik vydá v místě určeném v poštovní adreseě, která způsobem podle čl. 23 odst. 1 prokáže, že je adresátem, a která převzetí poštovní zásilky potvrdí svým podpisem, neboě, která se zdržuje v bytě, kanceláři, provozovně nebo jiné uzavřené prostoře označené jménem a příjmením adresáta nebo příjmením shodným s příjmením adresáta a která převzetí poštovní zásilky potvrdí svým podpisem.ě podle písmene a) může být poštovní zásilka vydána kdekoliv.

-

doplněno 31.07.11 13:32:

Při kopírování z http://www.ceskaposta.cz/assets/nastroje/zps.pdf a úpravách se text přeházel.

Čili podívej se do čl.23 odst. 1 a čl. 25 odst. 1 a 2.
Tedy nestačí nějaká jiná průkazka.

cepagis*

A příklad z praxe: Když mi před deseti lety ukradli komplet peněženku s doklady (OP, ŘP), paní za přepážkou mi ODMÍTLA vydat zásilku jen na základě platného cestovního pasu. A to byla poměrně velká pošta...

atreus*

Cestovní pas musí stačit k prokázání totožnosti při vyzvednutí zásilky na poště - viz citované předpisy pošty. Tedy měl jste si nechat přivolat vedoucí pošty.

kosak*
hodnocení

0x

Od té doby co budeš vlastnit nějaký doklad, kterým prokážež svou totožnost.

hodnocení

Takže od 15 let.

kosak*

Prakticky ano, ale moje definice je přesnější :)

Já osobně jsem v 15 letech občanku ještě nevlastnil.

cepagis*
hodnocení

0x

Podle mě od doby, kdy se na poště můžeš prokázat platným dokladem - OP od 15. let, nevím jak by se tvářili na cestovní pas v mladším věku...

ozmo*
ja jsem tam sel jednou s pasem kdyz mi bylo 14 a hnaly me. pas berou taky od 15 a nebo jen od cizincu. takze rada pro priste, nech si to poslat ppl. ozmi

hodnocení

0x

Tím balíkem myslíš zásilku označenou svým jménem? Se svou adresou? *hej*Opravdu po předložení platného občanského průkazu.

jabraka*
hodnocení

0x

Při doručení balíku vyžaduje doručovatel běžně občanku.

JABRAKA

ladinpraha*

Jabrako, praxe u nás:

1. Vyzvednutí na poště - vždy OP. Pokud chce vyzvednout manželka, musí mít kartičku s plnou mocí (tu vydává pošta za 70,- Kč)

2. Doručení domů - zazvoní (před domem, ne před bytem), oznámí zásilku a musíš si pro ni dojít k jeho autu. Nechce žádný doklad, dá zásilku tomu, kdo si přijde.

3. Čekám zásilku. Jdu z práce, v ulici vidím poštovní auto. Počkám na řidiče a zeptám se ho, jestli pro mě něco má. Pokud má, tak vydá a nikdy nechtěl žádný doklad.

4. Vůbec se nenamáhají balík doručit, ale odvezou ho rovnou na místní poštu. Druhý den donese doručovatelka do schránky lístek, že máš balík na poště. Letos už jsem kvůli tomu řval 4x.

hodnocení

0x

další odkaz s přesným zněním na stránce České pošty

ceskaposta.cz/...

Podmínky pro vydání poštovní zásilky / poukázané peněžní částky
Zásilky, jejichž převzetí příjemce nestvrzuje (obyčejné zásilky)
Adresátem je fyzická osoba
Poštovní zásilku Česká pošta vydá:
* fyzické osobě, která předloží Výzvu, nebo
* adresátovi, který nepředloží Výzvu, ale prokáže se osobním dokladem, ve kterém je adresa shodná s adresou na zásilce, nebo
* adresátovi, který nepředloží Výzvu, ale předloží společně s osobním dokladem, ve kterém není adresa shodná s adresou na zásilce, též jiný doklad, kterým shodu adresy místa pobytu s adresou uvedenou na zásilce doloží, nebo má k dispozici takové údaje o poštovní zásilce nebo poštovní poukázce, které mohl získat jen od odesílatele (např. jméno / název odesílatele, podací číslo zásilky, informace o zásilce získané z webových stránek České pošty,* nebo
* fyzické osobě, která nepředloží Výzvu, ale prokáže, že je zmocněnec adresáta (držitel průkazu příjemce nebo ověřené plné moci), zákonný zástupce adresáta (mladšího 15 let, příp. zbaveného způsobilosti k právním úkonům) nebo zmocněnec zákonného zástupce adresáta a prokáže se osobním dokladem.

více na uvedené stránce

hodnocení

0x

Je aktualne nejaka zmena v teto oblasti? GDPR treba postihlo nejak totok? Jde mi o to, jestli a kdo muze vyzvednout zasilku za dite mladsi 15 let, kdyz neni vepsane v obcance? Nebo muze dite samo, kdyz ma vlastni obcanku s fotkou a zvladne se podepsat? :)

Takze po dvou telefonatech mam potvrzeno, ze doporucenou zasilku muze na postovni prepazce prevzit i osoba mladsi 15 let ktera se umi podepsat a ma prukaz totoznosti. Jestlize vam (jako mne) tvrdi zenska za prepazkou neco jineho, tak se obratte na jeji vedouci. Vypisovat zbytecne plnou moc, jak jsem to drive musel je fakt o$er...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]