Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický vařič - kroutítko se přetáčí

Od: kosak* odpovědí: 12 změna:

Mám starý elektrický vařič. Jedno to kolečko, kterým se nastavuje žár plotny (nazval jsem ho kroutítkem :) ) se neumí trefit do nuly. Vždycky přejede tu nulu a to světýlko furt svítí. Když ho pootočim zase na druhou stranu, opět přejede nulu, aniž by se zhaslo (aniž by se vařič vypnul) . Povede se mi to většinou tak napočtvrtý nebo napopátý. Jednou už se mi dokonce stalo, že jsem ho vypnul a za hodinu se sám od sebe zase zapnul, takže už je to docela rizikovej případ :). Teď ho projistotu po každým vaření vytahuju ze zásuvky, ale chystám se ho rozdělat a mrknout se kde je co špatně. Takže pokud by mi někdo poradil, na co se mám soustředit, kde bude nejpravděpodobněji zakopanej čez...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že půjde o nějakou starou ETA. Ty vařiče byly většinou oranžové s chromovaným vrchem, dvouplotýnkáč měl výsuvný plech (šuplík) na připálené drobky. Tam totiž byly použity termostaty, které měly mikrospínač nulové polohy, kdy měly rozpínat (tedy vařič vypnout) Tam bývaly zhusta problémy, to řešení nebylo optimální. Problém ale může být ryze mechanický.

Jenže vzhledem k Tvému dotazu ohledně spínače při otevírání dveří a měření ampérmetrem fáze vs. nulák, bych si na Tvém místě rozmyslel, jestli se do takových ,,větších akcí´´ pouštět. Ono tam jde 230V a to může být o život. Vím, že chceš jít na elektro, schvaluju Ti to, je to zajímavý obor. Ale možná by bylo lepší věnovat se např elektronickým stavebnicím (myslím se jmenují Voltík) kde si můžeš vyzkoušet různá zapojení a ohmatat si, co a jak v elektronice funguje bez ohrožení života. Mimochodem - sám jsem též začínal s experimenty se žárovkami, zvonkem, různými motorky a relátky, ale vždy na nízké napětí - typicky to byla plochá baterka. Za našeho mládí totiž nebyly podobné stavebnice, teď jsou, tak taky syna zaučuju, co a jak funguje. Ale na síťové napětí nesmí, to je fakt o život.

kosak*
hodnocení

co to plácáš *haha*

Jejda - sorry - opravdu jsem se spletl v nicku. Omlouvám se.

kosak*
hodnocení

tyvoe jestli tamto byl vrchol, tak tohle je vrchol vrcholu *haha* hope koukni se na to, von má vohodnocený i tohle *haha*

hop®

No, omluva se cení, občas zde někdo svoji chybu přiznat neumí! :)

Ale dva bodíky - to už vypadá skoro jako od autora dotazu! :-P*smich*

hop®

Někdo si pravděpodobně plete holínky a hodinky, oboje se holt natahuje... *tanec*

kosak*
hodnocení

...a ještě si dal sám sobě boda, no to už je vrchol *smich*

hop®

Sám sobě ne, ale asi zmátl i někoho jného...:)

Moje hodinky se nenatahujou*smich*

lui*
hodnocení

1x

Vadný ten vypínač, myslím, že je spojený s termostatem. Dá se to koupit jako náhradní díl. A výměna není složitá.

hodnocení

1x

To "kroutítko" by mělo mít mechanickou aretaci v poloze, kdy je vařič vypnutý. Bývá to pružina (nebo kulička), zapadající do nějakého výřezu v kulise. Pravděpodobně je tato pružina prasklá, nebo uvolněná. Nevím jaké máte konkrétně provedení, ale obávám se, že oprava samotné aretace nebude možná a bude nutné vyměnit celý přepínač (či termostat) .

kosak*
hodnocení

dík, já to teda celý vykroutim

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]